Transfer Talk: Rasmus Højlund bliver en spændende transfer case. Om fem år.

AF SØREN SORGENFRI

Baggrundsfoto: TT

Rasmus Højlund er smoking hot. Som aktuel mål-tyv og lidt af en komet i Serie A. Angriberen er gået fra peanut-salg i FCK via Østrig til at være Atalantas største salgsvare pt.

Han er ung, hurtig, laver mål og eksponeret og den hype fører kun en vej til døren med exit-skiltet.

Atalanta er rykket frem i Serie A feltet de seneste sæsoner, men man skal ikke tage fejl. Atalanta er en sælgende klub. De har en fast plads i fødekæden, og Bergamo-klubben har ingen romantiske forestillinger i den retning. Ifølge italienske journalist-kilder så er Atalanta helt afklarede med, at der skal smedes, mens omtalen er varm – Højlund skal skydes af til sommer. Det er ren købmandskab idet der sagtens kan være allerede nu kort tid inde i hans kontraktforløb med Atalanta, hvor han prismæssigt vil peake, så længe han er i en Atalanta-trøje.

Dermed bliver han 100 procent sikkert den danske fodboldspiller, der vil trække de mest saftige overskrifter til sommer. Men reelt vil han først om fem år være en interessant case for os transfer-nørder. Ja, det er spændende med pris og næste klub og alt det der, men det bliver i et længere perspektiv interessant at se Højlunds udvikling. Ikke som spiller, men som handelsvarer.

Efter covid-19 har fodbolden fået noget nær en besættelse af unge spillere som kort sagt handler om over tid at få del i Premier Leagues enorme budgetter.

Som markedet udvikler sig pt. så vil Rasmus Højlund – rent teoretisk i en verden uden skader, formdyk og alt muligt andet forstyrrende – blive en del af en fødekæde, der fra Atalanta fører til en af Italiens største klubber. Juventus og Inter er nævnt. Formentlig for de nævnte 250-300 millioner kroner. Italienske klubber er verdensmestre i at lave den slags interne handler i ligaen, hvorfor tidligere regnskaber og handler kan spille ind, der kan sendes en spiller til Atalanta eller en lånespiller med købsoption for at bløde prisen op. Tænk kreativt – så er det sikkert prøvet.

Højlund skal naturligvis i den store klub fortsætte sin udvikling og stræbe ud efter stjernerne. Spilletid skal han nok få. Det vil ikke være et Nicklas Bendtner lejeophold-ish. Højlund vil blive købt ind for at spille. For at score og især for at vækste. En god sæson i den store klub med masser af rygteskriv i de internationale medier, så vil de engelske store klubber og budgetter begynde at røre på sig. Så har han bevist sit værd på den helt store scene i de engelske klubbers optik – så er de klar.Lige nu er Rasmus Højlund en lovende målscorer. Men han er også et af Europas mest interessante salgsobjekter og vækstpotentiale i en fødekæde, der endegyldigt skal sende ham til en af Englands største adresser.

Hvis det går sådan, hvordan vil det så påvirke hans udvikling? Er det blot en naturlig kurve, hvor udvikling og pris går hånd i hånd hele vejen til tindens top? Eller vil vi senere drøfte ham som en fodboldspiller, der blev en guldkalv?

Det vil sideløbende være et emne om FCK solgte ham for billigt. PC og co. må have gjort sig deres overvejelser og vurderet potentialet til at være beskedent. Ifølge mine kilder var Sturm Graz overraskede over, at han kunne handles til den pris, men debatten har også et element af bagklogskab. FCK gjorde regnestykket op og vurderede de var bedre stillede med at sælge den unge angriber og i stedet hente en håndfuld udenlandske lykkeriddere ind for at bøffe en mager offensiv op. Den egentlige debat bør måske snarere handle om, hvorfor ingen af disse indkøb slog til – her er der en mere interessant snak om mislykket potentialevurdering.

Tilbage til Rasmus Højlund der vil være en sikker mand i Atalantas startopstilling i dette forår med et heftigt prisskilt dinglende om halsen. Det ved vi allerede nu, men vil det gå ham som forventet?

Om fem år er vi klogere. Men for dælen det bliver interessant at følge.