Fra Liverpool til Køge: Jon Flanagan vil genstarte karrieren hos Agger og kompagni

AF MARTIN DAVIDSEN

Han har spillet i Premier League og på det engelske landshold, men i denne sæson står der NordicBet Liga og HB Køge på menuen for 28-årige Jon Flanagan. Her fortæller han om sit skifte til den næstbedste danske række, og hans brændende ambition om at komme tilbage til øverste niveau.

Det vakte opsigt, da HB Køge i juli måned præsenterede en tidligere Liverpool-spiller som ny mand i klubben. Jon Flanagan spillede i Premier League-klubben i en årrække fra 2010 til 2018, og har også været omkring Rangers FC i Glasgow, men denne sommer har han altså skrevet kontrakt med HB Køge i NordicBet Liga.

Sportsdirektør Per Rud har tidligere udtalt, at der skal ”en smule vanvid til” for at jagte en aftale med en spiller med Jon Flanagans CV, men det lykkedes altså den ambitiøse klub syd for København at skrive kontrakt med englænderen, der senest har været tilknyttet Charleroi i Belgien.

Men hvad pokker fik dog den 28-årige back med den store fortid til at skrive kontrakt med en dansk klub fra den næstbedste række?

”Det spørger alle mig om, men Daniel Agger var selvfølgelig en stor faktor. Jeg har spillet med ham i Liverpool, og han er en fantastisk fyr. Han har stor viden om spillet, han er ærlig og professionel, og det er først og fremmest det, der trak mig til klubben. Men klubbens projekt er også spændende. Daniel fortalte mig om klubben, dens ejere og folkene omkring klubben og dens målsætninger, og det har også haft en betydning. Det er de faktorer, der har gjort, at jeg er i klubben nu; klubben, ejerne og Daniel,” siger Jon Flanagan til NordicBet.

Han har været i klubben i tre ugers tid og har også haft sine første kampe i den sort-blå spilledragt. Lige nu plejer han en mindre skade, men bortset fra det har han fået en god begyndelse i sin nye klub.

”Det føles rigtig godt. Det er lang tid siden, jeg sidst har spillet kampe for en klub, så det har været rigtig godt at få to kampe under bæltet, og jeg glæder mig til at fortsætte udviklingen. Det kommer til at tage noget tid at komme ind i min rytme, men jeg klør på. Jeg har kun været her i tre uger, og jeg har spillet to kampe, så giv mig lidt mere tid; så skal jeg nok nå mit topniveau og være flyvende,” siger Jon Flanagan.

Det var den store Liverpool-legende Kenny Dalglish, der i 2011 gav debut til Jon Flanagan for Liverpool, og i de følgende år nåede han 40 kampe under forskellige managers for den traditionsrige klub. Undervejs blev det også til en enkelt kamp for det engelske landshold, og Flanagan lægger ikke skjul på, at tiden i Liverpool er et højdepunkt i hans karriere.

”Jeg voksede op som dreng og var fan af Liverpool, så mit største ønske var at spille for den klub. Det var en drøm, der gik i opfyldelse for mig, da det lykkedes, for der var intet i verden, jeg hellere ville, end at spille for min barndomsklub. Jeg prøvede endda at bære anførerbindet, og det var fantastisk. Så det var en stor drøm, der gik i opfyldelse og noget, som alle lokale drenge ønsker at opleve. Desværre er det et overstået kapitel nu, men jeg er her nu for at få gang i min karriere igen,” siger Flanagan.

En grim knæskade og hård konkurrence i Liverpool-forsvaret betød, at Jon Flanagan efter nogle lejemål Burnley og Bolton forlod sin hjerteklub i 2018 for at spille for Rangers FC i Glasgow med Steven Gerrard som manager. Her blev det imidlertid heller ikke til noget stort gennembrud, og efter et skuffende ophold i belgiske Cheleroi er han nu startet forfra i karrieren på et noget lavere niveau, end han tidligere har spillet. Men årene fra britisk topfodbold har ikke være spildte, for han har meget erfaring i rygsækken, som både han og HB Køge kan få gavn af.

