Fra London til Hjørring: Plaffeministeren er tilbage

Ronnie Schwartz er igen begyndt at score mål i dansk fodbold, og selvom han er blevet 32 år, er han stadig fyldt med motivation og lyst til at score mål.

AF MARTIN DAVIDSEN

Når man siger navnet Ronnie Schwartz, vil de fleste fodboldinteresserede danskere forbinde det med mål. For Ronnie Schwartz har stort set været garant for mål gennem de seneste 10-12 år, hvor han har repræsenteret forskellige klubber i ind- og udland, og derfor var det også en særlig dag i lørdags, da han kom på måltavlen for Vendsyssel FF for første gang.

Han har været i klubben siden årsskiftet, og han glæder sig over, at den første officielle scoring nu er i hus.

”Man vil jo gerne score mål, og man vil gerne være ham, der afgør kampe gennem mål. Så selvfølgelig fylder det. Hvis man var angriber og ikke havde passion for at score mål, så synes jeg, man skulle finde en anden position at spille. Så selvfølgelig fylder det en del, men med årene bliver man dog mindre presset over, at man ikke har scoret i nogle kampe. Men det var dejligt at se, at den gik ind i lørdags, og forhåbentlig kan det være med til at starte en stime,” siger Ronnie Schwartz.

Og lad os bare blive ved målene, for det har altid været Ronnie Schwartz’ primære opgave på en fodboldbane at sørge for at få bolden ind over stregen. Han har været angriber i al den tid, han kan huske.

MD: Jeg får lyst til at blive ved målene, hvornår begyndte det for dig at være sjovt at score mål?

”Helt fra da jeg startede som 5-6-årig handlede det om at score mål, og det gør stadig her 25 år senere. Det er så blevet forstærket, jo mere man har dyrket det, og når man har fundet ud af, at man er god til det. Men det startede meget tidligt. Det har altid handlet om at score mål, og jeg kan stadig blive irriteret over at brænde til træning,” siger Ronnie Schwartz.

Og lad os bare blive ved målene, for det har altid været Ronnie Schwartz’ primære opgave på en fodboldbane at sørge for at få bolden ind over stregen. Han har været angriber i al den tid, han kan huske.

MD: Jeg får lyst til at blive ved målene, hvornår begyndte det for dig at være sjovt at score mål?

”Helt fra da jeg startede som 5-6-årig handlede det om at score mål, og det gør stadig her 25 år senere. Det er så blevet forstærket, jo mere man har dyrket det, og når man har fundet ud af, at man er god til det. Men det startede meget tidligt. Det har altid handlet om at score mål, og jeg kan stadig blive irriteret over at brænde til træning,” siger Ronnie Schwartz.

Selvom han i dag er blevet 32 år, arbejder han stadig på at forfine sin afslutningsteknik og forbedre evnerne foran.

”For mig er der intet der slår følelsen af at score, og glæden ved at score mål har gjort, at jeg ofte er gået ned i de små detaljer for at se hvordan jeg kan blive bedre til at afslutte i forskellige former og vinkler. Jeg havde også en angrebstræner i Brøndby i Mark Strudal, der havde en masse fede modeller for hvordan man kunne afslutte. Jeg elsker at blive klogere og bedre og snakke om hvordan man kan ramme bolden lidt anderledes. Der er så mange finesser i det at afslutte,” siger Schwartz, som i sin tid som Randers-spiller fik tilnavnet Plaffeministeren, og som stadig nyder rollen som angriber.

”Jeg elsker at afslutte, og vi har en del spil til træning, hvor der er afslutninger, og så har vi dage og sessions, hvor det kun handler om at afslutte. Det er stadig sjovt at skyde målmændene i sænk, ligesom det var, da jeg var 20 år. Den ligger på rygraden og forsvinder nok aldrig,” siger han.

Hjemme i Nordjylland

Ronnnie Schwartz vendte tilbage til dansk fodbold i slutningen af 2021, da han var havnet i kulden i sin tidligere klub Charlton i England. I Vendsyssel har han underskrevet en kontrakt, der løber frem til sommeren 2024, og han ser fine perspektiver i klubskiftet.

”Jeg var kommet til et punkt, hvor jeg sad fast i London. Jeg kunne godt lide at være der, men jeg følte ikke, at jeg var der af de rigtige årsager. Jeg ville jo egentlig gerne spille fodbold, men det formåede jeg ikke efter der kom et trænerskifte midt i marts/april. Jeg var ikke rigtigt i truppen, indtil jeg forlod klubben i efteråret. Så der var mange forskellige ting, der gjorde, at det ikke gav mening for mig at blive. Jeg var glad for at være i London, men det var ikke af de rigtige årsager,” siger Ronnie Schwartz.

