Michael Hansen har succes i Fredericia: Derfor forlod han Silkeborg

AF MARTIN DAVIDSEN

Michael Hansen var egentlig tilfreds med sin hverdag. Som Head of Coaching i Silkeborg IF var han ansat i en klub, han som spiller havde spillet over 200 kampe for, og som de senere år havde været berømt for en stærk talentudvikling og en tydelig spillestil. Som cheftræner rykkede han klubben op i Superligaen i sommeren 2019, hvorefter han overgik til posten som Head of Coaching i sin hjerteklub.  

Men trods tilfredsheden tog han alligevel tog imod tilbuddet, da FC Fredericia henvendte sig i slutningen af august 2020. For posten som cheftræner i en klub i NordicBet Liga var alligevel for fristende.

”I Silkeborg kunne jeg mærke, at jeg savnede at komme ud på banen. Jeg kan godt lide tanken om at lede, og den største forskel var, at jeg skulle lede nogen, der skulle lede nogle andre. Jeg er helt sikker på, at jeg gerne vil det, men jeg var bare ikke færdig med at være lederen ude på banen. Jeg var ikke færdig med at sidde for bordenden i de seancer, hvor man kan nørde ekstra i spillestilen og nuancerne af detaljerne. Det andet tiltaler mig helt sikkert også, men om det er om et eller ti år, kan jeg ikke svare på. Men det var et valg mellem to fede ting,” siger Michael Hansen.

Et år efter aftalen med FC Fredericia blev indgået, er han glad for sin beslutning.

”Det var et virkelig godt job i Silkeborg, som jeg ville ønske, at jeg kunne få igen. Det skal bare ikke være i den næste periode. Jeg kan ikke sige, hvornår det skal være, for fodboldverdenen er sådan, at man ikke kan sætte tid på den slags. Lige nu er jeg her, og det er jeg glad for. Jeg kan være med til at give mine erfaringer videre til Fredericia som klub. Jeg ved også godt, at jeg på et tidspunkt skal videre, så det gælder om at få det optimale ud af det for både spillere og mig selv,” siger Michael Hansen.

Som 50-årig har Michael Hansen efterhånden været fodboldtræner i en lang årrække. Han stoppede sin aktive karriere i 2007 og var efterfølgende i Skive IK i en fem-årig periode, inden turen gik til FC Vestsjælland, Ringkøbing og Silkeborg frem til 2012, hvor FC Fredericia kom på banen. Han har samlet meget erfaring gennem årene, som han i dag kan bruge i dagligdagen i klubben nær Lillebælt.

”Jeg har haft gavn af alle de år. Jeg synes, at jeg i dag er den bedste udgave af mig selv. Det er dejligt at kunne sige. Nogen er ekstremt hurtige til at kunne en masse, men jeg var meget glad for, at jeg kunne have fem år i den næstebedste række med Skive. Der kunne jeg udvikle mig, og jeg tror ikke, at jeg var klar til at tage springet tidligere. Erfaringerne i Superligaen som assistenttræner og cheftræner i FC Vestsjælland er stadig nogle ting, jeg kan tænke tilbage på. Mine år uden for fodboldens verden og de to år i Silkeborg har også gjort mig til en bedre træner. Som 50-årig står jeg som den bedste udgave af mig selv, og jeg føler stadig, at jeg både har meget at give og meget at lære,” siger Michael Hansen.

Selvom FC Fredericia-træneren gennem årene har udviklet sin egen stil som træner, er han ikke færdig med at udvikle sig og søge inspiration. Og det foregår ikke nødvendigvis inden for fodboldens vante miljøer.

”De sidste mange år har jeg især kigget uden for fodboldens verden. Jeg har fundet inspiration i ledelsesmæssige, kursusmæssige og uddannelsesmæssige ting. Jeg har forsøgt at se anderledes på det og også studeret andre sportsgrene. Jeg prøver at tage det over i min kontekst og finde nogle ting, som jeg kan bruge,” siger Michael Hansen.

”I den her konkurrenceverden skal man være dygtig til at hæve sig op i helikopteren, og holdsport kan give nogle andre udfordringer som leder. Jeg er gået fra at tænke, at det allervigtigste var, om vores back tæmmer bolden med højre eller venstre ben til at fokusere på, at hele truppen skal fungere, og at den enkelte spiller skal være mentalt klar til opgaven. Det er måske vigtigere. Det er først, når det handler om motivationen, at de små detaljer kommer ud i verden,” tilføjer han.

