Kan Superligaen score kassen?

AF SØREN SORGENFRI

Billede: TT


Dette blogindlæg er alene udtryk for skribentens tanker og holdninger.


Divisionsforeningen vil have bolden til at rulle


Suspenderingen af Superligaen koster knapper. Store knapper. Sønderjyske har meldt om problemer og flere divisionsklubber som HB Køge og Roskilde har åbent sagt, at uden regeringens hjælpepakker så ville det se sort ud. Som så mange andre ligaer lider den danske netop nu.

Men hvor ligaer som den belgiske, hollandske og skotske er ved at lukke helt ned og aflyse sæsonen 2019/20, så kæmper Divisionsforeningen stadig for, at Superligaen kan sparkes i gang igen hurtigst muligt.Så længe sikkerhed og andre hensyn tilgodeses så er det kun godt at få afviklet Superligaen for at undgå den kontroversielle og uværdige skrivebordsafgørelse, som Divisionsforeningen vil gøre brug af.

Men det er godt af andre årsager end ret og vrang. Den lavest hængende frugt er naturligvis de penge, der vil blive udbetalt fra de tv-stationer, der har rettighederne allerede – tv-penge der blot er et par runder væk.

Derudover er der et hungrende tv-publikum ude i Europa. Eller måske rettere sultne tv-stationer der leder med lys og lygte efter noget bold, der kan vises i tv, så der kan køres reklameblokke. Det er fodboldens senmoderne økosystem, og det kan komme de trængte danske klubber til gode. Salg af tv-rettigheder til nye markeder vil – med mindre at klubberne har frasolgt sig sådanne ’eksterne’ rettigheder til en anden aktør – kunne kaste uventede indtægter af sig til de slukne klubkasser, der lider under, ligaen er suspenderet på ubestemt tid.


“…,så dukker der en tysk, fransk eller engelsk tv-station op, der kan se potentiale i at vise danske kampe i den fodboldtørke ramte tid, så er det bare at sende Divisionsforeningen til forhandlingsbordet.”


Ifølge mine oplysninger så har TV3 og Eurosport kun eksklusivret til at vise Superligaen i Danmark, så dukker der en tysk, fransk eller engelsk tv-station op, der kan se potentiale i at vise danske kampe i den fodboldtørke ramte tid, så er det bare at sende Divisionsforeningen til forhandlingsbordet. Især hvis det vurderes, at de danske kampe har et væsentligt streaming-potentiale. Med mindre det viser sig, at Divisionsforeningen har solgt disse rettighedsmuligheder?

Og selv om ligaen genoptages i nær fremtid, så vil der næppe komme tilskuere på stadion før ud på efteråret – hvilket igen vil kunne mærkes på kampdagsomsætningen, så eventuelle millioner udefra vil falde på et tørt sted.

Vi så, hvordan interessen for hviderussisk fodbold pludselig skød i vejret, og nu hvor der tales om, at den færøske liga starter op igen, så har flere lande meldt sig på banen med tv-interesse.

Hvilket også bør være tilfældet i Danmark naturligvis.


En attraktiv Superliga for spillerne


Penge der ikke blot kan agere tiltrængt økonomisk nødhjælp, men i den bedste alle af verdener ruste de danske klubber til at gå offensivt til værks i de kommende transfervinduer, der med sikkerhed vil være mærket af corona-krisen.

Spillere, der ikke tidligere ville overveje en liga som den danske vil se med anderledes øjne på tilbud fra Superligaen, der vil stå stærkt på grund af gode ansættelsesforhold samt løn til tiden.

Og så kan udbuddet af klubber og især deres manøvredygtighed fremstå noget visnet i de kommende vinduer – alene i Belgien står fem ud af 28 prof-klubber ifølge belgisk presse til ikke at få fornyet ligalicensen og lukke ned.


“Det er derfor heller ikke overraskende, at Ståle Solbakken til Tipsbladet forklarer, at FCK lurer på chancen for at forsøge sig med at hente et par spillere, som de ikke normalt ville gå efter.”


En stor håndfuld klubber i 2. Bundesliga kæmper ligeledes for livet, og så har en generel dyne af usikkerhed lagt sig over en lang række europæiske lande. Hvornår kan de åbne op igen? Hvornår kan de spille fodbold igen? Og hvordan vil lønsituationen tegne sig fremover i det europæiske landskab? Der er mange ubekendte.

Det er derfor heller ikke overraskende, at Ståle Solbakken til Tipsbladet forklarer, at FCK lurer på chancen for at forsøge sig med at hente et par spillere, som de ikke normalt ville gå efter. Det handler ikke kun om, at FCK skal ud af komfortzonen, men udmeldingen i interviewet skal formentlig også ses i lyset af spillere fra hylder der normalt ikke ser til Danmark, må ud af deres komfortzone og se velvilligt på muligheder i Superligaen.

Kan andre klubber end FCK – og mon ikke at FCM også holder godt øje med mulighederne på markedet – gøre et kup eller to på spillermarkedet, så vil det kunne løfte ikke kun klubber som Brøndby, AGF, AaB og andre, men kunne give Superligaen yderligere et skub frem.

Et løft frem mod sæsoner, hvor Superligaen virkelig skal kæmpe for at beholde en håndfuld europæiske billetter, så vil det være en tiltrængt vitaminindsprøjtning, hvis andre klubber end FCK kan byde ind her. Det kan et spiller-scoop eller to bidrage til.

Det er tankespind for nu, men der kan være mere end en god grund til at få bolden til at rulle igen. Hvis altså…Søren Sorgenfri

42 år. Fast fodbold-blogger for NordicBet. Redaktør for sportsappen ’Sport Inside’, forfatter til flere fodboldbøger, forlægger på sportsforlaget Helmin & Sorgenfri. Tidligere 10 år på BT Sporten og redaktør på fodboldmagasinet ’Clasico’.