Transfer Talk: Bag om Maxsøs forliste skifte – Bordeaux brændte Brøndby af

AF SØREN SORGENFRI

Baggrundsfoto: TT

I sidste uge dukkede nyheden om Bordeauxs interesse for Andreas Maxsø op. En på mange måder besynderlig potentiel transfer med tanke for franskmændenes økonomiske problemer. Bordeaux er således sat under administration og en komite nedsat af det franske fodboldforbund er nedsat til at godkende eventuelle spillerhandler på klubbens vegne.

Transferen blev ikke mindre opsigtsvækkende med tanke for det øvrige nyhedsflow omkring Bordeaux. Ikke mindst Phil Jones. Den engelske forsvarsspiller er trods alt ikke en billig løsning, hvis franskmændene skal afholdes bare noget af hans løn.

Og pludselig kunne man hen over weekenden læse, at Maxsøs overgang til Bordeaux nu var død. Det samme gjaldt Phil Jones, men nye og mange andre forsvarsemner blev linket til Atlanterhavsklubben.

Det er anden gang, at Maxsøs skifte fra Brøndby til et udenlandsk eventyr falder til jorden. Tidligere var det FC Rostov. Nu Bordeaux. Det kunne ligne, at Brøndby måske havde så stor interesse i at beholde forsvarskrumtappen, at de blå-gule spænder ben for forsvarsspilleren for at holde på ham sæsonen ud og frem mod et forår, hvor de blot er fem point fra førstepladsen. Eller?

Kilder tegner imidlertid et anderledes billede. En fransk journalist med indsigt i Bordeaux forklarer, at de har forsøgt sig på en lang række stoppere over hele Europa. Heriblandt Maxsø.

Det har Bordeaux gjort velvidende, at forbundets komite formentlig ville afslå langt de fleste henvendelser og handler, men da ingen i fransk fodbold har interesse i, at Bordeaux – en af landets største klubber- rykker ned, så skal de nok få grønt lys til en af dem. Men det bliver ikke Maxsø. Og her er hvorfor. Onsdag i sidste uge får Brøndby en henvendelse fra Bordeaux. De ønsker at tilknytte Andreas Maxsø, og Maxsø vil gerne selv afsted. Brøndby giver ifølge mine oplysninger grønt lys til videre forhandling og modtager herefter et udspil fra franskmændene.

Maxsø har en frikøbsklausul, men den er Bordeaux ikke i stand til at indfri på grund af de er sat under administration.

De tilbyder derimod en lejeaftale, hvor de ikke betaler andet end Maxsøs løn i foråret. De forklarer, at de er under administration og må følge særlige spilleregler, men forventer, at netop en case som Maxsø kan få lov at gå igennem.

Altså ingen penge på bordet til Brøndby her og nu. Blandt de klausuler som franskmændene tilbyder i udspillet er, at de forpligter sig på at købe Andreas Maxsø til sommer til 2,2 millioner euro. Og altså ikke de 1,5 millioner euro som frikøbsklausulen lyder på her og nu.

En anden klausul lyder på, at Bordeaux kun forpligter sig til at købe Andreas Maxsø, hvis de forbliver oppe i den bedste række, og at han spiller minimum 10 af deres tilbageværende 14 kampe i resten af sæsonen. Spiller han mindre, så hænger franskmændene altså ikke på købsaftalen.

Til sommer vil Andreas Maxsø have seks måneder tilbage af sin aftale med Brøndby. Det udspil som Bordeaux sender Brøndby, indbefatter altså en betragtelig risiko idet de kan risikere at få ham retur til sommer, hvor det står frit for ham at forhandle med andre klubber og gå gratis.

Altså worst case at sende ham gratis på udlån i foråret, og derefter se ham gå gratis videre igen ved kontraktudløb.

Casen overvejes i Brøndbys ledelse, forklarer kilder. Menfor at honorere det faktum, at Maxsø har leveret et enormt stykke arbejde samt kom gratis til klubben, så vælges der at sige ja tak til det franske udspil. Maxsø kan gå til Bordeaux på udlån for resten af sæsonen trods den tydelige risiko, som det indbefatter for Brøndby. Det er en absurd hurtig transfer-afklaring. Normalt tager den slags dialog og forhandling to-tre uger, men her gives der håndslag på 48 timer og lægetjek i Bordeaux planlægges søndag.

Men lørdag lidt efter frokost tager sagen en ny drejning. En mail fra Bordeaux tikker ind hos Brøndby. Franskmændene afblæser handlen. De har ikke – som de ellers gav udtryk for de forventede – fået grønt lys fra det franske fodboldforbunds transferkomite. Handlen er dermed død.

I kølvandet herpå kan man læse videre i europæiske medier og følge Bordeauxs forsøg på at hente en ny stopper. Det siges, at de nu eftersøger terrænet i Allsvenskan.

For den franske journalistkilde er det ikke overraskende, at Bordeaux kaster trawl på den måde. På et eller andet tidspunkt får de bid, og er ret ligeglade med, at de spiller andre klubbers tid. Sådan er fodbold, slutter han. Sådan var Andreas Maxsø og Brøndbys forhandlinger med Bordeaux. 

Søren Sorgenfri

42 år. Fast fodbold-blogger for NordicBet. Redaktør for sportsappen ’Sport Inside’, forfatter til flere fodboldbøger, forlægger på sportsforlaget Helmin & Sorgenfri. Tidligere 10 år på BT Sporten og redaktør på fodboldmagasinet ’Clasico’.