Transfer Talk: Brexit får store konsekvenser for de danske klubber

AF SØREN SORGENFRI

Baggrundsfoto: TT

Boxing Day runden er over os, som vi kender den, men om få dage så er engelsk fodbold forandret.

Som følge af Brexit så vil de engelske transferregler stå foran en radikal ændring, hvilket vil få store konsekvenser for også dansk fodbold.

Medlemskabet af EU har indtil nu været en stor fordel for de engelske klubber, der via store tv-aftaler kunne handle massivt ind blandt Europas bedste fodboldspillere – fra unge til etablerede.

Det bliver markant anderledes nu.

Jeg har de seneste dage talt med en håndfuld agenter, der alle har bred erfaring med at handle danske spillere til engelske klubber i Premier League, The Championship samt League One.

Her sagde en af agenterne:

”Selv flere af de allerstørste klubber har ikke det fulde overblik over, hvad de må, og hvad de ikke må. Det virker som om, de har planlagt de næste par vinduer ud fra de regler, som de er vant til.”Sådan kommer det ikke til at gå. Det er på sin vis skæbnens flødesovsfede ironi, og her bliver vi nødt til at kigge på flere af de motorer, der har drevet Storbritannien frem mod Brexit. Jeg har i en del år rejst ofte til UK på arbejdsture, der ikke kun har handlet om fodbold, men også by, liv og samfund. Den politiske lejr der talte for at blive i EU, var slet ikke forberedt på de finurlige argumenter, som de politiske modstandere diskede op med. Nemlig en forblommet snak om selvstændighed marineret i lige dele opdyrket nostalgi og medieskabt offerrolle. Når den fløj talte om at få friheden tilbage, så de stort på, at den britiske regering f.eks. selv styrede over 98 procent af økonomien til offentlige udgifter, at Storbritannien udover at nyde godt af mange direkte udenlandske investeringer var medlem af et stort frit marked – altså et frit marked som denne fløj har talt om. Af mange årsager har det været i tabloidpressens interesse at tale Brexits sag, og det lyder frem til ovennævnte ironi – såvel leave-medier som leave-politikere har talt om at frigøre sig fra bureaukratiet. Og nu skal briterne etablere et stort monster af et bureaukrati, der skal se alle former for told- og handelspapirer igennem. Og det kommer også til at ramme de engelske fodboldklubber.

De kan kort fortalt ikke længere købe spillere udenfor Storbritannien, som er under 18 år, de må kun købe tre ikke-UK-spillere på under 21 år og i det hele taget kun seks ikke-UK-spillere pr. sæson.

Disse spillere skal opnå arbejdstilladelse via GBE-systemet, der før Brexit kun gjaldt for ikke-EU-spillere. GBE er hurtigt forklaret et pointsystem, hvor en lang række faktorer medregnes for at se om den pågældende spillere kan opnå tilladelse til at skrive under med den interesserede engelske klub.

Spilleren tildeles point alt efter landsholdsstatus på ungdoms- og seniorplan, kvaliteten af den liga som den sælgende klub er hjemmehørende i, den sælgende klubs resultatmæssige præstationer samt europæisk gruppespils-deltagelse.

Hvis X spiller opnår det relevante antal point, så er der ingen problemer med at signe spilleren, men hvis ikke, så skal et særligt panel se sagens akter igennem og vurdere, om der kan gives grønt lys eller ej til handlen.

Smidigt? Ikke rigtigt.

En anden agent sagde:

”Fremover bliver det kun FCM og FCK, der kan sælge til engelske klubber. England er lukket land for alle andre danske klubber fra nu af.”

Dvs. at en handel som den Silkeborg netop har lavet og solgt Frederik Alves til West Ham ikke bliver mulig fremover.