I løbet af det første års tid som FC Fredericia-træner har Michael Hansen leveret pæne resultater. I sidste sæson blev klubben nummer fem, og før sidste runde af efterårsturneringen, ligger holdet placeret på fjerdepladsen med kun tre point op til Lyngby på den ene oprykningsplads. Hansen fokuserer dog primært på at klubben udvikler sig i det rette tempo.

”FC Fredericia har været i landets næstbedste række i mange år, og det kan man kun være, hvis man stille og roligt udvikler sig med det. Man har så ikke overpræsteret, fordi man ikke har rykket op, og man har heller ikke underpræsteret og rykket ned. Det skinner igennem i den periode, jeg har været her. Der tages hele tiden skridt, så man kan følge med udviklingen i både dansk fodbold generelt og divisionen specifikt,” siger Michael Hansen.

”Fodbolddelen i Fredericia har fulgt godt med; både når man tænker på stadion, samarbejdet med Midtjylland og så videre. Det går godt. Hvis man ikke udvikler sig, er det status quo, men det vil faktisk betyde nedgang og tilbagegang, fordi der hele tiden er noget, der rører på sig. Vi er i en verden og en liga, hvor der kommer udenlandske ejere til, og hvor strukturen har gjort, at mange hold som os har en målsætning om Top 6. Det giver mange udfordringer, selvom vi er godt på vej,” tilføjer han.

Så selvom fans af FC Fredericia måske drømmer stort om en oprykning til landets bedste række, tager Michael Hansen det med ro og fokuserer på de kortsigtede opgaver. Og selvom nogle af hans forgængere som Fredericia-træner har formået at komme videre til Superliga-klubber i kraft af gode resultater i bæltbyen, er det heller ikke det, Michael Hansen tænker på.

”Mine tanker er mest på den korte bane i forhold til næste kamp, næste transfervindue, næste opstartsfase og så videre. Det handler om mit engagement i Fredericia. Det har livet i fodboldens verden lært mig. Tidligere har jeg været sådan en, der nok har kigget for meget på sådan nogle ting. Man er nødt til at være i nuet og præstere i den klub, hvor man er i. Hvis man har sit fokus et andet sted, kan der komme et miskmask. Jeg er træner i Fredericia, fordi jeg har gjort mig fortjent til det, og hvis man gerne vil være noget mere, skal man tage nogle skridt sammen som klub,” siger Michael Hansen, der er opsat på, at FC Fredericia i første omgang skal følge med konkurrenterne i NordicBet Liga.

”Hvis vi ikke tager skridt fremad, kommer vi til at gå tilbage, fordi de andre rykker sig. Der er klubber i den her række, der har kræfter til at være længere fremme, end de er nu, og det kan vise sig næste år. Der kommer to hold ned fra Superligaen næste år, og lige nu er der fem hold i NordicBet Liga, som gør det rigtig godt. Mit fokus ligger på, at vi skal tage små skridt fremad, så vi stadig kan følge med. Det gælder både truppen og den individuelle udvikling,” siger Michael Hansen, der mener, at Fredericia lige nu præsterer bedre end klubbens budget tilskriver.

”Ligesom andre klubber er vi forpligtet til at yde over evne – også mere end budgettet holder til. Vi er i den nederste halvdel, når det handler om omsætning, og mange steder tænker man nok, at man vil slå de andre ved at være dygtige og få bedre resultater for mindre ressourcer. Det passer også godt til Fredericia, for sådan har det altid været, og den kultur kan man mærke. Det kan bære en langt, men den skal også være god til at udvikle sig. Vi tager hele tiden små skridt, og det er det, jeg fokuserer på,” siger Michael Hansen.

Martin Davidsen

Martin Davidsen

Fodboldjournalist med særligt fokus på dansk fodbold. Har talt og skrevet om fodbold gennem mere end 10 år for forskellige medier som bl.a. Tipsbladet, Jyllands-Posten, Information og Mediano. Desuden dansk korrespondent for det tyske medie Kicker og forfatter til fire bøger om fodbold.