Kanstrups nye fodboldliv: Derfor forlod jeg SønderjyskE

AF MARTIN DAVIDSEN

32-årige Pierre Kanstrup har efterhånden prøvet meget i sit lange fodboldliv.

For mere end ti år siden var han et ungt talent i Brøndby, siden blev han en del af Bo Henriksens Brønshøj-hold og en vigtig figur på SønderjyskE’s sensationssølvvindere i 2016.

Men lige nu er han midt i en svær tid hos Fremad Amager. Klubben ligger aktuelt til nedrykning fra NordicBet Liga, og selvom han trives i klubben, som han kom til i sommer, lægger Kanstrup ikke skjul på, at han er påvirket af situationen.

”Det er tungt i øjeblikket. Vi lukker rigtig mange mål ind. Som hold er det ikke sjovt, og det er slet ikke sjovt som forsvarsspiller. Det gør ondt på vores stolthed. Jeg er ikke i tvivl om, at vi er bedre end det her, men vi har nogle udfordringer, som vi skal arbejde med. Vi har haft en tendens til at falde fuldstændig sammen, når vi er kommet i gang. Helbredsmæssigt har jeg det fint, men fodboldmæssigt kæmper jeg med tingene. Vi kæmper med tingene som hold,” siger Pierre Kanstrup.

Selvom han kun har været en del af Fremad Amager i nogle måneder, gør de mange nederlag i løbet af sæsonen ondt på ham.

”Det er mit liv, og det er mit arbejde. Det er det, jeg brænder for og det, jeg gerne vil. Jeg har fået familie og haft nogle udfordringer med at flytte teltpælene op fra Odense og flytte tilbage til Sjælland, så jeg har haft andre ting at tænke på, men det her har hængt over mig som en mørk sky. Det hele har ikke været negativt, men størstedelen af kampene er endt med nederlag, så derfor har det også påvirket mig. Jeg har heldigvis en familie, så der er nok at se til. Der får tankerne en lille smule fri. Men det hænger som en sort sky over hovedet på mig.” siger Pierre Kanstrup.

Svært farvel til SønderjyskE

Det var i slutningen af august, at Pierre Kanstrup kom til Fremad Amager på en lejeaftale fra SønderjyskE. Udsigten til spilletid i Haderslev-klubben var begrænset, og derfor valgte Kanstrup at vende tilbage til hovedstadsområdet, hvor han oprindeligt kommer fra.

”Da jeg skulle hjem fra Norge (i 2020, red.), tog jeg retur til SønderjyskE og skrev en tre-årig kontrakt. Det var en klub, jeg havde været rigtig glad for, og jeg kunne også godt regne ud, at det passede godt med, at min ældste søn skulle starte i skole, når min kontrakt var færdig. Tingene passede godt, men så skete der nogle ting i SønderjyskE, og der kom ny ejer og ny træner. De så ikke min vej. Jeg kunne sidde i Haderslev og trække min løn, for jeg havde fået at vide, at jeg ikke ville komme til at spille. Eller jeg kunne komme ud og spille fodbold. Det er det sidste, jeg gerne vil, og derfor var det ikke svært. Jeg er glad for, at den her mulighed bød sig. Jeg er også stadig optimistisk omkring, at vi nok skal klare det her,” siger Pierre Kanstrup.

Historien om Sønderjyske er en vigtig del af Pierre Kanstrup, for han har i to perioder også været en vigtig del af klubben. Han var som nævnt med på sølvholdet i 2016, ligesom han både var i startopstillingen i pokaltriumfen i 2020 og i pokalfinalen i 2021. Derfor gjorde det ondt, at han i sommer skulle forlade SønderjyskE før tid, fordi klubben fik nye ejere i efteråret 2020.

