Daniel Agger om trænerlivet: Det har været mentalt hårdt

AF MARTIN DAVIDSEN

Baggrundsfoto: TT

For et år og et par måneder siden blev fodbold-Danmark ramt af en markant nyhed, da NordicBet Liga klubben HB Køge præsenterede de tidligere landsholdsspillere, Daniel Agger og Lars Jacobsen, som ny trænerduo i den sjællandske klub.

Særligt præsentationen af Agger vakte opsigt, da den tidligere Liverpool-spiller havde været væk fra fodboldens rampelys i en årrække, men siden den sommerdag i 202,1 har Daniel Agger altså stået i spidsen for den ambitiøse klub.

Det har været et år med både op- og nedture, og første sæson havnede HB Køge uden for oprykningsspillet. Når Daniel Agger ser tilbage på sit første år som cheftræner, lægger han heller ikke skjul på, at det har krævet mange ressourcer.

”Det har været hårdt, mentalt hårdt, men også godt på mange måder. Vi er kommet lang vej på et år, for vi vidste godt, at vi skulle starte fra nul og bygge noget nyt op med ny tankegang, ny stil, ny måde at gøre tingene på. Det gør man ikke over natten; det er der i hvert fald ingen andre, der har formået. Vi vidste godt, det ville tage tid, og vi har stadig tid at løbe på. Vi er kommet langt, men vi skal også videre,” siger Daniel Agger.

Livet som cheftræner er noget helt nyt for Daniel Agger, der stoppede sin aktive karriere som fodboldspiller i sommeren 2016. Og der er stor forskel på tilværelsen som spiller og træner.

”Der er mange tanker, der går igennem ens hoved hele tiden. Det er lidt nemmere som spiller at kunne lukke af for det hele, når man tager hjem fra træning. Det er sværere som træner, fordi du hele tiden skal forberede dig; du skal hele tiden være inde i hovederne på 24 spillere og prøve ramme dem på den måde, der passer dem,” siger den tidligere landsholdsanfører, der dog er ved at vænne sig til cheftrænerrollen.

”Jeg har fundet mig godt til rette, men det har været hårdt. Igen; erfaring siger mig, at der er intet, der er godt og nemt i livet, og hvis man gerne vil skabe resultater, er det gennem hårdt arbejde, en masse ofringer og ting, som bliver sat til side, men altså; vi føler også; at vi har ændret rigtig mange ting allerede,” siger Agger.

Selvom Daniel Agger som spiller har optrådt på nogle af verdens største stadioner og været i store klubber, fylder de lidt mindre rammer i NordicBet Liga og HB Køge ikke noget for ham. Det er spillet, det handler om.

”Vi spillede mod Skovshoved den anden dag, og det er fodbold. Det er de lokale steder, hvor græsplænen er lige så grøn som her, men er rigtig græs. Det er rent synsmæssigt. Rammerne er de samme; det er blot i mindre grad, og det generer mig ikke overhovedet. Og så har vi rigtig gode rammer og forhold i HB Køge. Vi har det, der skal til,” siger Daniel Agger, der ser stort potentiale i HB Køge.

”Selvfølgelig har vi et budget, som vi skal holde øje med, og det er langt fra det højeste i 1. division, så det er der, den er svær. Hvis vi skal op og lege med, hvor det er sjovt, så skal vi overpræstere i forhold til budget. Det er der, den bliver svær og hård. Men det er vilkårene.”

Og selvom HB Køge har fået en svingende start, tror Daniel Agger stadig på projektet i klubben.

”Jeg finder troen til træning hver dag, og jeg begynder også at se det i kampene. Vi er et år inde, og vi havde en timeline, der sagde tre år. Det handler igen om hårdt arbejde, og der er ingen garantier for noget som helst, men hvis vi kan skubbe på i den retning, så er det kun de ydre faktorer, der kan skubbe på. Dem, der kommer ned fra Superligaen, har jo et helt andet koncept og budget. Det er altid svært at gardere sig imod, men hvis vi kun kigger på os selv, så skal vi stadig rykke os, og vi skal også rykke os en del for at være med i toppen. Men vi er på vej,” siger Daniel Agger.

Så på trods af en udfordrende start på trænerlivet, finder Daniel Agger stadig stor mening og motivation i hans forholdsvis nye tilværelse som træner.

”Jeg har i mange år haft den her ide om, at jeg gerne ville bevise, at det her kunne jeg godt. Ikke overfor dig eller omverdenen, men overfor mig selv. Hvis man skal kigge på det, så er det rent egoistisk, at jeg gør det her. Fordi jeg gerne vil bevise, at jeg kan, og det tror jeg stadig på,” siger Daniel Agger.

Hans navn er tidligere blevet nævnt som en fremtidig Brøndby-træner, og med hans spiller-cv i baghovedet er der blevet spekuleret i, at han i fremtiden kan komme til større adresser. Men det fokuserer Daniel Agger ikke på.

”Som jeg nævnte før, handler det om at lægge et fundament her, og der er lang ved endnu. Så mit hoved er her, det var et projekt, der tiltalte mig fra starten af, fordi vi kunne få lov til at bygge på fra starten, og fordi vi vidste, at vi ville få tid til det. I sidste ende handler det for mig om de her resultater, og dem har jeg også måtte gå på kompromis med, fordi jeg vidste, at det var så vigtigt at bygge det her fundament, da det var så vigtigt at få resultater på den længere bane. Det vil være uheldigt at bygge fundamentet og gå, inden der er skabt resultater.”