Manden bag sensationen: Sådan har Hillerød skabt overraskelsen

AF MARTIN DAVIDSEN

Baggrundsfoto: TT

Det burde egentlig ikke kunne lade sig gøre. Når man kigger på faciliteter, rammer og trup i Hillerød Fodbold, burde det ikke være muligt, at klubben aktuelt ligger nummer syv i NordicBet Liga, hvor slutspillet begynder i den kommende weekend.

Sæsonen startede ellers skidt med fire point efter ni kampe, og mange havde forventet, at oprykkerne med de mange amatørspillere ville rykke ned i 2.division. Men udviklingen har været god for Hillerød, og træner Christian Lønstrup noterer sig, at sæsonen er forløbet godt indtil videre.

”Det er et meget atypisk forløb for et oprykkerhold. Når man er oprykkerhold, er man i starten oftest drevet af, at man har haft succes med at rykke op, og modstanderen undervurderer én, så man vinder de første 2-3 kampe ud af de første 7-8, og så falder man ligesom ned.  Der har vi jo faktisk kørt modsat.  Og det er jo et sundhedstegn, at vi egentlig er vokset stille og roligt,” siger Christian Lønstrup.Han peger på, at Hillerød er lykkedes med at skabe en stærk træningskultur i denne sæson.

”Truppen er helt anderledes end den, der rykkede op i sommer. Vi sagde farvel til 12 spillere i sommer, og der kom 14 nye ind. Jeg syntes ikke, at vores hold var godt nok til at være i NordicBet Liga, og vi var udfordret af, at vi kun havde tre ugers opstart. Så de første 3-4 kampe i turneringen var nok en slags tilvendingskampe eller relationskampe, hvor folk skulle lære hinanden at kende. Det tager tid, og så er vi virkelig kommet efter det. Spillerne har oplevet at spille på det her niveau, og de har fundet ud af, at det ikke er så hårdt alligevel.  Og så har vi trænet godt.  Træningsniveauet er virkelig, virkelig højt,” siger Christian Lønstrup.

Hillerød kan nå endnu længere

Det er netop en af Christian Lønstrups fokuspunkter at skabe et setup og et træningsmiljø, der er på niveau med Superligaen, selvom spillerne i Hillerød har et arbejde ved siden af fodbolden.

”Jeg gjorde det samme i Helsingør, hvor vi rykkede i Superligaen og i Roskilde, hvor vi kun havde tre point efter ni kampe, men endte med at redde os fra nedrykning. Jeg prøver at skabe et træningsmiljø, der er så professionelt som muligt, selvom man ikke har midlerne til det.  Det vil sige at træne mere, træne længere tid.  Vi prøver at skabe vindere og udvikle fodboldspillere, og så er jeg ret god til at sammensætte holdet undervejs. Jeg ser hele tiden på, hvordan vi skal supplere truppen, så vi gør startelleveren bedre,” siger Lønstrup, der har skiftet meget ud i Hillerød-truppen undervejs.

”Vi har kun seks spillere tilbage fra den trup, der var, da jeg startede for to og et halvt år siden. Så jeg vil ikke sige, at det er slavehandel, men jeg er ret skarp på at vurdere på et halvt år, hvem der har niveauer og hvem der ikke har. Nu er vi næsten blandt de bedste 18 hold, og vi spiller mod fuldtids-setup, og der skal du simpelthen have så få svage led på dit hold som muligt. Det er der vi er nået hen.  Det er meget få spillere i vores trup, som ikke kan gå ind og gøre en forskel, og det er simpelthen udslagsgivende, når vi spiller,” siger Christian Lønstrup.

Som træner har Christian Lønstrup tidligere ført Helsingør op i Superligaen på trods af mindre budgetter end konkurrenterne, og dansk fodbold har før set sensationsklubber som Hobro nå meget langt. Christian Lønstrup tror også, at Hillerød kan nå endnu længere.

”Det tror jeg godt, vi kan. Men det kræver nok, at vi bliver opgraderet på økonomi, fordi nu er vi kommet et sted, hvor løndelen også er væsentlig lige pludselig. Hvis vi skal opgradere vores hold og blive bedre, så koster det jo. Det er naivt at tro, at jeg bare kan hente spillere ind, der stort set spiller gratis og træner 4-5 gange om ugen. Jeg har ikke svært ved at skaffe spillere, men hvis du skal op og ramme de rigtig dygtige, skal du op og bruge en højere økonomi. Det handler også om, hvis man kan lege nogle spillere i de større klubber. Men vi er stadig begrænset på økonomi,” siger Lønstrup.Superliga-drømme

Han har selv været i Superligaen med FC Helsingør og har stadig ambitioner om at komme op i den bedste række som træner.

”Selvfølgelig vil jeg gerne det, og mit navn har også stået på en liste med kandidater hos Superliga-klubber i denne sæson. Jeg har alle de fornyede trænerlicenser, og jeg har haft muligheder undervejs. Der var et bump omkring Roskilde, så kom corona, og jeg har også sagt nej til nogle tilbud, fordi min far blev syg på et tidspunkt, og jeg hellere ville være på Sjælland. Jeg har ambitioner, og jeg synes også, at jeg har evnerne til det. Jeg er jo ret god til at få meget ud af få midler. Jeg kunne godt tænke mig at være et sted, hvor jeg måske kan se, hvor meget jeg kan få ud af store midler,” siger Christian Lønstrup.

Først venter imidlertid et forår, hvor Hillerød Fodbold skal spille i bund seks i NordicBet Liga, og selvom der lige nu er et pænt forspring til nedrykningspladserne, forventer Christian Lønstrup en nervepirrende afslutning på sæsonen.

”Vi har ikke reddet os endnu. Der er 30 point at spille om, og vi er 10 point foran nedrykningsstregen. Der er en mulighed, men vi har overhovedet ikke sikret os. Og det bliver ikke for børn. Mange af de hold, vi spiller mod, spiller måske i forhold til deres eksistens. Hvis man rykker ned fra den her række, så skal man kigge på økonomi og alle mulige ting, og så kan det være slut med fuldtidsfodbold. Det bliver meget, meget svært, men vi er et virkelig godt sted, og det er vel også en god udvikling at se, hvordan vi reagerer på, at vi egentlig er toppen af nedrykningssystemet,” siger Hillerød-træneren.