Om Sønderjyske, OB, Delaney og Daramy

AF SØREN SORGENFRI

Baggrundsfoto: TT

Weekenden nærmer sig, og dermed en lille Transfer Talk til at forsøde den rædsel, der kommer ud af din lokale kaffeautomat.

Bare for at ridse op – Transfer Talk er en klumme, der gerne skal give et par ekstra brikker i det store transferpuslespil og i mindre grad gå i breaking mode. Så mere vandrørssnak og inside, og mindre gul bjælke end så mange andre derude.

Sønderjyske jagter firepower og ifølge gode kilder er to angribere på blokken. Nigerianske Abdulrahman Taiwo fra Dunajska Streda er på blokken, og det samme er den ungarske angriber Janos Hahn fra Paksi FC.

Oliver Christensen er en af de transfers, som jeg har holdt ekstra øje med. OB-keeperens flirt med HSV var interessant af flere årsager. For det første et interessant næste skridt for en lovende målmand, men mest af alt OB’s evne til at sælge i lejet 2,5 millioner euro. I en tid, hvor mange fans på sociale medier råber hurtigere, større og mere, så ville det være en rigtig fin transfer for fynboerne målt i kroner, men også som signal til at vise evnen til at sælge.

Brøndby, FCM og FCK kan sælge fra en prismæssig markant højere hylde, som OB ikke skal måle sig med, og vi skal ikke mange sæsoner tilbage for at finde en virkelighed, hvor et 500.000 euro salg til en mellemklub i Belgien var ren balsam for de fleste danske klubber. Derfor ville lige i underkanten af 20 millioner kroner være penge med mere værdi end bare de finansielle, men også for at vise OB’s evne som salgsplatform.

Da HSV forleden hentede Johansson fra Malmø FF, så blev døren lukket til et køb af Christensen, men HSV har holdt den gryde i kog lige til det sidste. Prisen var i sig selv ikke den største udfordring, men mere det faktum, at HSV gerne holder Daniel Heuer Fernandes som førstemålmand. HSV ville ikke kunne forsvare at have et målmandsindkøb til 2,5 millioner euro på bænken, og da Fernandes kun har et år tilbage af sin aftale med HSV, og der forhandles forlængelse, så ville et tungt indkøb til at presse ham i kampen om startopstillingen ikke gavne den proces. HSV håber på en forlængelse, og så et salg af Fernandes. Sådan kan intern politik bremse en ellers fornuftig transfer.

OB er i øvrigt en af flere danske klubber som tilbydes overskudsspillere fra engelske klubber i disse uger. Den tidligere Liverpool og Derby-spiller Jordon Ibe er således tilbudt – og afvist som jeg hører det – både OB og AGF, men med tanke for den spillemæssige og personlige deroute som offensivspilleren har været igennem, så er det ikke just en fornuftig eller tiltalende case for danske klubber.

Der gik også politik i Erik Sviatchenkos mulige skifte til Galatasaray. Den tyrkiske storklub endte som bekendt med at købe Victor Nelsson, da Istanbul-klubben er i gang med en større strategiændring. Det skal være slut med indkøb af etablerede spillere eller stjernespillere, der har set deres bedste dage, da tyrkeren vil bygge op over unge og salgbare spillere.

Tyrkernes dialog omkring et køb af Sviatchenko lettede sig aldrig rigtigt fra jorden på grund af stopperens alder, men kilder forklarede, at i ren head to head så ville Galatasary helst have FCM-spilleren på grund af kvalitet og spillestil. Men hans videresalgspotentiale er begrænset. Dette holdt op med Nelssons potentiale og udviklingsmuligheder, samt ’Galas’ nye strategi, fik dem til at gå med Nelsson. Ikke mindst af den grund bliver det interessant at følge Nelssons videre færd – både den sportslige udfordring, men også vækst i værdi. Han var nemlig meget tæt på et skifte til Crystal Palace, men da Vieira kom til som træner, så ville franskmanden have en anden type stopper, og så gik lyset fra grøn til rød.

Thomas Delaney gjorde en god figur under EM, og et klubskifte nævnes flere steder, men spørgsmålet er, hvor realistisk det er?

For Dortmund er han en stærk rotationsspiller – succes kræver bredde og kvalitet i den bredde – og lader tyskerne ham gå for 30 millioner kroner? Næppe. Det er langt mere attraktivt at beholde danskeren i regnestykket: Delaney ombord versus udgifter, anstrengelser og implementeringstid til at få en ny spiller på plads. Hvis Sevilla øger til 100 millioner kroner. Så begynder det så småt at give mening for BVB. Man skal huske, at Dortmund har pengekassen fuld med top og har ikke et akut behov for at sælge med mindre, der er indgået en gentlemansaftale. Desuden er Sevilla en af flere klubber, der arbejder med at nedbringe lønudgifter, så truppens toplønnede lander i lejet 3-4 millioner euro i årsløn.

Den løn jeg hører nævnt for Delaney i Dortmund er noget over det niveau og skal den matches 1:1, så skal han op ved siden af Rakitic i lønpyramiden.

Den engelske interesse for ham har været stille et stykke tid, men kan blusse op igen her mod afslutningen af transfervinduet, hvor ikke mindst Southampton og muligvis Crystal Palace skal ud på markedet, men de er også begge usikre cases at takke ja til. Begge hold ligner, at de bliver en del af nedrykningsstriden, hvilket igen holdt op mod at spille for et tysk tophold næppe er videre tiltalende. Så fedt er det næppe at bo i Southampton.

Som bekræftet af FCK så forhandles der med Club Brügge om et salg af Daramy, men spørgsmålet er, hvor langt Club Brügge egentlig vil lege med. Kilder i agentmiljøet forklarer, at der er tale om en agent, der har fået mandat til at forhandle en aftale med FCK hjem, men samme kilder siger også, det ikke er sandsynligt, at belgierne vil møde FCK’s priskrav. Parterne ligger langt fra hinanden på prisen og i betalingsmodel, og ifølge belgiske kilder er der ikke intern enighed hos de belgiske mestre, om de skal cykle så mange penge af sted på en spiller, der skal arbejdes en del med.

Men så igen. Det er jo fodbold. Money and transfers talks..

Søren Sorgenfri

42 år. Fast fodbold-blogger for NordicBet. Redaktør for sportsappen ’Sport Inside’, forfatter til flere fodboldbøger, forlægger på sportsforlaget Helmin & Sorgenfri. Tidligere 10 år på BT Sporten og redaktør på fodboldmagasinet ’Clasico’.