Transfer Talk: OB tjener millioner på talentsalg og viser en ny vej

AF SØREN SORGENFRI

Baggrundsfoto: TT

Forleden offentliggjorde OB en pressemeddelelse der er interessant af flere årsager. OB sælger de to talenter Jonathan Foss og Tobias Lund Jensen på henholdsvis 17 og 16 år til Club Brugge.

I pressemeddelelsen blev der ikke lagt skjul på betydningen af dobbelt-aftalen:

”Når vi sælger to spillere direkte fra vores akademi, er det et stærkt eksempel på, hvilket højt niveau vores akademi har,” forklarede Björn Wesström, der er fodbolddirektør i OB. Han tilføjede:

”Det vil være et aktuelt eksempel på, hvordan drømme også kan opnås gennem akademiet, og det viser, at vores trænere og spillere sammen leverer et fantastisk arbejde.”

Wessström har naturligvis ret i de pointer, men der er også mere at dykke ned i.

For dem der vil mene, at OB bør fastholde talentfulde spillere, så må man bare sige, at nej det skal en dansk klub ikke for enhver pris. De spillere der er de bedste som 16-årige er ikke nødvendigvis dem, der er at finde på førsteholdet som 20-årige.

Så når Club Brugge ifølge mine oplysninger betaler en samlet pris for de to spillere på en million euro plus upside alt efter, hvordan de to teenagere udvikler sig og præsterer hos den belgiske mesterklub, så er det en fin aftale, som OB kan være tilfredse med.

Vi er dog ikke forvænte med, at Club Brugge køber teenagere. Belgierne har i årevis fuldt Superligaen tæt og været sat i forbindelse med en lang række profiler i tidens løb. Ikke mindst spillede de en central rolle i transfer-sagaen om FCK’s Daramy, der som bekendt endte i Ajax Amsterdam.

Belgierne er i gang med næste fase af et langstrakt udviklingsprojekt. De vil ikke blot være den naturlige bejler til den belgiske titel, men også gå netop Ajax Amsterdam i bedene og udbygge dels pipelinen af spillere til førsteholdet, men også øge mulighederne for som hollænderne at komme ind i varmen omkring de talenter, som kan blive morgendagens stjerner. Med tilhørende transferpriser på himmelflugt.

Hvorfor har Club Brugge ikke gjort dette noget før? For det første har de ikke haft en akademistruktur af nævneværdig karakter og har mere brugt tid på intern strid og politisk klubballade end tænke strategisk og langsigtet. De har de senere sæsoner forstået at bedre træningsanlæg, planlægning og ro på bagsmækken giver resultater og ikke mindst indtægt. Som Ajax har forstået det i årevis efter de lærte lektien på den hårde måde med det store hold, der stort set forsvandt gratis i 90’erne.

Club Brugge vil ind på det ungdomsmarked, som Ajax så dygtigt har mestret. Vi ser nu første skridt ikke mindst takket være (endnu) en strukturændring i de belgiske divisioner.

Fra næste sæson så vil de hold, der slutter den igangværende sæson i top-4 kunne have et reservehold i den næstbedste række. For at øge kvaliteten af talentudviklingen idet holdene skal have U23-spillere ombord. Det er er Foss og Toft Jensen er tiltænkt roller i første omgang – en rugekasse i den næstbedste række.

Det vil for det første betyde, at Club Brugge og andre belgiske topklubber ikke har handlet unge spillere i danske klubber for sidste gang. Tværtimod vil det ske ofte, hvilket kan betyde en behagelig indtægt for en håndfuld danske klubber, der som OB nu belønnes med millioner for godt talentarbejde og nye vinde i belgisk fodbold.