Transfer Talk: Sådan bliver Amoo FCK’s rekordtransfer

AF SØREN SORGENFRI

Baggrundsfoto: TT

Det er jo lidt tidligt at kalde rekordtransfer for en spiller, der endnu ikke har fået debut, men FC Københavns køb af Akinkunmi Amoo er et af januar måneds mest interessante. Et køb der er vintage FCK, men samtidig next level for københavnerne.

Norden har i årtier som bekendt været et fast rekrutteringsområde for FC København, men strategien har ændret sig i takt med FCK’s succes og voksende budgetter.

Fra at kigge efter en af de bedste på positionen i Allsvenskan til at købe DEN bedste eller den spiller med størst potentiale. I takt med unge spillere hurtigere og hurtigere blev solgt fra Allsvenskan og FCK’s generelle niveau voksede så blev denne øvelse tiltagende vanskelig.

Så at FCK slår til og køber Amoo af Hammarby som ligaens største talent er i sig selv ikke overraskende, men når prisen er 4 millioner euro plus de 15 procents videresalg, der nævnes, så er transferen på en ny hylde.

Et synspunkt har været i omløb på de sociale medier – at det ganske enkelt er for mange penge for en ung spiller, der ’kun’ har spillet i den bedste svenske række.

Der er flere lag her. For det første så er svensk fodbold inde i en stærk udvikling se blot Hammarbys forvandling fra sønderslået traditionsklub på det gamle bandy stadion i Stocholm til Tele2Arena og salg i 2021/22 for knap ni millioner euro.

Fotbolldirekt bragte for et par uger siden en kronik af Patrik Ekwall, der netop pointerede styrkeforholdet mellem svensk og dansk fodbold. De danske klubber er ikke mindst takket være den svenske 50+1 regel et par skridt foran økonomisk, men også fordi danske klubber for år tilbage – med FCK og FCM som de fremmeste – tog livtag med den europæiske transferfødekæde med ambitioner om at øge salgspriserne gevaldigt. Den del vender vi tilbage til om lidt.

Det betyder, som også Ekwall ganske rigtigt pointerer, at når FCK henvender sig og forhører sig på en spiller i en svensk klub så er det i dag med stort set samme økonomiske muskulatur som en belgisk eller hollandsk klub. Med andre ord så har de svenske klubber – bortset fra Malmø FF – ikke andre valg end tage telefonen, når FCK ringer.

Dette hierarki betyder også, at Amoo – selv om han f.eks. står prisvurderet til 4 millioner euro på Transfermarkt – allerede nu før han har spillet sin første kamp for FCK har en helt anden værdi. Alene fordi han er på kontrakt hos FCK.

Amoo følges af Ajax Amsterdam og det ret tæt siger kilder, men hvis hollænderne lige nu ville købe ham, så ville prisen formentlig være fordoblet. Alene fordi han har skiftet fra Hammarby til FCK.

Så selv om Amoo, der i øvrigt er lønbillig, skulle blive et flop, så vil FCK med stor sandsynlighed ikke tabe penge på ham. Takket være FCK’s størrelse.

Hvis vi antager, at Amoo bliver den succes som FCK forventer – og vi skal i første omgang huske på, at det trods alt er på grund af de fodboldmæssige kvaliteter, han er købt – så vil han vækste voldsomt i værdi.

Det har været tydeligt for enhver, at FCK har savnet kompetencer på kanterne, og Amoos fart er i særklasse, men han er mere end en voldsom acceleration, hvorfor hans potentiale er stort og han står på blokken i mange større klubber. Han har kontrakt med FCK til udgangen af 2026, men han bliver næppe så længe. Udvikler han sig efter planen i samklang med FCK får succes i ligaen og spiller europæiske gruppespil, så er han formentlig væk igen om 1,5 – 2 sæsoner.

Agentkilder mener, at Amoo har et salgspotentiale i lejet 150-175 millioner kroner, men denne pris skal tages med forbehold. For det første så vil pointsystemet for spillerhandler til Premier League kræve, at han også spiller landskampe for Nigerias A-landshold og for det andet så vider indkøbstendensen i det engelske, at de ikke længere køber de unge med potentiale, men de etablerede spillere. Det tror da pokker, så hurtigt som diverse klubledelser finder fyresedlen frem – så tør de færreste trænere og sportschefer går med de unge spillere, når der skal leveres fra dag et.

Derfor kan et salg fra FCK vise sig at være til en europæisk storklub, der så igen vil videreudvikle Amoo netop med salg målrettet Premier League for øje, når han vil være 23-24 år gammel. Altså lave en ’Jonas Wind’, der sammen med Daramy til Ajax er FCK’s største salg til dato. De salg vil Amoo overgå.

Jonas Wind blev solgt til Wolfsburg, men om et par sæsoner bør vi forvente at se ham skifte til Premier League. Sådan er fødekæden.

For Amos vedkommende kunne stationen efter FCK være Ajax Amsterdam, Lyon eller Dortmund, og så er vi måske ikke oppe i en pris, der hedder 150 millioner, men i hvert fald et godt stykke over 100 og FCK-rekord. Hvis alt går efter planen på banen og i fødekæden. 

Søren Sorgenfri

42 år. Fast fodbold-blogger for NordicBet. Redaktør for sportsappen ’Sport Inside’, forfatter til flere fodboldbøger, forlægger på sportsforlaget Helmin & Sorgenfri. Tidligere 10 år på BT Sporten og redaktør på fodboldmagasinet ’Clasico’.