Hjemme efter syv år: Helsingør-profil lærte af svensk legende og polsk kultur

AF MARTIN DAVIDSEN

Baggrundsfoto: TT

Polsk topfodbold, en svensk legendetræner og massevis af kampe for fyldte tribuner. Det var bare nogle af de oplevelser, Frederik Helstrup havde med i rygsækken, da han i sommer vendte tilbage til dansk fodbold efter mere end syv år i tre forskellige udenlandske klubber.

Det var i 2015, at Helstrup tog fra AC Horsens til Helsingborg i Sverige, og efter to et halvt år i den svenske klub, tre år i polske Arka Gdynia og to sæsoner i Almere City i Holland, skrev han i sommer kontrakt med FC Helsingør i NordicBet Liga.

10 kampe inde i sæsonen er han godt tilfreds med sin beslutning, for FC Helsingør ligger i den øvre del af rækken, og sæsonen har udviklet sig positivt indtil videre.

”Det går godt. Vi havde et lille setback i fredags, men ellers synes jeg, at det går godt. Vi har været inde i en god stime og spillet godt og fået mange point. Vi lærer hinanden bedre at kende, jeg lærer spillerne bedre at kende, så det er helt naturligt. Men jeg synes generelt, det går godt, og vi har fundet vores koncept. Vi har fundet, hvad vi er gode til og hvad vi kan blive bedre til,” siger Frederik Helstrup, der er faldet godt til i hjemlandet efter de mange år under andre himmelstrøg.

”Det har været super dejligt. Det er noget andet at være fodboldspiller i udlandet; det er lidt mere et arbejde. I Danmark er det hyggeligere, generelt og i forhold jargonen. Så det har været super dejligt. Jeg har stadig ambitioner om at spille i Superligaen, men jeg synes det har været dejligt, at der er også nogle trygge rammer,” siger Frederik Helstrup.

En lærerig tid i udlandet

Når han ser tilbage på de syv år i udlandet, har det været en periode med mange indtryk fra Sverige, Polen og Holland.

”Jeg tager en hel masse med derfra – menneskeligt og sportsligt. Det er nogle forskellige stile, jeg har spillet i. Først var jeg i Sverige i den bedste række, og det mindede lidt om Danmark – bare lidt mere taktisk faktisk. Så kom jeg til Polen, som var meget fysisk og med masser af tilskuere og rigtig mange passionerede fans, så på den baggrund var det også en super fed oplevelse. Det var et fint niveau, og nogle af de største hold spiller også Europa og Champions League. Generelt har jeg taget rigtig meget med; jeg har fået lov til at spille nogle store kampe med en masse fans, hvor der er liv, og det også betyder en hel masse. Det har været super fedt,” siger Frederik Helstrup.

I den svenske klub Helsingborg oplevede han blandt andet at have den svenske legende Henrik ’Henke’ Larsen som træner, og den tidligere Barcelona-, Manchester United- og Celtic-spiller gjorde et godt indtryk på Helstrup.

”Det var rigtig fint og han var rigtig god for mig. Han gav mange af sine egne erfaringer videre fra de ting, han havde prøvet, og han prøvede at give tips hele tiden. Man kunne også mærke, at han var en kæmpe spiller i Sverige, så på nogle områder var han lidt mere reserveret. Det forstår man jo godt, når man kigger på de ting, han har opnået. Der er meget presse og fans omkring. Han var lidt reserveret og privat på nogle områder, men når vi var inde i klubben, var han super åben og med til at give tips videre. Han var rigtig fin for mig, han gav mig chancen og vi havde et rigtig godt forhold,” siger Frederik Helstrup, som under sit ophold i polsk fodbold oplevede end anden kultur på og uden for banen end den danske.

”Der var mange fordomme, der blev afkræftet. Mange tænker, at Polen er betonbygninger, det er det slet ikke. De store byer er rigtig fine og er moderniseret meget. Selvfølgelig er der stadig meget gammelt, og Polen var jo et af de lande, der blev bombet rigtig meget under 2. verdenskrig, så nogle af de ting har de genopbygget. Jeg spillede i Gdynia, som ligger tæt på Gdansk, der er en gammel købmandsby, som var super flot. Det var super fint at prøve, og det gav også en masse ting på og udenfor banen at prøve sig af i en helt anden kultur. Det giver meget som menneske at få nedbrudt de fordomme man har,” siger Frederik Helstrup.

Ud på dybt vand

Da muligheden for at komme tilbage til Danmark opstod denne sommer, var Frederik Helstrup imidlertid klar til at vende hjem efter de mange år i udlandet. Den 29-årige forsvarsspiller er en af de erfarne spillere i Helsingør, hvor han kan bruge de erfaringer, han samlede sammen i udlandet.

”Jeg prøver at tage de ting, jeg har lært med, og give dem videre. Jeg har fået nogle erfaringer, som jeg kan give videre ved at snakke med de andre om de ting, jeg har oplevet. Det er ikke fordi, jeg har facit, men jeg vil gerne tale med de unge og give dem nogle tips, men jeg er også helt åben omkring, at jeg synes, at man skal gå efter at komme til udlandet. Det giver rigtig meget som menneske og som spiller at komme derud, hvor man er på lidt dybt vand og skal forholde sig til nogle nye ting. Det giver bare en hel masse til det videre liv; ikke kun på fodboldbanen, men også til det menneske, man nu engang bliver,” siger Frederik Helstrup.

Han ser frem mod den kommende periode i NordicBet Liga med spænding, for Helsingør er lige nu en del af subtoppen i rækken, og drømmen om en oprykning til Superligaen er således stadig til stede.

”Rækken er meget tæt, og jeg synes ikke, at der er nogle hold, der stikker helt vildt ud. På en dårlig dag kan alle tabe til alle, og på en god dag kan alle slå alle. Det er også blevet bevist flere gange indtil videre. Men sæsonen er lang, og på et eller andet tidspunkt knækker ligaen over. Foråret bliver utrolig vigtigt, så det er vigtigt for os at få skrabbet så mange point sammen som overhovedet muligt til det forår, der venter, så vi ligger i en god position til at kæmpe om det,” siger Frederik Helstrup.