Transfer Talk: FCK’s lån af Daramy er et interessant sats

AF SØREN SORGENFRI

Baggrundsfoto: TT

Mohamed Daramy høstede ikke mange roser efter sin indsats mod BVB Dortmund i Champions League. FCK tabte 3-0 til tyskerne efter en kamp, hvor flere medier efterfølgende var ude med riven efter kantspilleren. For ikke at sætte et tydeligt offensivt aftryk og for ikke at være dygtig nok i sine tilbageløb.

Det vil ikke være første gang i historien, at en spiller på 20 år har det svært på udebane mod et tysk storhold i Europas fremmeste klubturnering. Men Daramy er et særligt tilfælde.

Jeg har aldrig talt med ham og kender intet til hans personlighed og mentale styrke, så det følgende handler på ingen måde om ham som person. Det er irrelevant. Men om Daramys situation som lejespiller som case.

For han er ikke hvilken som helst lejespiller. Han blev som bekendt for et år siden solgt til Ajax for 90 millioner kroner, og er altså allerede tilbage i FCK igen på en lejeaftale for sæsonen. Efter planen burde han i skrivende stund være en del af Ajax’ førsteholdstrup og inde i varmen til Kasper Hjulmands VM-trup. Han er ingen af delene.

Dermed kan han se på et midtugeprogram, hvor han potentielt kunne have spillet Champions League for tre forskellige klubber. Ajax, der i aften møder Rangers, som hans nuværende reelle arbejdsgiver eller Club Brugge, der møder Bayer Leverkusen.

Belgierne var langt fremme sidste sommer med et bud på Daramy, men blev overhalet indenom af Ajax. Det hører til sjældenhederne, at hollænderne stanger så stort et beløb ud for en spiller i den aldersklasse, når der er tale om en spiller, der stadig skal arbejdes på. Typisk går Ajax efter yngre spillere, som de så har længere tid til at modellere.

Daramy røg direkte ind omkring førsteholdet, men forsvandt som sæsonen gik ned omkring Jong Ajax.

Ser vi på andre spillere, som Ajax har købt i løbet af de seneste fem sæsoner for priser fra syv millioner euro og op, så er der tale om Lissandro Martinez – nu Manchester United. Sebastien Haller – nu Dortmund. Antony – nu Manchester United. Ziyech – nu Chelsea. Også andre, der ikke er rykket videre til øverste hylde, men ikke har medført tab eller stadig er en del af holdet.

Daramy fik en ny mulighed for at vise sig frem i sommerens løb, men fik grønt lys til at blive lejet ud til FCK.

Ifølge mine oplysninger var Daramy også denne sommer på Club Brugges blok, men belgierne ønskede ikke at gå videre med den mulighed. De har set ham i aktion en håndfuld gange blandt andet for Jong Ajax, men gik en anden vej.

Hvorfor er alt dette interessant?

Det er det, fordi når Superligaen er i stand til at sælge en ung spiller for det beløb, som 12 måneder senere er tilbage på Østerbro, så er det en historie med flere transfermæssige interessante lag.

For det første kan det indikere, at Ajax er villig til at løbe større chancer på unge spillere fremover på grund af ’the fear of missing out’.

Det viser også som Thorup sagde efter nederlaget til Dortmund, at der forestår FCK en opgave med at bygge Daramy op igen. Denne genopbygningsopgave kunne kaste en vis portion tålmodighed af sig, hvis FCK havde en indbygget købsoption. Det har de ikke. Så de har denne sæson til at bygge spilleren op – jo før, jo bedre. Når han er lejet med en kort horisont, så skal han kunne gøre en forskel. Nu.

FCK har – medmindre der er en gentlemanaftale om potentielt køb til sommer – ingen glæde af at bruge en hel sæson på at bygge lånespilleren op blot for at sende ham retur næste sommer til Ajax, hvor han så kan få en ny chance.

Set fra et købmandsmæssigt synspunkt, så er den type lejeaftaler et sats. PC og Thorup kan ikke have været i tvivl om, at Daramy skulle bruge tid på at ramme niveau. Ellers var han aldrig blevet FCK en mulighed allerede så tidligt i vinduet.

En spiller med den pris er ikke lejet ind for at sidde på bænken. Han skal spille fra start, og ’spærrer’ på den måde en plads for en anden FCK-spiller med udviklings- og salgspotentiale. Det kan retfærdiggøres, når/hvis den lejede spiller brænder græstæppet og uomtvisteligt bidrager til resultater og indtægter.

Det er samtidig i FCK’s interesse at kunne sende ham retur til Ajax næste sommer i fin form, så hollænderne i fremtiden ikke vil trække i håndbremsen, når de fatter interesse for FCK’s talenter. Vi kender ikke lejeaftalens betingelser, men Ajax har næppe sendt ham retur til København for andet end max spilletid.

De næste uger viser en ret heftig kalender for FCK. Et kampprogram som udover Champions Leagues fede udfordringer viser seks kampe, hvor OB, Brøndby, FCN, Randers og 2 x FCM venter. Det er seks kampe, der sat på spidsen vil definere om FCK – der har tabt fire ligakampe allerede – vil være inde i mesterskabsvarmen eller ej.

Betyder det samlet set, at Daramy er et problem eller en fejl? Sådan kan man ikke stille det op. Fodbold er kun sort-hvid, når det gælder resultater. Men som lejespiller tiltænkt en nøglerolle, så bliver Daramy over hele sæsonen en transfermæssig interessant case at følge for lige nu ligger der ret tydeligt en stor arbejdsopgave for Thorup der. Endnu en. Til bunken af udfordringer de kommende uger.