Transfer Talk: Derfor henter Brøndby kvalitet ind til januar

AF SØREN SORGENFRI

Baggrundsfoto: TT

Denne klumme kaster en krog tilbage til tidligere på året, hvor jeg skrev om Brøndbys transferstrategi for sommeren ’21.

Et nøglepunkt her var, at strategien blandt andet gik på at have is i maven og afvente transfervinduets afslutning for at se, hvilke kvalitetsspillere der ville byde sig til der.

Presset af tid og en sport mærket af den globale pandemi, så var der gode chancer for spillere fra høj hylde ville byde sig til lex Viveros.

Altså at Brøndby ved at vente til 11. time ville kunne hente bedre spillere billigere ind. Det giver fin mening alt den stund, at de danske mestre er oppe imod budgetter større end deres eget, der også sælger for 2-4 gange større beløb. Der skal med andre ord købes smart ind, hvis det terræn skal udlignes, men det er en strategimanøvre med stor risiko, hvis ikke plan B er afstemt og helstøbt.

En strategi er ingen garanti for succes. De håbede spillere dukkede ikke op på markedet, og dermed lykkedes ikke Brøndby på det parameter for transfervinduet – eller fejlede er måske en hård dom, for som virksomhed tager man en chance og enten rammer man skiven eller også gør man ikke. Lykkes det ikke, må man gå med plan B og så er det spørgsmålet – er der tilstrækkelig med kvalitet og bund i plan B? Var den gennemtænkt nok? Blev en god plan B taget alvorligt nok, og vurderede man vinduets muligheder korrekt?

Det betyder, at uanset hvordan man vender og drejer det, så kom Brøndby svækkede ud ad transfervinduet. Stik imod den interne målsætning. Vi har tidligere set klubber acceptere en præstationsmæssig nedgang, hvis det skyldtes flotte salg, men Brøndby ville lykkes med begge dele. Sælge stort og holde niveau. Det var den interne målsætning. De lykkedes med det første delmål, men ikke det andet.

Jung, Lindström og de øvrige er ikke erstattet med tilstrækkeligt brede skuldre og ikke af spillere, der fra dag et kunne gøre en afgørende forskel på et hold i et titelforsvar – og det tilmed i et sommervindue med et øget transferbudget.

I stedet for kvalitetsspillere ind, så kastede Maxsøs kuldsejlede transfer til FC Rostov en skygge over Brøndby med et langtrukkent spørgsmål om, hvorvidt kvalitetsspilleren Maxsø blev eller ej?

Der var en underskrevet aftale med den russiske klub, som FC Rostov på grund af et trænerskifte troede de kunne blæse på og løbe fra. Jeg har i flere omgange været i kontakt med FC Rostov, som først ville udtale sig, men så vendte på en tallerken og intet ville sige om sagen overhovedet, men kilder siger, at der kommer et juridisk efterspil. Med rette. Hvis den slags revolverløsninger kan få lov at finde sted, så mister transfervinduets regler ganske enkelt pusten. Det har kostet Brøndby millioner, men også point på banen al den stund, at Niels Frederiksen og co. bogstavelig talt ikke vidste om Maxsø var solgt eller ej. Maxsø a la sidste sæsons præstationer havde gjort alverden til forskel, som helt indlysende har mærket opstarten.

Det er ikke en undskyldning til ret meget, men det er en årsag, og egentlig bare yderligere et argument for vigtigheden af en vellykket plan B.

Den mislykkede transferstrategi betyder ifølge mine oplysninger, at Brøndby kommer til at agere aggressivt og målrettet i vinduet til januar, hvor mindst to kvalitetsspillere skal ind.

Dette af flere årsager. Det kan blive en falsk tryghed at tænke, nå ja ja.. publikum er tilbage på stadion og der kommer penge fra Europa, men de svigtende resultater koster netop på andre parameter. Tv-penge og potentielle spillersalg. Lindström var ikke blevet solgt for det store millionbeløb, hvis Brøndby var sluttet som nummer 8. Succes øger prissætningen på spillerne. Med andre ord, så skal Brøndby holde sig på en opvind for at maksimere sidste sæsons flotte resultater. De må ikke gå ned i kadence, men som minimum indfri ambitionen om en billet til Conference League 2022/23.

Med en sejr i ni kampe taler ikke meget for, at de er på rette kurs. Det vil kræve spillertilgange at løfte niveauet, og de kommer til januar – et vindue for sent, og så vil de blå-gule håbe på bedre sent end aldrig.

En ting er ikke at lykkes med at finde de håbede kvalitetsspillere, men man skal ikke være bleg for at gode spillere gør mindre gode spillere bedre. Det løft mangler Brøndby nu. Plan B viste sig for vitaminfattig.

Kommer kvalitetsspillerne heller ikke til januar, så vil det ikke bare koste en sæson, men stille spørgsmålstegn ved klubbens organisation. Fodbold er en utålmodig sport og at stille spørgsmålstegn ved træner og sportslig ledelse nu er alt for tidligt. Uanset hvor frustrerede fans og omgivelser må være. Lige nu skal Brøndby have plan B til at fungere hurtigst muligt, og så eksekvere planen om at bøffe op til vinter.

Søren Sorgenfri

42 år. Fast fodbold-blogger for NordicBet. Redaktør for sportsappen ’Sport Inside’, forfatter til flere fodboldbøger, forlægger på sportsforlaget Helmin & Sorgenfri. Tidligere 10 år på BT Sporten og redaktør på fodboldmagasinet ’Clasico’.