Fra Newcastle til EfB: Det var svært og mentalt hårdt

AF MARTIN DAVIDSEN

Elias Sørensen er tilbage i Danmark efter fem år i England, men starten i Esbjerg har været præget af turbulens og dårlige resultater. Men Sørensen har før mødt modgang, og han føler sig godt rustet til den store opgave i EfB, hvor der er pres på hans unge skuldre.

Det har været en turbulent og begivenhedsrig sommer i Esbjerg fB. Historierne om den vestjyske klub har primært handlet om den tyske træner Peter Hyballa, der kun nåede at være i klubben i en kort periode, hvor der til gengæld var mange historier fremme om en noget særpræget ledelsesstil. Tilmed har klubben sagt farvel til en række spillere, og samtidig er sæsonen i NordicBet Liga startet på en dybt skuffende facon med kun tre point i de første syv kampe.

Så selvom der nu er kommet lidt mere ro omkring klubben, er der stadig bekymrede miner på vestkysten efter den dårlige start, og den nye træner Roland Vrabec har således en stor opgave foran sig sammen med spillertruppen.

En af de spillere, der nu er et stort pres på, er den unge angriber Elias Sørensen. Den 21-årige angriber kom til klubben denne sommer efter en årrække i udlandet, hvor han har været ejet af Premier League-klubben Newcastle, men nu er han altså tilbage i Danmark, hvor hans første tid i EfB altså har været præget af en del turbulens. Han hæfter sig primært ved de svingende resultater. 

”Jeg har store ambitioner, så selvfølgelig er det ikke fedt som fodboldspiller. Det ved alle. Vi har fantastiske fans og et fantastisk stadion. Alle faciliteter er gode. Derfor er det selvfølgelig ikke fedt, at det ikke kører på banen. Men vi arbejder hårdt, og vi træner for at rette op på det. Det fortjener fansene, for vi har fået en fremragende opbakning. Vi spillede en udekamp mod Nykøbing, hvor stemningen var fuldstændig vanvittig. Esbjerg er en kæmpe klub, der ikke skal ligge i NordicBet Liga – slet ikke i bunden af NordicBet Liga. Vi er langt fra tilfredse, så det her skal ændre sig, og det skal gå rigtig hurtigt,” siger Elias Sørensen.

NordicBet Liga interview med Elias Sørensen fra Esbjerg fB

Han nåede ikke at opleve Peter Hyballa som cheftræner i ret lang tid, og derfor vil han helst koncentrere sig om spillet og de manglende resultater på banen, for i hans optik er det det eneste, der bekymrer ham lige nu. Han har således ikke fortrudt sit skifte til Esbjerg fB, der inden sæsonen talte om oprykning til Superligaen, men lige nu ligger til nedrykning i NordicBet Ligaen.

”Jeg har ikke fortrudt det, for klubben har kæmpe ambitioner. Stadion er fedt. Faciliteterne er gode. Vi har alt, hvad vi skal bruge. Vi mangler bare at få styr på resultaterne og vores præstationer. Det er slet ikke godt nok lige nu,” siger Elias Sørensen, der ikke har opgivet håbet om succes med Esbjerg fB.

”Selvfølgelig tror jeg på det. Det skal man altid. Vi har en god trup. Når alt ikke kører, føler man, at mange ting går imod. Det er de små ting, der mangler. Vi mangler også noget selvtillid i truppen. Man kan mærke det på gutterne og på alle i klubben. Der er ikke noget selvtillid, så vi skal bare have den sejr, der skal til. Vi mangler den ene sejr, der kan sætte ild i tingene,” siger Elias Sørensen.

Modnet af modgang i udlandet

Det er ikke første gang, at Elias Sørensen møder modgang i karrieren, for selvom han kun er 21 år, har han allerede prøvet meget i sit korte fodboldliv. Som 16-årig skiftede han fra HB Køge til Newcastle United i England, hvor han i begyndelsen havde pæn succes. I en periode scorede han bunkevis af mål for klubbens U/23-hold, men alligevel blev det aldrig til det helt store gennembrud i udlandet.

”Der var en periode, hvor jeg følte, at jeg ville få mit gennembrud. Jeg havde fået en ny kontrakt, og jeg trænede med førsteholdet. Jeg var med i pre-season og fik min uofficielle debut for førsteholdet. Jeg havde det som blommen i et æg, og det hele gik rigtig godt på og uden for banen. Jeg følte, at mit gennembrud var tæt på at være der. Jeg var på troppen af skyerne, men førsteholdstræneren mente ikke, at jeg var klar til at spille i Premier League. Det var fair nok, så planen var, at jeg skulle have spilletid via en lejeaftale. Det lykkedes så ikke at få den ønskede spilletid, og så var det svært at komme tilbage. Hvis træneren i League One ikke tror på dig, hvorfor skal ham i Premier League så?,” siger Elias Sørensen, der husker, hvordan han gik fra at være et talent med store forventninger til i Newcastle til at være ude i kulden.