Men man kan også pege på Brentfords Mads Bech, der i 2017 blev hentet i Horsens. Bech er fremragende i denne sæson, hvilket man ikke mindst så forleden, hvor Troy Deeney var ved at æde sin trøje i frustration, og Bech kan blive et rigtigt stort salg inden længe for Bierne. At lave en Mads Bech bliver ikke muligt i fremtiden. Det ville end ikke være sikkert, at Brentford ville have fået grønt lys til at købe Mathias Jensen i Celta ud fra de nye transferregler i Storbritannien.

Det er jo ikke sådan, at danske klubber bare hamrer spillere af sted til England, men der er jævnlige salg, og vi ved, at så snart en engelsk klub er involveret, så er der som regel også gode penge at hente for den sælgende klub.

Brexit vil få konsekvenser for danske klubber og danske spillere.

Og i det hele taget så kan udviklingen i de store ligaer skubbe til de danske transfermuligheder. Fransk fodbold knager økonomisk. Det samme gør spansk. Der vil stadig være belgiske klubber, der vil se til de danske klubber, men det er trods alt begrænset, hvad de belgiske klubber kan betale, og der er måske også et loft for, hvor mange diverse belgiske storklubber gider smide store beløb efter spillere fra Superligaen, der på ingen måde lever op til prisskiltet, så snart de lander i det belgiske. Ingen nævnt, ingen glemt.

”De danske klubber kommer til at omstille sig. De skal især se ind i muligheden for at få solgt unge spillere til italienske klubber og i lidt mindre grad tyske klubber og finde ud af, hvad priserne er i de ligaer,” forklarede en agent.Herunder skal de danske klubber tænke et par led frem. Der er for det første den pris, som X klub skal betale nu og her, men også hvad den købende klub på den lange bane kan få ud af den spillere, som købes i Superligaen. Altså dansk klub sælger Y spiller til X Serie A-klub, hvor spilleren slår til og derfra sælges til England. Dette videresalg fra klub X kan der være god upside på, men det vil kræve, at flere danske klubber nedjusterer deres prisforventninger på købsprisen. Altså lidt lavere pris nu mod højere procentsats senere.

Med andre ord kommer dansk fodbold formentlig ind i en periode, hvor det bliver vanskeligere at få solgt spillere til den håbede pris.

For engelsk fodbold vil det især være en hæmsko, at de nu er udelukket fra at byde ind på de største talenter i alderen 16-18 år. Det bliver en stor konkurrencefordel for det europæiske fastland.

Kommer der til at ske en regelmæssig ændring og tilpasning? Måske. Men vil det overhovedet være i FA’s interesse?

Med de nye regler så vil de engelske klubber være tvungent til at købe mere britisk. Det vil betyde, at profilspillere i League One og Two vil stige markant i værdi – en prisstigning der kan være med til at redde økonomien i mange af de trængte klubber der. Men det vil også betyde, at selv de store klubber i højere grad må satse på spillere fra eget akademi og tilmed øge den britiske talentudvikling, og det er i FA’s interesse, hvad angår de spillere med engelsk pas.

Og tænker man bureaukrati-tanken til ende, så skal vi ikke se langt frem for at se et skotsk valg i horisonten, der formentlig giver en storsejr til Nicola Sturgeon og SNP, som i givet fald vil kræve at få lov til at stemme om at forlade den britiske union for at tilslutte sig EU. Og går skotterne nu fra at være briter til at være EU-borgere og også fodboldmæssigt skal behandles sådan, så kommer der gang i papirbunkerne.

Fik du et overblik over, hvad Brexit kommer til at betyde for de danske klubber og transfermarkedet som helhed? Bare rolig. Det er der heller ingen andre, der har. Merry Brexmas.


Søren Sorgenfri

42 år. Fast fodbold-blogger for NordicBet. Redaktør for sportsappen ’Sport Inside’, forfatter til flere fodboldbøger, forlægger på sportsforlaget Helmin & Sorgenfri. Tidligere 10 år på BT Sporten og redaktør på fodboldmagasinet ’Clasico’.