Transfer Talk: Derfor bliver Matt O’Riley en interessant transfer case at følge

AF SØREN SORGENFRI

Baggrundsfoto: TT

Ikke mindst takket være Brentford er der et rimeligt kontingent danske fodboldspillere i Premier League, men Matt O’Riley kan blive den næste.

Midtbanespilleren med dansk mor og engelsk far er udtaget til det danske U21-landshold. Som en lidt eksotisk engelsk fugl i nu rød-hvid dragt, men midtbanespilleren bliver fra et transfermæssigt synspunkt en enormt interessant case at følge. Af to årsager. For det første har han potentialet til at blive en vigtig styrmand på det danske A-landsholds midtbane i fremtiden. For det andet så kan han på sin egen måde vise vejen for ikke mindst engelske, men også danske talenter i udlandet.

De største engelske klubber har en rigdom af unge spillere, som ikke er i nærheden af at ramme førsteholdet, men vælger at blive i X, Y eller Z klub på grund af en høj løn. Høje lønninger til helt unge spillere – læs f.eks. Nicklas Bendtners biografi om dette emne – har og er et vigtigt våben i de store klubbers interne kamp om morgendagens potentielle stjerner. The fear of missing out spiller ind her, men også ud fra en økonomisk betragtning kan det give mening at give ti unge spillere store kontrakter, hvis en af dem rammer førsteholdet en dag. Det er billigere end at købe den samme spiller som færdigetableret. De ni andre. Well.

Matt O’Riley valgt at gå en anden vej. Som stærk venstrefodsspiller med fint overblik sagde han nej til at blive i Fulham, gik markant ned i løn og skiftede til MK Dons til 20 procent af den løn, som han blev tilbudt i Fulham. Der var andre og langt større klubber inde i billedet. Fra BVB Dortmund til engelske store adresser som Chelsea og Southampton. Men O’Riley valgte fast spilletid for at fastholde sin udvikling fremfor høj løn på et udviklingshold som en blandt mange.

For dem af os der holder af at følge de lavere engelske rækker, blev efternavnet O’Riley hurtigt et navn, der stak ud. Som de to kampe mod Gillingham. Han var instrumental i en 4-1 sejr i sensommeren med blandt andet en millimeterpræcis dybdeaflevering, der gav mål, men da de to hold mødtes igen 1-1 satte Gillingham to mand af til at lukke ham ned med stor succes og 0-0 til følge. Det er sådanne overfrakker og naturligvis det øgede tempo som hverdagen nu i Celtic, som han skal håndtere.

Han blev hentet til Glasgow i januar efter syv mål og fem oplæg for MK Dons denne sæson og det ikke som en lottokupon. Celtic har de senere år haft et godt øje til naturligvis talent, men også videresalgsmuligheder til Premier Leagues store budgetter. Her sætter O’Riley flueben mange af de rigtige steder, og går alt efter planen, så bliver han en af dansk fodbolds helt store salg.

O’Riley er ikke pt. klar til Premier League, men står efter få kampe for Celtic noteret for tre oplæg og et mål, hvorfor planen er salg formentlig allerede efter næste sæson – altså sommeren ’23.

Ifølge mine informationer står den danske englænder på listen i klubber med dansk link: Brentford, Southampton og Aston Villa. Og får han chancen på det danske A-landshold vil det kun øge pris og chance for stort salg hurtigt.

Med den engelske baggrund så er en lang karriere i Premier League oplagt, hvis alt går efter planen, hvilket igen vil være af stor betydning for det danske A-landshold. Alene derfor bliver han en særdeles interessant transfer-case at følge. 

Søren Sorgenfri

42 år. Fast fodbold-blogger for NordicBet. Redaktør for sportsappen ’Sport Inside’, forfatter til flere fodboldbøger, forlægger på sportsforlaget Helmin & Sorgenfri. Tidligere 10 år på BT Sporten og redaktør på fodboldmagasinet ’Clasico’.