Helsingørs veteran: Sådan bruger jeg erfaring fra Manchester City

AF MARTIN DAVIDSEN

I en alder af 38 år er Kevin Stuhr-Ellegaard stadig fuld af ambition og energi som førstemålmand i FC Helsingør. Det, der for to år siden lignede en aftægtspost i 2.division, kan nu blive til et spændende comeback til Superligaen. Den ældste spiller i NordicBet Liga har ikke tænkt sig at stoppe, og han trækker stadig på erfaringerne fra tiden i Europas store klubber.

Det var en ung mand, der i 2002 drog ud på eventyr og forlod det nordlige Sjælland for at jagte drømmen om et fodboldliv på højeste niveau, og der er sket meget på de knapt 20 år, der er gået fra Kevin Stuhr-Ellegaard tog til Manchester City som 19-årig til nu, hvor han som 38-årig vogter målet for FC Helsingør.

Selvom der er sket meget, er personen dog i bund og grund den samme. For Kevin Stuhr-Ellegaard er stadig en ambitiøs og udadvendt person, der fortæller åbenhjertigt om sit fodboldliv, der har givet ham kontrakter i fem forskellige lande og stadig motiverer ham hver dag.

Fra 2002 til 2019 spillede Kevin Stuhr-Ellegaard i Manchester City, Hertha Berlin, Randers FC, Heerenveen og Elfsborg, og derfor vakte det opsigt, at han i januar 2020 skiftede til FC Helsingør, der på daværende tidspunkt lå i den danske 2.division. Men tiden i den nordsjællandske klub har været god, og målmanden trives i den ambitiøse klub ved Øresund.

”Det har været helt fantastisk og meget ligesom det, jeg har været vant til. Det er meget professionelt og med højt niveau til træning. Der er sultne spillere, og der er et fuldtids-setup, hvor vi træner om morgenen. For mig har det ikke ændret noget, selvom det i begyndelsen var i 2.division på nogle andre baner – man kan ikke kalde det stadioner. Man skulle bruge noget mere fokus på sig selv i forhold til kampene, men rammerne her i klubben har hele tiden været supergode, så jeg har ikke mærket nogen forskel i forhold til det, jeg har prøvet tidligere,” siger Kevin Stuhr-Ellegaard, der for halvandet år siden tog til Helsingør for at slå rod.

”Det var hele pakken, der tiltalte mig. Jeg har tre børn, og jeg havde været ude i 19 år, så jeg ville også gerne tilbage til Københavnsområdet. Jeg har ikke noget imod Jylland, men vi havde fokus på, at børnene kunne komme i en skole, hvor de kunne blive uden at skulle flytte om to år igen. Jeg ledte samtidig efter noget, hvor der var potentiale, samt en sult og en lyst. Jeg har prøvet en masse i min karriere, og jeg er ikke bange for at tage nogle udfordringer op. Det handler om helheden, og jeg kunne mærke, at Helsingør havde gang i noget spændende,” siger Kevin Stuhr-Ellegaard.

Sammen med holdet rykkede Kevin Stuhr-Ellegaard op i NordicBet Liga i sommeren 2020, og selvom han i en alder af 38 år er i sin karrieres efterår, er han stadig fuld af ambitioner.

”Min egen ambition har hele tiden været at rykke fra 2.division til NordicBet Liga, og så skulle vi jo skabe et fundament og bygge videre frem mod, at vi en dag kan komme i Superligaen. Det er målsætningen, og så har jeg altid haft mine egne personlige mål, som gør at man altid er motiveret. Hvis sådan noget forsvinder i sportens verden, tror jeg, at det går hurtigt. Så længe jeg synes, at det er sjovt, og jeg har nogle mål, skal den have fuld gas. Det er sjovt, og jeg elsker at lave de her målsætninger. Jeg har prøvet mange ting, og jeg vil også gerne være med til at bygge noget op. Det har også givet mig noget ild igen,” siger Kevin Stuhr-Ellegaard.

Den gamle mand og de sultne hunde

Det er 19 år siden, at han forlod de trygge rammer i Nordsjælland, og i løbet af hans ophold i England, Tyskland, Jylland, Holland og Sverige har han udviklet sig meget som menneske. Det er derfor en mere moden mand, der er kommet tilbage til rødderne.

”Førhen var det fuld fart frem, og jeg skulle fremad og havde store ambitioner. Det har jeg stadig, men der er mere ro på. Som målmand bliver man god af at få den rutine, det giver at spille på banen. Det er svært at opbygge, hvis man ikke får spilletid, og derfor blev jeg også træt af at sidde på bænken i Tyskland. Jeg ville gerne spille, og derfor tog jeg hjem til Danmark for at få spilletid efter at have trænet på højt niveau i mange år. Det er jeg glad for, at jeg gjorde, og jeg føler, at jeg nu er et godt sted i min karriere,” siger Kevin Stuhr-Ellegaard, der i den sammenhæng fremhæver sine yngre holdkammerater.

”Deres entusiasme giver mig ild i forhold til det, jeg render rundt og lave. Jeg arbejder med at have roen, overblikket og bevidstheden om, hvornår det er vigtigt i de forskellige situationer. Den inspiration får jeg, når jeg som en gammel mand slipper de sultne hunde løs. De giver den bare gas, løber solen sort og er så sultne for at vinde. Jeg vil gerne være et forbillede og hjælpe dem på vej. Jeg vil ikke være ham den gamle, der trækker de andre ned,” siger målmanden, der ellers ikke bruger meget energi på at tænke over, at han både er klubbens og NordicBet Ligas ældste spiller.

