Eneste dansker i Jammerbugt FC: Sådan bevarer vi troen

AF MARTIN DAVIDSEN

Det er ingen hemmelighed, at det har været en turbulent tid i den nordjyske klub Jammerbugt FC det seneste halve års tid. I løbet af vinterpausen blev klubben transformeret under det tyske ejerskabs ledelse, og her i forårssæsonen har førsteholdet i NordicBet Liga primært bestået af udenlandske spillere. Tilmed har der været historier om manglende lønudbetaling, og klubben har generelt været modvind.

Midt i stormvejret står en af klubbens få danske spillere, Emil Nielsen. Den snart 22-årige nordjyde stammer fra Hjørring og er derfor en af de eneste spillere i Jammerbugt-truppen med nordjyske aner, og han lægger ikke skjul på, at det har været en særpræget sæson i Jammerbugt FC.

”Det er klart, at de sidste par uger har været ret hårde som spiller. Det har det været for alle i klubben med de ting, som er sket, og som ikke er sket omkring løn og så videre. Men jeg føler, at vi i kampene har stået sammen som hold, og vi har givet den hundrede procent, og så har det måtte briste eller bære,” siger Emil Nielsen.

Han har ikke lyst til at gå for meget ind i sagerne omkring klubbens ejerskab og den tumultariske forandring, der har været omkring førsteholdet, hvor han er en af de eneste danskere blandt mange udenlandske spillere, hvoraf nogle af dem ikke taler engelsk. I de seneste par kampe har han været eneste dansker i startopstillingen for Jammerbugt FC, og det har været en speciel oplevelse.

”Jeg ved ikke rigtig, hvad jeg skal sige; jeg prøver jo blot at gøre det så godt jeg kan, både for klubben, men også for mit eget bedste. Så kan det godt være, at jeg ikke kan snakke med alle spillerne, men så må man jo prøve sig frem og stå så meget sammen man kan,” siger Emil Nielsen.

”Det er selvfølgelig lidt svært, når halvdelen kun snakker fransk, men nu har jeg også vænnet mig til det, da det har været sådan her siden januar. Jeg har selvfølgelig ikke snakket lige meget med alle spillerne på træningsbanen, når meget af det foregår på fransk,” tilføjer han.

En vanskelig situation

Kigger man på tabellen, ser situationen også vanskelig ud for Jammerbugt FC. Klubben ligger aktuelt til nedrykning fra NordicBet Liga, men der er ikke mange point op til overlevelse. Og selvom Jammerbugt-truppen er en sammensat flok med mange nationaliteter, er Emil Nielsen og holdkammeraterne nødt til at bevare troen på overlevelse.

”Som fodboldspiller bliver man nødt til at tro på, at man kan gøre det; ellers kommer det ikke til at lykkes. Vi er nødt til at tro på det, ligesom alle andre fodboldspillere,” siger han.

Der har også været lyspunkter som sejren over Esbjerg fB i april. Her mødte Jammerbugt en modstander, der også har kæmpet med tingene i denne sæson, og selvom EfB har et langt større budget og større rammer end nordjyderne, lykkedes det altså Emil Nielsen og kompagni at tage tre point. Det er den slags kampe, der giver tro på overlevelse i Jammerbugt.

”Inden sæsonen begyndte, vidste vi godt selv, at chancen for at vi ville ligge i toppen ikke var særlig stor. Derfor har vi på forhånd været indstillet på, at vi skulle ligge og være en del af bundkampen. Det har vi så også haft det fint nok med. Vi har kunne gå ind til hver kamp som underdogs, og vi har kun kunne overraske positivt i forhold til de forventningerne, der har været til os. Der synes jeg, at vi har gjort det godt nok, og med sejren over Esbjerg for et par runder siden kan vi stadig nå at redde os,” siger Emil Nielsen.

Han lægger ikke skjul på, at de interne bundkampe er altafgørende for missionen om at overleve. Aktuelt har Jammerbugt 19 point, mens konkurrenterne fra Fremad Amager og Esbjerg fB har 22 point.

”Det er helt sikkert, at vi skal slå de konkurrenter, som vi ligger og bøvler med. Så en sejr som den mod Esbjerg er bare vigtig. Vi fik tre point, og det gjorde de ikke, og så må vi håbe, at vi kan gøre det igen. Vi ved, at alle de her kampe bliver tætte;  det har de været igennem hele NordicBet Liga. Alle kan slå alle, så selvfølgelig kan vi også få point i de næste kampe,” siger Emil Nielsen.

En stor oplevelse i NordicBet Liga

Jammerbugt FC har det laveste budget af alle hold i NordicBet Liga, men når kampene først fløjtes op, er det ikke et tema for Emil Nielsen, at modstanderen har større lønsedler og bedre træningsfaciliteter.

”Det tænker vi ikke så meget på. Vi ved godt, at vi er underdogs, og vi tænker ikke så meget over at modstanderens budget, lønninger og stadion er så meget større end vores. Vi spiller alligevel fodbold med 11 mod 11, og så kan alt ske,” siger Emil Nielsen.

Det er Emil Nielsens første hele sæson som seniorspiller i NordicBet Liga. Tidligere har han spillet for forskellige klubber i 2.division, men efter oprykningen med Jammerbugt FC har han fået smag for livet på den næsthøjeste hylde i dansk fodbold. Og på trods af den kaotiske tid i Jammerbugt i denne sæson, holder Emil Nielsen fokus på kampene i weekenden, for når han ser tilbage sæsonen i NordicBet Liga, er han glad for at have prøvet sig selv af i landets næstebedste række.

”Det har været mega fedt. Det har også været noget, man har drømt om, da man var yngre: At spille mod nogle større klubber end Aarhus Fremad. Derfor har det da været mega fedt, og på den måde har det også været en oplevelse. Jeg håber, at vi overlever, ingen tvivl der, og personligt vil jeg gerne prøve at spille på så højt niveau som muligt, og jeg håber, at jeg også er en del af NordicBet Liga i næste sæson,” siger Emil Nielsen med udsigt til en hektisk afslutning på nedrykningskampen.