Transfervinduet bliver købers marked – det bliver FCK´s chance

AF SØREN SORGENFRI

Billede: TT


Superligaen vender tilbage efter ufrivillig pause og fodboldfolket bliver der noget at se frem til. For det første er der lige et (mester)skab, der skal placeres og for det andet, skal der sættes tre streger under nedrykningsdramaet.

Det hele afviklet i en trykkoger af et komprimeret program, der i sig selv vil sørge for drama. Hvem vender tilbage i den bedste form, er der hold, der uventet har fundet og fået nyt luft, og er der andre, der kommer haltende i gang.


Alt dette kan vi kun se frem til med stor forventning, men der venter yderligere et interessant element efter denne sommersæson: transfervinduet.

Sommerens spillerhandler er vi bekendte og forvænte med bliver en overskrifterne og rygternes højtid. En Kirsten Gifteknivs spændingsroman; hvilke rygter passer og holder hjem plus hvilke spillere dukker op og alt det der.

Men det kan blive et ekstra interessant vindue for os, der kigger på. For det første skal vi hæfte os ved, at FCK meldte ud, de holder fast i deres transferbudget. For det andet er det værd at notere sig, at hvis FCM tager titlen, så har de erklærede ambitioner om (omsider) at gøre sig bemærket i Europa for det positive. Det vil kalde på en tilgang eller to fra en høj hylde.

I næste geled kan Brøndby, AaB og AGF også gøre scoops, hvis de har pengene klar, og netop når ligaen ruller igen, så kommer tv-pengene, og så bliver den danske liga pludselig et lille fyrtårn i Europa. Et fyrtårn der vil kalde på spillere, som relativt set ikke normalt vil være at finde på ovennævnte klubbers radar. Især hvis der også er penge i budgettet til at betale en transfersum.

De gratis spillere vil blive eftertragtede, det kan der ikke være tvivl om. Endnu har vi til gode at se, hvordan de øvrige nordiske ligaer slipper fra krisetiden, men vi ved allerede nu, at det hollandske fodboldforbund har været ude og sige, at mange af de hollandske klubber kommer til at styrtbløde. Og tro mig: når belgierne smider håndklædet i ringen, og fløjter sæsonen af, så handler det i høj grad om at komme i mål med forsikringspenge mere end så meget andet.Hele den engelske underskov vil vakle. En lang række klubber i League One og Two kigger ned i den økonomiske afgrund – klubber som normalt aftager fra overskudslejret fra The Championship, som igen tager fra Premier League. Det er et helt økosystem under pres. Hvordan med de små italienske klubber? Franske? Schweiziske og de østeuropæiske som FCK ofte slås med? Hvordan klarer alle de sig?

De danske klubber vil have en valutastærk krone, en gunstig skatteordning og løn til tiden at lokke med i en usikker tid eller slå til på f.eks. permitterede spillere. Danske klubber med muskler til at betale transfers kan gå i offensiven hos klubber med ondt i økonomien og lægge bud på spillere, der ikke normalt ville være på radaren.

Relativt set. Vi taler jo ikke om, at FCK eller andre pludselig kan købe topspillere fra La Liga. Det er relativt set.

Nordiske topspillere eller spillere fra mindre klubber i Spanien og Frankrig.

Jeg talte med et par udenlandske agenter, der har kendskab til de danske klubbers økonomiske muskulatur men de agerer ikke på det danske marked som sådan.

Her var meldingerne:

“Klubber og ligaer i det hele taget, som er seriøse, betaler lønnen til tiden uden problemer og samtidig kan betale en transfersum står med rigtig gode muligheder i transfervinduet. Det er en mulighed for alle danske klubber, der har pengene til at agere for at lande en god handel.”

Og en anden sagde:

“Klubber som FCK og FCM og måske AGF og Brøndby alt efter, hvilket transferbudget de vil råde over, der kan man godt forvente, de kan lave ekstraordinære handler.”

Agenter er naturligvis ikke upartiske og har deres egne interesser at pleje, men de ved dog som regel, hvilken vej vinden vender. Lige nu synes Superligaens vejrhane at melde om gunstige medvindsforhold efter en tid med strid storm.Og omvendt gælder det, som AaB’s direktør, Thomas Bælum sagde efter det blev officielt Superligaen genoptages, så er det centralt, at også andre og større ligaer åbner igen. Så danske klubber har muligheden for at få solgt spillere og få penge ind som plaster på det sår kampe uden tilskuere forvolder.

Det bliver så formentlig også til andre og lavere priser de næste par vinduer, end vi har set de sidste par sæsoner, og det er sådan, det bliver: købers marked.  

Søren Sorgenfri

42 år. Fast fodbold-blogger for NordicBet. Redaktør for sportsappen ’Sport Inside’, forfatter til flere fodboldbøger, forlægger på sportsforlaget Helmin & Sorgenfri. Tidligere 10 år på BT Sporten og redaktør på fodboldmagasinet ’Clasico’.