Transfer Talk: Europas betydning for Brøndbys transferbudget

AF SØREN SORGENFRI

Baggrundsfoto: TT

Der venter os et sandt brag af en mandskamp, når Brøndby inviterer FC Midtjylland indenfor med garanti for gang i den på banen og lægterne.

Garanti fordi begge hold har brug for at skubbe alle jetonerne ind i denne kamp. For FC Midtjylland gælder det, at de har fået en uventet chance for at hale ind på FC København. FCM og FCK mødes i næste runde, og før kampen i aften er afstanden på seks point efter københavnerne højest overraskende tabte i Parken til Randers FC.

FCM’s dagsorden skal naturligvis være at tage til Brøndby Stadion for at vinde og lukke hullet til FCK og række ud efter den guldbillet, de kan skimte forude.

Brøndby er i fokus for denne klumme. De blågule forsvarende mestre har indtil videre haft et skrækkeligt slutspil, som kan række ind i sommerens aktiviteter på transfermarkedet. Det vender vi tilbage til om lidt.

Sammenligner vi Brøndbys nuværende slutspilsresultater med resultaterne fra slutspillet sidste sæson ved samme tid, så havde Niels Frederiksens tropper taget point sidste år, men kom også haltende i gang med slutspillet. Et parameter skiller sig dog markant ud. Målscoreren på dette tidspunkt i slutspillet sidste forår lød på 6-6. Den aktuelle for slutspillet lyder på 0-7. Altså et næsten identisk antal indkasserede mål, men Brøndbys offensiv er i den grad tørkeramt. Og man behøver ikke være noget ved musikken på tv for at konkludere, at Brøndby ikke lykkedes med at finde de mål, som Uhre tog med sig, da han blev solgt i vinterens vindue.

Bold.dk lavede i den forbindelse en interessant rundspørge til spillere og træner i Brøndby efter salget af Uhre. Det er klart, at ingen havde en interesse i at sige, nu vil kæden hoppe af, men Simon Hedlund sagde f.eks.:

Jeg tror ikke, at det får nogen betydning. Vi har gode spillere i truppen, og der er forhåbentlig andre på holdet, som kan fylde hans sko ud og erstatte ham. 

Træner Niels Frederiksen supplerede:

Det er helt klart et tab på den korte bane. Man skal dog heller ikke forvente, at der bare går en anden ind og levere det samme som Mikael. Vi kan jo ikke forvente, at Carl (Björk) skal ind fra dag ét og erstatte det, som Mikael har efterladt. Det er derfor, at vi skal løfte i flok og som et kollektiv, så vi kan finde nogen løsninger og kan skabe en masse scoringschancer. Det skal deles ud på flere spillere her i foråret.

Når en topscorer bliver solgt, så er der tre veje at gå, hvis man ikke allerede har den oplagte afløser siddende på bænken. At gå all in på at købe en afløser 1:1, at investere i yngre kræfter og acceptere de først leverer varen senere i karrieren eller satse på, at målene kan spredes ud og komme fra flere positioner på holdet.

Brøndby forsøgte sig med et blandingsprodukt af 2 og 3. Det er ikke faldet gunstigt ud. Et titelforsvar var håbet, men ikke for alvor realistisk. En billet til Europa dog et must ikke mindst for at følge op på det seneste gode regnskab.

Europa fortoner sig i horisonten nu. En sejr i aften over FC Midtjylland er en nødvendighed i og med rivalerne til en plads i Europa fremstår noget mere formstærkt end de snart detroniserede mestre.

Europa vil få indvirkning på Brøndbys muligheder hen over sommeren.

Ifølge mine oplysninger så vil det transferbudget som boss Carsten V. Jensen har at arbejde med til næste transfervindue ikke ændres, hvis Europa misses. Det er de gode nyheder for de blågule fans.

Men hvis ikke det bliver til europæisk fodbold efter sommerferien, så skal der sælges for flere millioner end hidtil arbejdet med for at få kassen til at balancere. Derudover vil det blive vanskeligere økonomisk som sportsligt at tiltrække de to-tre profiler som er planen, når kalenderen bliver uden europæiske opgaver.

Derudover er der et åbent spørgsmål omkring Andreas Maxsø. Der ligger et udspil om kontraktforlængelse, men ifølge mine kilder står dialogen stille. Centralt bliver netop Brøndbys slutplacering. Intet Europa – så ligner det et salg af stopperen. Det bliver dog næppe til alle gode gange tre med Rostov. Nudge nudge.

Her og nu venter der os, Brøndby og FCM et brag af en mandagsbasker – det er det centrale på den korte bane. Men resultater nu har konsekvenser for det arbejde, der venter frem mod næste sæson samt truppens sammensætning. Med eller uden Europa.