”Jeg elsker at spille fodbold, og det er ikke motiverende for mig at tage på arbejde blot fordi man skal være der og blot fordi man har skrevet under på en kontrakt. Vendsyssel kom med et tilbud, hvor jeg kunne komme tilbage igen, få en masse glæde og være en del af et hold. Derudover ligger det relativt tæt på Aalborg, hvor jeg selv er fra, så alt i alt gav det god mening at skifte,” siger Ronnie Schwartz.

Som nordjyde er han kommet tilbage til sin hjemstavn, men alligevel må skiftet fra Londons pulserende storbyliv til Vendsyssel FF’s mere ydmyge rammer i Hjørring være en mærkbar forandring af hverdagen. 

”Det er selvfølgelig en lidt mindre by, og vi spiller på lidt mindre stadions. Men for mig var det ikke omgivelserne, som var det vigtige. For mig handlede det om det indre; nemlig at være en del af en fodboldklub, at spille, at føle sig vigtig. Det har jeg fået her. Der er da forskel på at gå fra et stadion, der havde 25.-30.000 tilskuere til et stadion, der kan have 5.000-10.000 tilskuere. Jeg er kommet til et sted, jeg godt kan lide, og jeg kan se mig selv være her i mange år,” siger Ronnie Schwartz.

Vendsyssel FF er Ronnie Schwartz’ 11.klub som professionel fodboldspiller, og alene i Danmark har han både repræsenteret AaB, Randers, Brøndby, Esbjerg, FC Midtjylland og Silkeborg. Herudover har han været forbi klubber i Frankrig, Norge og England, så han har efterhånden samlet en del erfaring fra forskellige adresser i sit fodboldliv.

”En af grundene til de mange klubber er, at jeg har villet spille, og hvis ikke det var muligt i en klub, ville jeg finde et andet sted. Her vil mange nok tænke, at jeg skulle være blevet og kæmpet lidt ekstra, og det kunne jeg også have gjort flere steder. Men min kærlighed til fodbolden er stor, og den er større, end at jeg vil blive i klubber, hvor der ikke er en mening med at jeg er der.  Det gør selvfølgelig, at jeg får et par ekstra skift på CV’et, hvor nogen kunne være undgået,” siger Ronnie Schwartz.

Motivation og målsult

I en alder af 32 år handler det nu om Vendsyssel FF for Ronnie Schwartz, der for bare to år siden blev topscorer i Superligaen og dansk mester som FC Midtylland-spiller. Vendsyssel FF spiller lige nu i den nederste del af NordicBet Ligaen, men Ronnie Schwartz har stadig store drømme og ambitioner med sit fodboldliv.

”Jeg føler stadig, at jeg kan være med på det højeste niveau. Det var også tanken med min aftale, at man måske kan rykke op til næste år og så spille Superliga. Det er jo lidt de drømme, man selv går med og håber på at komme til at ske,” siger Ronnie Schwartz, der altså ikke er i gang med at lukke karrieren ned på et lavere niveau.

Han er stadig fyldt med motivation og målsult.

”Jeg står op hver morgen og synes, at det er det fedeste, og jeg elsker mit arbejde. Jeg lever stadig drømmen, ligesom da jeg var 17-18 år og lige var kommet op i truppen i AaB. Jeg har en sult, som fortæller, at det ikke nødvendigvis behøves at være slut, og som fortæller en, at der ligger noget rundt om hjørnet og lurer. Den drøm vil jeg altid jagte,” siger Ronnie Schwartz.

”Jeg føler stadig, at jeg har mange år at give af. Jeg har rejst lidt rundt, og derfor har det også være dejligt at komme hjem og få lidt ro på. Men så længe kroppen er der, så spiller jeg. Jeg er i fin form, og jeg føler, at jeg er et meget godt sted i min karriere. Man ser flere spillere, der spiller til efter de er 35 og op mod 40, så vi må se, hvor langt kroppen kan. Indtil videre er den klar og sulten, og jeg har lige så store ambitioner, som da jeg var yngre,” fastslår angriberen.

Martin Davidsen

Martin Davidsen

Fodboldjournalist med særligt fokus på dansk fodbold. Har talt og skrevet om fodbold gennem mere end 10 år for forskellige medier som bl.a. Tipsbladet, Jyllands-Posten, Information og Mediano. Desuden dansk korrespondent for det tyske medie Kicker og forfatter til fire bøger om fodbold.