Auri Skarbalius brænder for at lykkes på HB Køge-måden

Hos HB Køge satte de i sommeren 2023 en ny strategi med titlen ”HB Køge for the Future” i søen, og i samme forbindelse blev klubbens tidligere cheftræner, Auri Skarbalius, udnævnt som teknisk direktør i klubben med ansvar for at implementere strategien fra ungdomshold til klubbens hold i NordicBet Ligaen.

Interview med Auri Skarbalius

21 år.

Sådan lyder gennemsnitsalderen på de 24 spillere i HB Køges NordicBet Liga-trup.

Dermed har sjællænderne den med afstand yngste trup i NordicBet Ligaen, og der er mere end to år op til Hobro, der har den næstyngste trup.

Der er dog en særlig grund til, at cheftræner Nicklas Pedersen råder over så mange unge spillere, og den grund hedder ”HB Køge for the Future”.

Strategien blev implementeret i klubben i sommeren 2023, hvor klubben samtidig ansatte sin tidligere cheftræner, Auri Skarbalius, i en nyoprettet stilling som teknisk direktør med ansvar for sikre, at der er en tydelig sammenhæng mellem blandt andet træningsmetoder og udvikling af spillere på tværs af klubbens ungdoms- og seniorhold.

”Da jeg kom tilbage som cheftræner i 2020, var det hele tiden med tanke på, at jeg skulle gå over til en rolle, hvor jeg blev en kulturbærer på hele strategien. Det er mit lille barn, og det er en livsstil for mig. Jeg kan mærke, at jeg virkelig-virkelig brænder for at være en del af, at vi lykkes med at gøre det på vores måde – på HB Køge-måden,” lyder det fra Skarbalius.

HB Køge er i denne sæson en del af nedrykningsspillet i NordicBet Liga-foråret, men det stresser ikke klubben, som tænker meget mere langsigtet.

”Vi vil gerne spille så mange minutter som muligt med vores egne spillere. Lige nu er der, synes vi, så mange dygtige spillere, som kan prøve at se, om de er dygtige nok til at spille her og nu i NordicBet Ligaen,” forklarer Skarbalius.Troen på den nye strategi, hvor der gives plads til unge talenter, er så stor i HB Køge, at når der er tvivl om en spillers niveau, så falder tvivlen ud til spillerens fordel.

”I fodbold er det sværeste at se, hvem der kan gå hele vejen. Det er nemt at vurdere, hvem der spiller en god kamp eller en dårlig kamp, eller hvem der træner godt eller dårligt. Det vigtigste er at se potentialet, og der siger vi i vores klub, at hvis vi er lidt i tvivl om nogle spillere, så skal det gå deres vej – så får de lov. Lige så snart en spiller er for god til et niveau, så flytter vi spillerne op og udfordrer dem,” forklarer Auri Skarbalius, der ikke er bange for at indrømme, at det kan være netop den strategi, der betyder, at holdet kun lige akkurat er at finde over nedrykningsstregen.

”Siden sidste sommer har vi virkelig haft mange spillere, der begynder at banke på og komme op på NordicBet Liga-holdet. Jeg bliver nødt til at sige, at det er næsten lidt for hurtigt og lidt for mange spillere på én gang, hvilket betyder, at vores resultater mod seniorhold er, som de er.”

HB Køge har netop nu 11 spillere i truppen, der er 18 år eller derunder. Med sine 35 år er det ingen hemmelighed, at klubbens erfarne anfører, Mike Jensen, trækker aldersgennemsnittet ganske markant op.