Derfor er Brøndby en interessant transfer case

AF SØREN SORGENFRI

Baggrundsfoto: TT

Sommerlandet sveder, men Superligaen står for døren. Vanen tro med etapestart midt i transfervinduet, hvorfor de hold, der starter op, ikke nødvendigvis vil have de samme navne på holdkortet, når vinduet lukker efter august.

Der vil handles og spilles i en skøn pærevælling. Det er en proces, der kalder på is i maven og det stiller de hold, der ventes at spille med helt fremme, vidt forskelligt.

FC København har flere spillere på kontrakt end de har brug for, men det giver Thorup og co.  den fordel, at der er rigeligt med kræfter og personel til sæsonens første uger, hvor liga og europæiske kvalkampe kommer i hastigt tempo.

Det vil sige, at PC og Thorup har den luksus, at de kan sige farvel til overskudsspillere efter behov – som hjælperyttere, der falder fra.

Det samme gælder FCM, hvor vi stadig venter på de store salg ud af butikken, men CL-kvalen står foran salg af Frank Oneyka til Brentford. Når FCM kender CL-skæbnen vil der ske noget.

Brøndby er den mest interessante case af de tre ventede tophold her og nu. De blå-gules strategiske muligheder er begrænset sammenlignet med rivalerne, og her vil det om noget handle om is i vommen og tålmodighed.

Flere komponenter spiller ind i regnestykket. For det første så ved potentielle sælgere, at Brøndby som danske mestre med garanteret gruppespil er ’in the money’. Bortset fra, at det er de ikke rigtigt. Brøndby holder fast i en kontrolleret lønramme og et budget, der ikke ser rivalerne i øjnene. Så selv om Brøndby forhandlede med Fiorentina om Diks, så kunne de ikke matche FCK’s lønpakke.

Og sådan vil de næste uger gå. Enten kan Brøndby blive overhalet af andre klubber på lønudspil, eller de må væbne sig med tålmodighed. Som det gælder Frederik Sørensen. Dialogen er pt. sat på hold, men det er ikke lig med, at interessen er død. Men mere sådan ’okay jeg tygger på udspillet, mens jeg afventer markedet.’

Det er ikke det samme som at sige, at Brøndby ikke har luft i lønbudgettet. Det er ganske enkelt et spørgsmål om klubbens økonomiske slagplan og som flittigt beskrevet en af grundene til, at CV blev hentet ind til jobbet – for at få mere kvalitet ind for færre midler. Det er ikke en nem øvelse, og det er både til Brøndbys fordel og ulempe, at markedet er ramt af pandemieffekten. Der er gode chancer for, at man kan lave et scoop på spillermarkedet, men ikke endnu. Desperationen og forventninger til løn vil falde hos spillere på blokken, efterhånden som vi nærmer os vinduets lukning. Men omvendt er der naturligvis også risiko for, at den spiller som man gerne vil have, men ikke helt har råd til på nuværende tidspunkt, kommer overens med en anden klub.

Der har været skrevet en del om Andreas Maxsøs frikøbsklausul på det seneste. Sagen er den, at Brøndby for snart en måned siden fik et bud fra Rostov på omkring 11 millioner kroner svarende til det frikøbsbeløb, der aktiveres senere på sæsonen. Brøndby afviste blankt. Han er for central en spiller til at lade gå nu.

Det giver naturligvis ikke mening at sælge en defensiv hjørnesten til det beløb, som han kan frikøbes for senere på sæsonen fra 1-9. Skal Brøndby slippe ham nu, så skal det helt indlysende være til en mere interessant pris. Ifølge mine oplysninger har Rostov ikke henvendt sig yderligere, og der er i skrivende stund ingen aktuelle bud på spillere i Brøndbys trup.

Salget af Jesper Lindström til Eintracht Frankfurt indbringer Brøndby 45 millioner kroner plus eventuelle bonusser og videresalgsprocenter. Den transferindtægt sammenholdt med de ventende europæiske millioner vil give Brøndby mulighed for at agere, men først senere på vinduet og stadig under de strategiske retningslinjer. Hvis pengene blev brugt her og nu på topspillere til høje lønninger, så banker andre nøglespillere hurtigt på døren til fodbolddirektørens kontor til en snak om en revideret kontrakt.

Det er klart, at det giver Brøndby-folket hovedbrud at truppen synes devalueret i kvalitet. Ikke mindst med tanke på, at guldsæsonen blev indledt med fire sejre i træk, hvor de øvrige rivaler havde motorvanskeligheder.

Men giver det så slet ingen fordele at være i Brøndbys situation? Jo. Senere på vinduet. Når ’panikken’ melder sig hos de spillere, der stadig ikke er på plads i en klub og er blevet møre nok til at gå ned i lønkrav. Der vil Brøndby med garanterede kampe i Europa være en attraktiv platform, men det er stadig for tidligt i vinduet. Så selv om ligaen begynder nu, så er the waiting game stadig aktuelt.

Søren Sorgenfri

42 år. Fast fodbold-blogger for NordicBet. Redaktør for sportsappen ’Sport Inside’, forfatter til flere fodboldbøger, forlægger på sportsforlaget Helmin & Sorgenfri. Tidligere 10 år på BT Sporten og redaktør på fodboldmagasinet ’Clasico’.