Silkeborg er billedet på Superligaens store problem
AF SØREN SORGENFRI
Billede: TT
Eskild Dall havde fredag første arbejdsdag. Det 17-årige offensivtalent er skiftet fra Silkeborg IF til Ajax Amsterdam og går dermed i Kasper Dolbergs fodspor.
Ekstra Bladet skrev om parternes forhandlinger og interesse i foråret, men suspendering af fodbolden som helhed har set skiftet trukket ud.
Men nu gælder det for Eskild Dall. Efter sit første træningspas med de nye holdkammerater mødte han førsteholdets assistenttræner Christian Poulsen og cheftræner Erik ten Hag og sin nye træner på Ajax U18 – den tidligere hollandske landsholdsspiller John ’Johnny’ Heitinga.
Skiftet sender en håndfuld millioner til Silkeborg og har reelt været længe i støbeskeen. Efter hollænderne for alvor fik ham i kikkerten i efteråret, så har han været på to gange prøvetræning i storklubben og der venter ham en ny virkelighed i mere end en forstand.
For stik modsat Ajax’ normale rekrutteringsprincipper, så er Eskild Dall købt på potentialet i en ’sen’ alder. Eskild Dall fylder 18 om seks måneder, og Ajax henter normalt ungdomsspillere på 16 år, der er i de bedste i deres årgang på positionen. Eskild Dall er en lidt anden størrelse i den forstand, han er kantspiller, men på grund af sin fysik på næsten 190 cm højde samt fart og hovedspil, så vil hollænderne omskole ham til angriber.
Se det er en spændende case. Spændende for Eskild Dall, Ajax Amsterdam og Silkeborg, der vel er blevet den første danske klub til at sælge to ungdomsspillere til Ajax Amsterdam, der siden 90erne har været Europas fremmeste klub udi talentudvikling.
Det er i det hele taget en spændende case for dansk fodbold som helhed og kredit til dansk talentudvikling, når en teenager får chancen på de allerstørste hylder indenfor talentudvikling.
Og danske klubber skal blive bedre til at tænke i talentudvikling og investere yderligere resurser i det og også tillade sig at tænke kommercielt på den front. Der kan være store summer at tjene på de unge spillere og typisk flere end etablerede spillere. FCK og FCM kan sælge etablerede spillere for solide summer, men de er også i en klasse for sig.
Selvfølgelig ville det være skønt, hvis alle talenter blev som fuldtudviklede stamspillere i Superligaen, men det er ikke realistisk, så klubberne skal optimere på talentudviklingens transferaspekt.
Ideelt set burde det være et helt naturligt spor for de bedste 16-20 danske klubber at tænke i, men leveforholdene for alle andre klubber end en håndfuld, der er for store til at fejle, er vanskelige.
Silkeborg burde reinvestere pengene fra Dall i mere talentudvikling. Jeg ved det ikke, men jeg tvivler på de gør det. En nedrykning fra Superligaen koster og mere end fair er. Det er en snak, som klubberne kommer til at tage inden længe – hvis stemplet som udviklingsliga skal tages alvorligt, så Silkeborg kan lave en Silkeborg og sælge talenter til f.eks. Ajax eller det andre gode eksempel med Robert Skov via FCK til Bundesligaen og Hoffenheim.
At forvente Silkeborg, Esbjerg, Sønderjyske og flere andre kan udvikle forretning, drift, talentudvikling og samtidig klare sig i en omgang stoleleg, hvor risikoen for milliondyr og nærmest livstruende nedrykning på en og samme tid i en liga, der er af ulogiske årsager snævres ind er ren utopi. Det understreger Superligaen er en liga for de få og eliten og ikke en udviklingsliga.
For Eskild Dall begynder en ny tid som en god case på, hvad dansk fodbold formår – Silkeborg kan se frem til NordicBet Ligaen som endnu en traditionsklub, der ikke rigtigt levnes plads til.
Det er klubberne selv, der har besluttet, det skal være sådan. Silkeborg er som case et lysende eksempel på, hvorfor dansk fodbold snarest kommer til at tage en dyb indånding og finde ud af om ligaen skal være for udvikling eller en leg med få stole.