NordicBet Liga’s første halvdel: Hvem topper og flopper

AF SØREN SORGENFRI

Baggrundsfoto: TT

Klubberne i NordicBet Liga har netop passeret kilometerstenen for den første halvdel af grundspillet, og det kalder på efterårets første statustjek.

Hvem har overrasket, skuffet og levet op til forventningerne? Vi ser nærmere på ligaens præstationer her med en temperaturmåling.

Men først en afstikker til Superligaen. For de to oprykkere Silkeborg og Viborg gør god reklame for kvaliteten af den næstbedste række og resultaterne taler for at ’angsten’ for at få hold op fra NordicBet Liga gøres til skamme.

NordicBet Liga lever godt af den stærke konkurrence og kvaliteten holdene imellem, og taler sammen med Silkeborg og Viborgs præstationer et tydeligt og klart sprog for, at Superligaen sagtens kunne bære flere hold end den forkrampede 12 holds liga. At Vejle er isoleret i bunden af Superligaen har intet med kvaliteten af den næstbedste række eller antallet af hold i Superligaen at gøre – de rødblusede er brændt sammen af helt andre årsager.

Toppen af poppen siger Helsingør, Lyngby og Horsens. De to sidstnævnte er ikke overraskende, men førstnævnte er, trods prognosen før sæsonstart om en god sæson, et uventet tophold. Uventet, fordi de fleste vel ventede at se Esbjerg toppe tabellen, men Kronborgs helte nyder godt af et godt miks af (meget) erfarne spillere samt ungt blod. Det har sikret et forspring på hele 12 point ned til nummer syv, så billetten til playoff oprykningsspillet er snart i hus, hvis formen holder ved.

Lige bag ved har Lyngby og Horsens ankret op i jagten på Helsingør. Det er måske ikke overraskende, at de kongeblå og de gule er at finde her, men der skal alligevel kastes roser deres vej al den stund, vi tidligere har set nedrykkere snuble og skuffe.

Lyngby åbnede med et brag og fem sejre i rap, hvorimod Horsens kom noget mere spagfærdigt fra land med blot en sejr i de tre første runder og først for alvor vågnede op med den fine udesejr over Lyngby i runde syv.

FC Fredericia har ligeledes næsen langt fremme og kan stadig kalde sæsonstarten en succes, men det bekymrer naturligvis i den gamle fæstningsby, at de seneste tre kampe er tabt. Hvidovre på femtepladsen er en stor overraskelse, men forstadsklubben har gjort sig til specialister i snævre sejre samt en organisation, der gør dem utroligt svære at bryde ned, hvilket statistikken 5-4-2 understreger. Det er godt gået. Hvidovre har tilmed skabt sig et lille hul ned til Nykøbing på sjettepladsen og en noget større distance til Esbjerg på syvendepladsen.

Nykøbing drømmer om oprykning og har sneget sig op på den sidste plads i det sjove playoff-felt efter et efterår, hvor Falster-holdet kom i overskrifterne for at sætte FC København eftertrykkeligt på plads i pokalen med hele 3-0. Og nej, vi skal ikke skrive om Brøndby her, men understrege, at den pokalsejr var en af de største sensationer i pokalturneringens historie, og det bliver interessant at se om energi og selvtillid fra den kamp kan holde dampen oppe hos Claus Jensen og co.

Lige under dem er Esbjerg kravlet op på syvendepladsen. Vestjyderne har været sæsonens helt store skuffelse efter et efterår i pressens spalter på grund af lige dele dårlige resultater, trænerballade og spilleroprør. Det har kostet dyrt med et kaos, der ikke klæder så stor en klub, der burde have fast plads i Superligaen. De sidste fire kampe har set tre sejre, så der er stadig håb for Esbjergs hårdtprøvede fans, men det bliver næppe denne sæson, de rykker op igen, takket været en tumultarisk åbning på sæsonen.

Jammerbugt er lige efter Esbjerg trods lidt af en defensiv buffet, der ser dem lukke mere end to mål ind i snit per kamp, men ikke mindst sejren over netop Esbjerg er et lyspunkt.

HB Køge stod ubetinget for sæsonens største ’transfer’, da de præsenterede Daniel Agger som træner. Brøndby, Liverpool og landsholdslegenden gør, at de drømmer stort på konsulentkysten, men Aggers arbejdsmuligheder har været stærkt præget og hæmmet af et utal at skader. Så har Agger og HB Køge skuffet, når de blot har ni point? Måske, men mere fair er det nok, at konkludere deres skadeskrise har bragt dem udenfor kategori.

Nederlaget fordelen til Esbjerg gør ondt, men en billet til top seks skal ikke afskrives endnu, men det nærmer sig.

I bunden sammen med HB Køge finder vi Fremad Amager, Vendsyssel og Hobro med ni og otte point. Der venter et hundeslagsmål her om at blive bedst stillet før playoff-nedrykning går i gang.

Ikke mindst Hobro skiller sig ud. Vi skal ikke langt tilbage i tid for at finde et Hobro-hold, der var godt i gang med at etablere sig som bæredygtig case i Superligaen, og nu ligger nordjyderne i bunden af NordicBet Liga. Det siger noget om den stærke konkurrence, der er i den næstbedste række samt strukturen omkring de to bedste rækker i det hele taget. 

Søren Sorgenfri

42 år. Fast fodbold-blogger for NordicBet. Redaktør for sportsappen ’Sport Inside’, forfatter til flere fodboldbøger, forlægger på sportsforlaget Helmin & Sorgenfri. Tidligere 10 år på BT Sporten og redaktør på fodboldmagasinet ’Clasico’.