Álvaro Santos vil træne på højeste niveau – tror på Helsingør overlevelse

Den tidligere F.C. København-angriber Álvaro Santos er tilbage i dansk fodbold. Først som assistenttræner og siden som cheftræner har han nu ansvaret for, at de bedste fodboldspillere i FC Helsingør overlever i NordicBet Ligaen. Og der venter en svær mission for den svensk-brasilianske fodboldtræner, der samtidig drømmer om at slå igennem på højeste niveau som træner.

NordicBet Liga – Interview med Álvaro Santos fra FC Helsingør

Álvaro Santos er på en svær mission.

Han skal redde FC Helsingør fra en faretruende nedrykning i NordicBet Ligaen.

Den tidligere F.C. København-angriber overtog i efteråret det fulde ansvar som cheftræner i FC Helsingør, da klubbens daværende træner blev fyret. Og nu efter en vinteropstart er sandhedens time kommet.

Álvaro Santos og FC Helsingør spillede i den forgange weekend forårets første kamp mod Hillerød, hvor de hvid og lyseblåklædte Helsingør-spillere tabte med 4-2. Men selvom holdet kun har samlet 11 point ind i 20 fodboldkampe i denne sæsons NordicBet Liga, og på trods af at holdet ikke har sunget sejrssang siden juli måned, tror den rolige brasilianer stadig på, at FC Helsingør også spiller i NordicBet Ligaen efter sommerferien.

– Jeg accepterede udfordringen, og jeg vidste, at det ville blive et hårdt maratonløb. Vi har haft nogle problemer, men jeg synes, at opstarten og vinteren har været god. Nu har vi et ”mesterskab” mod to hold, og det er det, vi skal forholde os til i slutningen af denne sæson, siger Álvaro Santos og hentyder til de andre hold i bunden af tabellen.

Her er Næstved og HB Køge de nærmeste konkurrenter, og i det forestående nedrykningsspil kommer der flere head-to-head kampe mod netop de to hold.

Man kan se, at jeres spillere måske stræber efter en succesoplevelse. Stræber efter at score nogle mål. Stræber efter en sejr. Hvordan tackler I det?

– Når du ikke vinder kampene, så skaber det et internt pres. Spillerne vil gerne vinde. De gør, hvad de kan for at vinde. Og når de så ikke vinder, opstår der frustration. Så vi skal hjælpe spillerne. For med en sejr kan alt falde på plads. Så vi skal fokusere på den næste kamp og se, om vi kan vinde den. Og så tror jeg, at det vil vende. Der er masser af kvalitet i spillerne. Men lige nu skal vi også vinde den mentale kamp, siger Álvaro Santos kort efter weekendens nederlag til Hillerød, der blev spillet i Farum Park.

Så du tror fuldt og fast på, at I overlever?

– 100 procent, lyder det selvsikkert fra Santos.Store trænerambitioner

Med 38 mål i 84 kampe for F.C. København i Superligaen var den brasilianske angriber i starten af dette årtusinde en populær skikkelse på Østerbro. Og selvom udfordringerne i Helsingør er store lige nu, vil den 44-årige træner tilbage på det niveau, han tidligere har begået sig på.

Trænerdrømmene er store, og nu er rollen som cheftræner kommet før forventet.

– Min ambition fra starten af var at blive professionel træner i 2025. Næste år. Min ambition er at arbejde med fodbold på det højeste mulige niveau. Men det er en lang vej, og der kræves meget arbejde, fastslår Álvaro Santos og beskriver de fordele, han har qua sin fortid som topspiller.

– Jeg er menneskelig. Jeg kan godt lide mine spillere, og jeg kan forstå og relatere til deres situationer. Så jeg forsøger at have en god relation til spillerne. Når det kommer til fodbold, har jeg mange forskellige kulturer i mit hoved. Jeg kan godt lide den traditionelle svenske 4-4-2 og forsvarsspil. Men jeg kan også lide en offensiv 3-4-3. Et hold skal kunne spille på forskellige måder og i forskellige formationer. Men som brasilianer vil man gerne score masser af mål. Men det kræver lidt balance, analyserer Santos slutteligt.

Hvis FC Helsingør skal overleve i NordicBet Ligaen, kan de med fordel besejre Kolding IF i den kommende runde. Her spiller de fredag aften på hjemmebane, inden grundspillets sidst kamp spilles den 16. marts ude mod Sønderjyske.

Derefter gælder det slutspillet. Og head-to-head kampene med de andre nedrykningskandidater i NordicBet Ligaen.