Transfer Talk: Derfor talte Brøndby ikke med andre end Niels Frederiksen

AF SØREN SORGENFRI

Baggrundsfoto: TT

Transfer Talk handler som udgangspunkt om spillerhandler, men med plads til en afstikker med en analyse fra og om kulisserne.

Brøndbys forlængelse med Niels Frederiksen er nemlig interessant i et transfermæssigt perspektiv. Af flere årsager.

Det var Ebbe Sand, der var sportschef i Brøndby, da Niels Frederiksen i 2019 blev ansat på en kontrakt af to års varighed.

Kort efter blev Ebbe Sand som bekendt afløst af Carsten V. Jensen på posten, og det er ikke noget, der skal tærskes langhalm på, men det er næppe en overdrivelse, hvis man koger alle betragtninger fra diverse kommentatorer ind til, at kun de færreste forventede, at Niels Frederiksen vil være at finde i Brøndby efter sommeren ’21. Ikke mindst fordi, at Niels Frederiksen ikke var Brøndbys førstevalg til cheftrænerjobbet.

Derfor blev det bredt vurderet, at Carsten V. Jensen med stor sandsynlighed ville finde sin ’egen’ træner senest sommeren ’21.

Og her er vi så. Niels Frederiksen forlænget. Og ifølge mine oplysninger har der ikke været afholdt samtaler med andre træneremner end Niels Frederiksen – end ikke for lige at ’sondere terrænet.’

Det er klart, at man i Brøndby naturligvis som i alle andre klubber operer med et ’skyggekabinet’ af potentielle afløsere til alle positioner. Spillere, cheftræner, stab og mon ikke, at klubejer Jan Bech Andersen også har en ’skyggesportschef’ på blokken for det tilfældes skyld, at Carsten V. Jensen ikke leverede eller fik mod på andre udfordringer. Det er sådan, det er. Så derfor har Brøndby naturligvis også ’skyggenavne’ til cheftrænerposten, men der har ikke været dialog med andre end Niels Frederiksen.

Det er der flere grunde til. En af dem er, at Niels Frederiksens arbejde og resultater passer ind i Brøndbys transferplaner.

Efter fyringen af Alexander Zorniger valgte Brøndby at gå en ny vej. Flere af klubbens unge skulle bringes frem til førsteholdet og på kort tid udgøre en kerne, der kunne levere, men også blive salgsaktiver. Det er ikke en nem proces – slet ikke med et reduceret økonomisk udgangspunkt i forhold til tiden med Alexander Zorniger – og Niels Frederiksens første sæson blev en på nogen lunken omgang, men en plads i slutspillet var godkendt midt i en transformationstid.I den igangværende sæson har FC Midtjylland som ventet taget teten, og Brøndby har slået kapital på den krise, som FCK boksede med i efteråret, og overvintrer på andenpladsen a’ point med FCM. Den placering er helt indlysende bedre end, hvad Brøndby kunne forvente på nuværende tidspunkt. Og det giver tiltrængte penge i kassen. Den optur understreges af, at den ikke mindst skyldes de unge spilleres indsats med Jesper Lindstrøm som det fremmeste eksempel. Det handler ikke kun om klubfølelser, stolthed over egne spillere og den slags, men det handler især om penge.

For Carsten V. Jensen blev ansat netop for sin evne til at få solgt unge spillere til en god pris jævnfør hans arbejde i FC Nordsjælland, der via Ekstra Bladet gav ham stemplet som Danmarks bedste fodboldkøbmand, men det nødvendiggør en træner, der først og fremmest kan arbejde med og udvikle de helt unge spillere. Holdets resultater, den enkelte spillers præstation og ligaplacering sender transferprisen op. Worst case havde Brøndby befundet sig i en situation langt nede i rækken, hvor de unge ikke fik forløst deres potentiale, løntunge profiler med devalueret værdi og færre tv-penge. Det er gået stik modsat.

Niels Frederiksen beviste i Lyngby, at han kan få meget ud af et hold med unge spillere toppet med erfarne etablerede spillere, så længe pipelinen bag ham fungerer. Det hold han overtog i Esbjerg, havde en trup med de elementer, der kunne fungere med ham, men da først succesen kom, spillerne blev solgt og der opstod strategisk uro i baglandet, så var de første sten frem mod en fyring af Niels Frederiksen lagt.

Når der er strømlinet ro på organisationen, så leverer han. Ikke kun på banen, men også de spillere, som Brøndbys salgsmæssigt skal leve af.

Det betyder ikke, at alting er happy days mate for dem i den blå-gule trøje. Der venter et hundeslagsmål i ligaen i foråret, hvor et bredt felt af hold, herunder et FCK-mandskab der nok skal vide at mase sig frem i feltet, vil slås om en billet til slutspillet. Og derefter de europæiske pladser der med to billetter i den kommende CL-kval er særligt attraktive.

Desuden har Brøndbys transferstrategi to revner i fundamentet. For det første er der den langsigtede konsekvens af Brexit. Det bliver efter alt at dømme kun FCM og FCK, der fremover kan sælge direkte til de britiske klubber medmindre de britiske regler ændres, og vi har endnu til gode at se, hvordan det vil påvirke hele den europæiske fodboldfødekæde.Kilder i agentmiljøet påpeger dog, at danske klubber i højere grad skal fokusere på at ramme det italienske og tyske marked for afsætning af unge spillere for med til regnestykket hører, at denne ustabile tid med ingen eller få tilskuere på stadion samt et fastfrosset transfervindue har ramt det franske, hollandske og belgiske fodboldmarked hårdt. Hvad nytter det at have X, Y eller Z ung spiller, man værdisætter til 50-60 millioner kroner, hvis markedet ikke er til det? Derfor kan der komme en omstillingsperiode, hvor den sælgende klub må sænke prisambitioner mod at få en større del af kagen og upside, hvis den købende klub sælger videre. F.eks. til en engelsk klub.

Den anden revne er, at der er relativ få hold, der for alvor betaler kassen for talenter. Ajax Amsterdam er en af dem. De har en enorm pengetank, men køber helst spillere i alderen 16-17 år. Her bliver Brøndbys unge kuld for ’gamle’, så der er et stort og kompliceret stykke arbejde med at ramme den rigtige pris til den rigtige køberklub i en tid, hvor konkurrenterne vil stå på nakken af hinanden for at sælge på et marked med en overflod af spillere.

En del af ovenstående kan Brøndby ikke gøre noget ved. Det er ude af den enkelte klubs hænder.

De udfordringer ændrer ikke på Brøndbys udgangspunkt. For det første skal der leveres resultater og for det andet, så skal spillertruppen indeholde de nødvendige ’varer’ på lager til salg.

Begge dele er Brøndby for nuværende lykkedes med. Derfor var det ikke nødvendigt for Carsten V. Jensen at tale med andre trænere end Niels Frederiksen.


Søren Sorgenfri

42 år. Fast fodbold-blogger for NordicBet. Redaktør for sportsappen ’Sport Inside’, forfatter til flere fodboldbøger, forlægger på sportsforlaget Helmin & Sorgenfri. Tidligere 10 år på BT Sporten og redaktør på fodboldmagasinet ’Clasico’.