”Det er jeg faktisk utroligt ked af. Jeg er rigtig ærgerlig på klubbens og egne veje over, at alt den DNA og den SønderjyskE-mentalitet, jeg kender til, i hastig fart blev suget ud. De nye ejere startede med at fyre Glen; i min verden giver det ikke så meget mening. Han var ét point fra Top 6 og havde været i pokalfinalen i to år i træk. Det gav ikke mening for mig, men der kom nogle nye ejere, der ville en anden vej. Det er svært, når det er ude af ens egne hænder,” siger Pierre Kanstrup, som forholder sig nøgternt til, at han reelt blev kasseret af de nye ejere i klubben.

”Der er nogle andre, der har taget beslutningerne uden om én og måske ikke på grund af ens kvaliteter, men på grund af alder. Det er jeg utroligt ked af. Jeg havde gerne sluttet min karriere i SønderjyskE, for klubben har en stor plads i mit hjerte. Det var også dem, der hev mig op fra 1.division og sagde, at de gerne ville give mig en chance. Jeg har oplevet en masse med SønderjyskE, men det SønderjyskE, der findes nu kontra det SønderjyskE, jeg kender og husker, er to vidt forskellige verdener. Det, som er der nu, har jeg faktisk ikke så meget til overs for,” siger Kanstrup, der ikke forventer at vende tilbage til SønderjyskE, når hans lejeaftale med Fremad Amager udløber i sommeren 2022, hvor han stadig har et halvt år tilbage af aftalen med Haderslev-klubben.

”Hvis det står til mig, skal jeg ikke tilbage. Jeg er rigtig ked af den måde, det endte på. Jeg kommer ikke kravlende tilbage på knæ, og jeg håber, at vi finder en løsning på det. Jeg håber, at Fremad Amager kunne være interesseret i at forlænge samarbejdet,” siger Kanstrup.

Betydningen af Bo Henriksen

Som 32-årig har Pierre Kanstrup stadig nogle år tilbage i sig på topniveau, hvor han blandt andet kan bidrage med erfaring fra den lange karriere, der har bragt ham til 10 forskellige klubber i både ind- og udland. Udover Brøndby, Brønshøj og SønderjyskE har han tørnet ud for Fredericia, AGF og Lyngby, mens han i udlandet har repræsenteret norske Vålerenga og tyrkiske Erzurumspor. Der er sket meget i løbet af de 13-14 år, der er gået siden tiden som talent i Brøndby, og han har udviklet sig meget undervejs.

”Som helt ung så det hele fremragende ud. Jeg skulle en hel masse. Jeg blev rykket op i Brøndbys førsteholdstrup og havde et ungt og dumt sind, hvor jeg troede, at jeg ikke nogensinde kom til at tjene færre penge, end jeg gjorde der. Jeg blev heldigvis vækket og kastet ud i virkeligheden, fordi Brøndby ikke kunne bruge mig. Det kunne jeg godt se, og jeg syntes ikke, at det var sjovt at spille fodbold på daværende tidspunkt. Jeg var heldig, at Bo Henriksen ringede fra Brønshøj. Det var virkelig et realitycheck for mig,” siger Pierre Kanstrup, som ser tilbage på en afgørende tid under Bo Henriksen i Brønshøj for ti år siden.

“Jeg håber, at Fremad Amager kunne være interesseret i at forlænge samarbejdet,” siger Kanstrup. (Billede: Martin Timm Holmstav, Anton Malkov)

”Det er et klubskifte, der var med til at definere mig som den person, jeg er nu. Jeg var en lidt anderledes type, inden jeg skiftede til Brønshøj. Jeg havde større armbevægelser, men det var godt for mig at komme ned på jorden og blive bevidst om, at hvis der skulle brød på bordet, blev jeg nødt til at have et arbejde ved siden af fodbolden. Jeg måtte tage arbejdshandskerne på, for der skulle knokles, og da jeg fandt ud af det, var det også meget sjovere at spille fodbold. Det endte jo også med, at jeg havnede i SønderjyskE, der stod for de samme værdier: Arbejdshandskerne på, ydmyghed og viljen til at kæmpe for fællesskabet,” fortæller Pierre Kanstrup.

