Desperation giver mål og spænding

AF SØREN SORGENFRI

Baggrundsfoto: TT

Der venter os næsten med statsgaranti forrygende kommende runder i Nordicbet Liga. Der resterer syv runder af grundspillet, og de tre af dem falder i de kommende uger før vinterpausen. Derefter starter vi op med en heftig spurt på fire runder, før ligaen deles op.

De næste tre kampe vil få stor betydning for de enkelte holds vinterpauser og transfervindue, hvor man enten kan holde jul sikker eller næsten sikker på slutspilsdeltagelse eller man ved, man stadig har en chance, og der skal leveres et grundigt stykke arbejde hen over vinteren. Eller endnu værre – man skal forberede sig på at undgå nedrykning.

Fire hold er stukket af i toppen. Helsingør, Hvidovre, Lyngby og Fredericia. Tre af de navne er måske overraskende, men for Helsingør og Fredericias vedkommende er det langvarigt arbejde, der lønner sig nu.

To pladser er reelt i spil. AC Horsens og Nykøbing er på femte- og sjettepladsen og har en behagelig buffer ned til Esbjerg, HB Køge og Jammerbugt på en stor håndfuld point, men det er ikke en voldgrav af en distance. Fem og otte point kan hentes, men det vil stille store krav til Esbjerg, hvis de skal med i det bedste selskab efter et kaotisk efterår.  

Med direkte dueller mellem HB Køge og Esbjerg og Horsens og Jammerbugt i vente, så er der dømt tidlige finaler. Uafgjort mellem HB Køge og Esbjerg og en sejr til Horsens og så er ’den gule fare’ ved at være over målstregen.

Derefter har Esbjerg en kamp med Nykøbing, og derefter er vi ved at have vished for spændingsniveauet i den resterende del af grundspillet.

Det har sin egen fortælling, at to af de aktuelle top-6 hold ikke tidligere har prøvet kræfter med Superligaen, og dertil Hvidovre med lavt budget og en kortvarig Superliga-historik tilbage i midten af 90’erne. Det er på mange måder længe siden. Blot et hold i bund-6 har ikke erfaring fra den bedste række, så samlet set er der tale om et felt i NordicBet Liga, der taler for et højt konkurrenceniveau.

Det er den ene side af sagen. Den anden side af sagen er, at ni af 12 hold har været oppe og er nede igen. Det er ganske enkelt svært at klare sig under den nuværende ligastruktur. Det koster penge. Mange penge. Det gør kampen for at vinde og overleve ekstra desperat. Spørg bare Hobro. De lignede en nordjysk mirakelhistorie – nu er de blot 1-6-8 efter 15 kampe. Det taler sit eget barske sprog i Nordicbet Ligaens malende kværn af hård konkurrence.

Målt på mål har underholdningsniveauet ellers været ganske forrygende så langt. Der er scoret 3,09 mål pr. kamp og kun 25 procent af kampene ender uden vinder. Hvilket er noget lavere end Superligaens 30 procent. Til gengæld er hjemmehold nogenlunde lige stærke i de to rækker med 42 procent sejre til værterne i Nordicbet Liga mod 41 procent i Superligaen. Det er altså mere sandsynligt man napper en sejr som udehold i den næstbedste række, eller også er det bare et udtryk for en knaldhård kamp om de seks billeder til top-6, der er på højkant. Der spilles for at vinde og overleve, og der venter os en spicy afslutning på efteråret. Det kan næsten ikke være anderledes med den desperation, der skal til at snige sig ind hos flere hold nu.

Søren Sorgenfri

42 år. Fast fodbold-blogger for NordicBet. Redaktør for sportsappen ’Sport Inside’, forfatter til flere fodboldbøger, forlægger på sportsforlaget Helmin & Sorgenfri. Tidligere 10 år på BT Sporten og redaktør på fodboldmagasinet ’Clasico’.