”Jeg træner stadig og prøver at gøre det bedste, jeg kan. Jeg kan godt mærke, at det en dag om ugen er godt for mig at lave styrketræning i stedet for at være ude på banen, men ellers taler jeg til de unge, som jeg altid har gjort. Jeg er fuldstændig den samme, og jeg har altid været typen, der forsøger at hjælpe de holdkammerater, der er yngre end mig. Nu er det bare sådan, at de alle er yngre end mig. Derfor er det naturligt, at jeg forsøger at guide og hjælpe. Men jeg forsøger også at lave sjov og teste dem mentalt i træningen for at forberede dem på det fodboldliv, de måske kommer til at få. Der skal man kunne tage nogle drillerier, men de ved jo godt, at jeg inderst inde er en god mand,” siger keeperen.

Værdifulde år i det store udland

Når han i dag går på træningsbanen, kan han trække på erfaringerne fra et langt fodboldliv, der for alvor tog sin begyndelse i starten af årtusindet, hvor han som ung målmand blev en del af Manchester City. Det var før klubbens opstigen til den europæiske verdenstop, men dengang var det stadig en stor klub med mange personligheder i truppen – heriblandt målmændene David Seaman, Peter Schmeichel og David James. Årene i udlandet har betydet meget for Kevin Stuhr-Ellegaard.

”Det har givet mig en mentalitet og en forståelse for træningsmiljøet. Jeg har set, hvordan de bedste spillere på højeste niveau opfører sig. Det har givet mig utroligt meget. Jeg har også lært meget af at være i forskellige kulturer og at omgås forskellige mennesker,” siger målmanden, der kan bruge erfaringerne i dag.

”Vi har nogle newzealændere her i Helsingør, og jeg er bevidst om, hvad de gennemgår, når de kommer til et andet land, hvor de er alene – især under Corona. Jeg har fået en god bagage med mig, og jeg er blevet god til at forstå mine holdkammerater og være bevidst om, hvorfor den enkelte agerer, han gør. Man bliver menneskekender af at være i udlandet og stå på egne ben. Det har givet mig utrolig meget at være udenlands,” siger Stuhr-Ellegaard, som ikke nåede mange førsteholdskampe for Manchester City, men alligevel ville tage af sted igen, hvis han fik muligheden.

”Jeg var hurtig til at komme af sted. Jeg kan godt lide at møde nye mennesker, og jeg følte mig klar til det. Der var måske nogle valg undervejs, der kunne have været anderledes, men jeg var klar til at tage af sted tidligt. Jeg fik også nogle kampe, men jeg har også lært, at man ikke bare tager en rutineret målmand af holdet, selvom den unge står bedre til træning. De unge bliver nogle gange træningsmålmænd, der også skal levere i kampene, mens de ældre bare leverer til kamp og har længere snor. Det fattede jeg ikke dengang, men det forstår jeg i dag,” siger han.

Drømmen om Superligaen

Med Kevin Stuhr-Ellegaard som målmand har FC Helsingør fået en fremragende start i NordicBet Liga, hvor klubben i skrivende stund ligger nummer ét efter ni kampe uden nederlag. Det har fået troen på en oprykning til Superligaen til at spire, og Kevin Stuhr-Ellegaard er også fuld af optimisme.

”Det kommer ikke bag på mig, at vi er gode. Vi har testet os mod Superliga-hold i opstarten, hvor vi har spillet rigtig godt. Vi har niveauet til det, og man skal ikke være bange for at tale om, at det går godt. Vi skal kunne håndtere det, og vi kan ikke løbe fra den voldsomme start, vi har fået. Men vi er ikke kommet sovende til det, og det er ikke et chok for os. Der er andre hold, der også er gode, men jeg er sikker på, at vi er et af de bedste hold i rækken, når vi spiller på vores niveau. Det er ikke uventet for os,” siger den 38-årige målmand.

Han har kontraktudløb i klubben til sommer, men han udelukker hverken en forlængelse eller et comeback til Superligaen med Helsingør.

”Det kunne være fantastisk. Specielt med det her hold, for vi har så meget sammen. Jeg har virkelig fået en fed følelse for klubben, fordi projektet har været så godt: Oprykning fra 2.division, stabilisering i NordicBet Liga og så en oprykning til Superligaen – om det så bliver i år eller næste år. Det kunne være superfedt, og jeg mener, at vi har holdet til det. Vi er pissegode, så det kunne være sjovt at se. Vi bliver ved med at bygge på, og hvis vi holder vores niveau, kan vi godt være med. Det kunne være sjovt at komme tilbage,” siger den erfarne målmand, der altså ikke føler sig pensionsmoden endnu.

”Så længe det er sjovt, og der er en spændende plan, brænder jeg stadig for det. Vi må se til vinter, hvordan det ser ud. Man tager vel en snak der og finder ud af, hvad man gør herfra. Jeg er i hvert fald superglad for at være her, og der er en større plan med det. Jeg har også taget mit målmandstrænerkursus i klubben, og jeg har trænet nogle unge drenge her i klubben, så jeg er med til at bygge på. Så længe kroppen har det godt, og jeg kan mærke, at jeg stadig er sulten, fortsætter jeg. Hvis det forsvinder, stopper jeg med det samme, for jeg gider ikke at være en sten i skoen for de unge.”

Martin Davidsen

Martin Davidsen

Fodboldjournalist med særligt fokus på dansk fodbold. Har talt og skrevet om fodbold gennem mere end 10 år for forskellige medier som bl.a. Tipsbladet, Jyllands-Posten, Information og Mediano. Desuden dansk korrespondent for det tyske medie Kicker og forfatter til fire bøger om fodbold.