Transfer Talk: Belgiere ser på Brøndbys profiler og vejen til Serie A bliver kortere

AF SØREN SORGENFRI

Baggrundsfoto: TT

Sommerens transfervindue bliver den første store lakmustest for fodboldens spillermarked i en tid med stor ustabilitet.

Fraværet af publikummer på stadion giver kæmpe huller i klubkasserne ude i Europa, og det bliver også det første store vindue, hvor konsekvenserne af Brexit for alvor mærkes.

Det betyder nye muligheder. Døre lukkes, andre åbnes.

Flere tyske klubber siges på agentniveau at se frem mod huller i suppen i størrelsen 30-50 millioner euro og heraf et stille vindue.

Hvor vinterens transfervindue er kendt som ’desperationens vindue’, hvor klubber i problemer på kanten af nedrykning eller på anden vis langt fra målsætningen gør, hvad de kan for at sikre sig nyt blod, så er sommeren der, hvor der for alvor ryddes op og handles ind.

Det bliver med garanti anderledes til sommer. Der vil mangle penge, komme flere lejeaftaler og ganske enkelt være spillere, der bliver i klubber, hvor udsigten til spilletid er begrænset. Alene fordi de har en kontrakt og deraf fast løn.



De spillere som i vinteren 2019/20 enten skiftede klub eller forlængede kontrakter priser sig nu lykkelige for at have styr på den del. Det er som en å, hvor der normalt løber X antal liter vand igennem i døgnet. Øg vandmassen med 20 procent og åen går over sin bredder.

Det får også konsekvenser for danske klubber.

For det første så vil Italien i endnu højere grad blive en naturlig destination for unge danske spillere. Flere end vi allerede ser nu – typisk hentet ved kontraktudløb eller på stadier af kontraktforhold, der gør at den unge spiller kan hentes billigt.

Når der mangler penge i fransk fodbold og især i hele den hollandske underskov af klubber under Ajax Amsterdam plus tyske klubber i den nederste halvdel af Bundesligaen samt 2. Bundesliga som helhed toppet med manglende økonomiske muskler i de spanske klubber, så ændrer strømmen af spillere retning.

Det vil være lettere for danske spillere at gå videre til England via en italiensk klub på grund af Brexits affødte pointsystem for transfers. Det er reelt kun FCM og FCK, der vil kunne sælge direkte til England, som det ser ud lige nu.



Set fra de italienske klubbers synspunkt, så er der kvalitet for relativt få penge i det danske. Jeg har tidligere her på Transfer Talk skrevet om Juventus’ interesse for Brøndbys U-hold – som tiden er pt. så er den scouting proces en anelse vanskelig – og den italienske storklub kommer tilbage så snart forholdene tillader. Det er ikke tilfældigt eller en fiks indskydelse.

Nordiske spillere kommer med en kulturbaggrund og et værdisæt, der gør dem lette at integrere og falde til. Der er stor forskel på italiensk og dansk fodboldforståelse, men alligevel så er der et fundament, som italienerne kan bygge på (og de mener jo som bekendt at have verdens bedste fodbolduddannelse) og det kan gå hurtigt.

Det er her interessant at sammenligne med islandsk fodbold, der de senere år har sendt mange af øens store talenter afsted til Italien. Jeg talte mig hurtigt frem til syv fra årgang 02 og frem i klubber som Venezia, Bologna og Spal. Gode steder at lære og vejen til førsteholdet er ikke lang – som Andri Baldursson der indenfor et år er gået fra at være lånt ud fra Breidablik til førsteholdsspiller hos Bologna på godt et års tid og er bare 19 år. Bologna har som bekendt med Skov Olsen og svenske Mattias Svanberg et godt øje til unge nordiske spillere.

Der vil komme flere.

Og afslutningsvist lidt fra vandrørene. Der blev flere steder skrevet om Nicolai Jørgensen og Malmø FF. Det var en and. Brøndbys unge midtbaneduo Morten Frendrup og Jesper Lindstrøm står på blokken i flere europæiske klubber. Heriblandt Club Brugge. Hvilket også er et udtryk for en ny tid. Brugge har længe haft fokus på etablerede spillere, men har med en strategiændring planer om at gå Ajax Amsterdam mere i bedene og satse på unge talentfulde spillere. Der så udvikles til videresalg til f.eks. England. Set i den kontekst kan kapitalstærke Club Brugge igen komme til at spille en rolle i dansk fodbold som springbræt.


Søren Sorgenfri

42 år. Fast fodbold-blogger for NordicBet. Redaktør for sportsappen ’Sport Inside’, forfatter til flere fodboldbøger, forlægger på sportsforlaget Helmin & Sorgenfri. Tidligere 10 år på BT Sporten og redaktør på fodboldmagasinet ’Clasico’.