Han er bevidst om, at værdierne fra Brønshøj og Bo Henriksen har formet ham som fodboldspiller og menneske.

”Jeg er ikke en spiller, der skal spille i Real Madrid. Jeg kan ikke stå på egne ben, for jeg har brug for nogle holdkammerater, der også knokler røven ud af buskerne. Jeg kan godt forstå, at folk forbinder mig med SønderjyskE, for det er også der, jeg havde min bedste fodboldtid. Der var noget helt unikt på det tidspunkt. Jeg har fået en masse fodboldopdragelse i Brøndby, men i forhold til at tage arbejdshandsker på og vise, at man virkelig vil det, lærte jeg meget i Brønshøj,” siger Pierre Kanstrup.

”Jeg arbejdede som lærervikar, så jeg havde nogle dage, hvor jeg mødte klokken 8, underviste frem til klokken 14, tog til styrketræning og derfra videre til fodboldtræning, inden var hjemme igen klokken 20 om aftenen. Det havde jeg ikke været vant til, men jeg fandt ud af, at det også var et godt liv. Jeg behøvede ikke at tjene en million kroner i månedsliv. Brønshøj og Bo Henriksen hjalp mig til at blive den, jeg er i dag. Det er jeg meget glad og stolt over,” fortsætter han.

”Jeg er ikke Jesus”

Nu er Pierre Kanstrup i en klub, der på mange måder minder om det, han oplevede i Brønshøj. Fremad Amager har også en historik som arbejderklub, og Kanstrup kan genkende nogle af de værdier, som han tidligere har passet godt ind i hos SønderjyskE og Brønshøj.

”Det var også det, der tiltalte mig ved Fremad Amager. Da jeg skiftede hertil, kunne jeg ikke forstå, at de kun havde fået en sejr i starten af sæsonen. Vi må også erkende, at vi er en ung trup, der måske lader os gå mere på, end vi bør og burde. Det er ikke facit på, hvorfor tingene går som de gør lige nu. Det har tiltalt mig, at det er en arbejderklub, og der er spillere på vej frem. Det vil jeg rigtig gerne være en del af og hjælpe dem videre,” siger Pierre Kanstrup, som er en af de få erfarne spillere i Fremad Amager og er klar til at tage ansvar i ”Mission Overlevelse” i NordicBet Liga.

”Jeg havde nogle rigtig gode forbilleder og lærermestre i SønderjyskE. Jeg har suget til mig fra de kvaliteter. Jeg håber, at jeg kan give det videre. Men som jeg også sagde til Gaxe (sportschef, Jacob Gregersen, red.): ’Jeg er ikke Jesus. Jeg er ikke frelser.’ Jeg vil gerne bidrage alt det jeg kan. Men jeg kan ikke gøre det alene. Der er nogle udenlandske ejere, der gør det på sin måde, og jeg håber og tror på, at vi kan få en ordentlig retning på den her klub, for der er en masse dygtige spillere,” siger Pierre Kanstrup, der trods den svære situation i bunden af NordicBet Liga er optimistisk omkring fremtiden.

”Vi har noget kvalitet, som man kan regne med hos Boysen og Munksgaard. De unge spillere svinger måske en lille smule mere, men til gengæld er de virkelig gode, når de peaker. Det er der min optimisme stammer fra. Jeg har set, hvor høj kvalitet, der kan være, så det handler om at hæve bundniveauet,” siger han.

Martin Davidsen

Martin Davidsen

Fodboldjournalist med særligt fokus på dansk fodbold. Har talt og skrevet om fodbold gennem mere end 10 år for forskellige medier som bl.a. Tipsbladet, Jyllands-Posten, Information og Mediano. Desuden dansk korrespondent for det tyske medie Kicker og forfatter til fire bøger om fodbold.