”Jeg gjorde det også godt i England på et tidspunkt, og der var meget opmærksomhed om mit navn. Der kom et tryk fra fansene, der ville have, at jeg skulle få chancen på førsteholdet. Den chance kom så ikke, og jeg tog i stedet på en lejeaftale, hvor det ikke gik så godt. Så var stemningen en anden, men det rører mig ikke så meget. Jeg fokuserer bare på mig selv og prøver at arbejde så godt som muligt, så jeg kan udvikle mig bedst muligt,” siger han.

Elias Sørensen har dog lært meget af tiden væk fra Danmark, og han føler sig som en stærkere spiller og person i dag.

”Jeg er mentalt meget stærkere. Jeg tog til udlandet som en dreng, og jeg kommer tilbage som en mand. Jeg har været på udlån i nogle klubber, hvor det ikke kørte godt. Det var hårdt mentalt, og jeg har været meget igennem. Jeg blev lejet ud til eksempelvis Blackpool, hvor det var planen, at jeg skulle spille, men jeg fik ikke spilletid. Jeg kom så tilbage og tog på lån igen uden at spille så meget, som jeg gerne ville. Jeg var så af sted på et tredje udlån (til Almere City i Holland, red.). Det viser, at jeg virkelig gerne vil det. Jeg har viljen og erfaringerne med mig. Jeg har spillet i flere forskellige ligaer, og jeg håber, at jeg kan hjælpe holdet med erfaringen fra det,” siger Elias Sørensen, der håber, at han kan bruge sine erfaringer positivt til at hjælpe Esbjerg ud af den aktuelle situation.

Elias Sørensen med bolden i kampen mod Nykøbing FC (Billede: Esbjerg fB)

”Jeg er blevet meget mere moden, når jeg har været så meget igennem. Jeg tog på udlån til nogle klubber med en ambition om at spille, for man bliver solgt med guld og grønne skove i samtalerne med klubben, og derfor kan det være hårdt mentalt, når man bliver taget i røven. Jeg har prøvet nogle svære ting i karrieren, selvom jeg stadig er ung, og det kan jeg selvfølgelig tage med hertil og prøve at få klubben i den rigtige retning igen,” siger Elias Sørensen.

Pres på de unge skuldre

Da han i sommer blev præsenteret som ny spiller i klubben, underskrev han en fire-årig kontrakt, og der er ingen tvivl om, at der er store forventninger til Elias Sørensen i denne sæson. Indtil videre er det blevet til to mål i syv kampe, men Elias Sørensen er klar over, at der hviler et pres på hans skuldre.

”Jeg føler selvfølgelig et pres. Som angriber skal jeg lave mål. Men jeg tænker ikke meget over det pres, der kommer udefra. Jeg fokuserer bare på mig selv og på holdet. Vi skal vinde nogle kampe, og gør vi det, uden at jeg scorer, er det fint. Vi skal bare til at vinde snart. Men jeg er angriber og er kommet hertil som en profil, så jeg vil gerne vise mig frem, gøre det godt og score mål – selvfølgelig vil jeg gerne det,” siger Elias Sørensen, der ikke lægger skjul på, at der venter en stor opgave for ham selv og holdkammeraterne i EfB.

”Jeg vil gerne have Esbjerg tilbage, hvor klubben hører til. Vi skal til at i gang. Jeg kom hertil med store ambitioner om at rykke op. Det var mit håb, at vi skulle spille med om oprykning, og jeg skulle score mange mål, og så tage den derfra. Men nu ligger vi sidst, og så må vi tage den derfra. Vi skal til at vinde nogle kampe, og jeg vil selvfølgelig også gerne score nogle flere mål. Jeg har lavet et par stykker, men det er ikke godt nok fra min side. Vi skal til at vinde nogle kampe,” siger han.

Martin Davidsen

Martin Davidsen

Fodboldjournalist med særligt fokus på dansk fodbold. Har talt og skrevet om fodbold gennem mere end 10 år for forskellige medier som bl.a. Tipsbladet, Jyllands-Posten, Information og Mediano. Desuden dansk korrespondent for det tyske medie Kicker og forfatter til fire bøger om fodbold.