Det er halvandet år siden, at Jon Flanagan sidst var på banen, så det handler nu om at få spillet nogle kampe for at få fødderne i gang igen. (Billede: HB Køge)

”Jeg har en del erfaring, for jeg har været i store omklædningsrum og spillet i forskellige klubber, så jeg vil mene, at jeg har en stor viden om spillet. Jeg føler, at jeg kan bruge min erfaring til noget her, og jeg håber, at jeg kan hjælpe gutterne i den her gruppe. Vi har nogle unge gutter på holdet, og jeg tror, at jeg kan hjælpe dem med min erfaring fra min karriere og de ting, jeg har oplevet gennem årene,” siger Flanagan, som godt kan forstå, hvis omverdenen undrer sig over, at han på få år er gået fra de store adresser i Liverpool og Rangers FC til mere beskedne rammer i Danmark.

”Det forstår jeg godt, men for mig handler det om at spille kampe og komme tilbage til det niveau, som jeg var på engang. Jeg har været ude i lang tid; det er halvandet år siden, jeg sidst spillede, så jeg skal finde mine fødder og komme tilbage til det, jeg kender. Jeg er i virkeligheden startet forfra, og det handler om at kæmpe mig tilbage og bygge mig selv op igen,” siger Jon Flanagan.

”Det er selvfølgelig en helt anden størrelse klub, så det er anderledes, men i sidste ende handler det om fodbold, og inde på banen handler det om at få de tre point. Det er det samme, vi prøver på hver eneste uge, så på den måde er der ikke forskel,” tilføjer han.

Jon Flanagan lægger ikke skjul på, at hans gode relation til Daniel Agger er afgørende for, at han er havnet i HB Køge, og efter de første uger på træningsbanen har bekræftet ham i, at Agger er talentfuld træner.

”Han har været fremragende. Jeg kendte Daniel som spiller, og allerede dengang vidste jeg, at han ville blive en fantastisk træner på grund af den type hans professionalisme. Han har alt det, der skal til for at være en god manager. De første tre uger har været rigtig gode, og i de første par kampe har vi været i stand til at vise, hvad vi arbejder med på træningsbanen, så jeg er sikker på, at han bliver en toptræner. Jeg glæder mig til at arbejde med ham de næste par år,” siger Flanagan, der har skrevet en kontrakt med HB Køge, der løber frem til sommeren 2023.

Han ser frem til at bygge videre på den fornuftige start i klubben, for lige nu står han ved bjergets fod og er indstillet på at arbejde hårdt for at nå op til toppen.

”For mig handler det om at få en god sæson sammen med holdet. Jeg vil bare gerne i gang med at spille igen og få spillet en masse kampe, så jeg kan udvikle mig og opnå større ting. Det er det, det handler om. Jeg er startet forfra og forsøger at kickstarte min karriere, så jeg kan komme tilbage til toppen igen. Jeg er kun 28 år, så jeg har masser af tid endnu, og jeg vil bevise overfor alle, at jeg kan komme tilbage til det øverste endnu. Jeg er sikker på, at jeg kan gøre det, for jeg ved, hvad det kræver. Det kræver hårdt arbejde, og jeg ved, hvilken indsats, det kræver. Jeg er klar til udfordringen, og jeg er mere motiveret end nogensinde før,” siger Jon Flanagan.

For selvom rammerne er mindre, er hans iver efter at gøre en forskel for sit hold og opnå store ting i karrieren stadig stor. Jon Flanagan er således fast besluttet på at finde tilbage til det niveau, der engang gjorde ham landsholdsaktuel for England.

”Når man har prøvet at spille på de store stadioner og herefter er nødt til at gå et skridt ned, er man opsat på at arbejde hårdt, så man kan komme tilbage til der, hvor man tidligere har været. Det er en stor motivation, for når man er på mindre stadioner og spiller foran færre fans, er man endnu mere opsat på at bevise sig. Derfor er min motivation kæmpestor. Jeg vil tilbage til toppen, og det kommer man ikke af sig selv,” siger Jon Flanagan.