Transfer Talk: Rösler kan booste AGF’s spillersalg

AF SØREN SORGENFRI

Baggrundsfoto: TT

Det er et interessant valg, men også en ansættelse, som AGF-fans vil møde med skepsis. Det er naturligt, at man som fan forventer det værste, og forbereder sig på verden går under uanset, hvem der bliver ansat. Ikke mindst fordi meninger på de sociale medier om en lidt gammeldags tysker hurtigt dukker op.

Rösler har sine meningers mod. Jeg kan ikke forestille mig andet end at det havde David Nielsen også, så no harm done der. Og det helt sikkert en stærk lederkarakter, der kan føre AGF tilbage til top-6, og det er jeg sikker på, at Rösler kan. Her er hvorfor.

Han er af den tyske trænergeneration, som sværger til aggressivt presspil og heavy metal fodbold.

For en del år siden så jeg hans Fleetwood hold på udebane mod Wimbledon forsøge sig med overfaldsfodbold, hvilket var en håndfuld, der var tvang Wimbledon tilbage på banen, men heller ikke fungerede helt perfekt. Det handler naturligvis om spillermaterialets kvalitet. Vi kender endnu ikke den trup, som AGF har efter sommervinduets lukning, men vi må gå ud fra, at der bliver hentet spillere ind, der passer til Röslers ideer. Det er der brug for.

Det er oplagt at lave en kobling til Alexander Zornigers tid i Brøndby. Som landsmanden har Rösler stort fokus på at bringe spillerne i ekstrem god form før sæsonstart – det giver selvtillid og overskud og er en nødvendighed, hvis der skal spilles heavy metal over 90 minutter.

Kernen i taktikken er også den samme. Tving modstanderen til at lave fejl og straf dem. Som Zorniger forklarede, så ville hans Brøndby-hold ikke have mange chancer, hvis de mødte Barcelona hver weekend på grund af spaniernes evne til at spille sig ud af det høje pres. Men man møder ikke Barcelona eller noget, der ligner i Superligaen. Derfor kan der presses opspilsfejl ud af modstanderne, og fejlene straffes.

Rösler er også af den skole, der helst ser sit hold komme til mange afslutninger. Der er en gren af overfaldsfodbold, der helst ser hold afslutte inden for ti sekunder efter bolderobring eller efter max fire berøringer. De hold som Rösler har trænet andre steder har alle haft mange afslutninger, hvilket ikke kun har været underholdende, men den fokuserede træning har ofte haft sidegevinster.

Brentfords optur fra League One til The Championship tilskrives langt henad vejen Rösler idet han lagde det fundament, som Mark Warburton leverede oprykningen på. Et fundament bygget på han forbedrede træningen markant.

Og der har været en del hold. Han har trænet ni hold siden 2004. Det kan give indtryk af en nomade, men der er interessante detaljer i alle hans tidligere arbejdsfohold.

Han førte Lillestrøm, der ikke normalt er et norsk tophold, til to fjerdepladser og en finaleplads i Royal League. Hvilket ikke var godt nok for en overambitiøs bestyrelse.

Han førte Viking til en tredjeplads. Derefter på en kort kontrakt, hvor han trak Molde fri af nedrykning til redning.

Derefter fik han sit ønske om et trænerjob i England opfyldt. Brentford kiksede kun direkte oprykning til The Championship i hans første sæson, fordi en spiller som ikke normalt sparkede straffespark insisterede på at sparke i overtiden mod Doncaster ved 0-0. Vinderen ville tage det hele. Spilleren brændte, og Doncaster løb ned, scorede og rykkede op.

I sit første job i The Championship førte han Wigan til playoff-feltet samt FA Cup semifinalen, men blev fyret den efterfølgende sæson. Store ambitioner kunne ikke dække over truppen blev forringet den sommer.

Presfodbolden fungerede derimod overhovedet ikke i Leeds, hvor han kun fik to sejre og 12 kampe, før han blev sparket ud.

I sin tid i Fleetwood førte han den lille klub til dens bedste position til dato med playoff i League One. I Malmø førte han dem fra en 11. plads til en 3. plads og sæsonen efter gav sølv. Dette sammen med to sæsoners vellykkede europæiske kampagner med svenskerne.

Over en halv sæson kunne han ikke redde Dusseldorf, der dog blot var et point fra playoff i 1. bundesliga.

Rösler beskrives som egenrådig, men er tydeligvis ikke uden evner.

Den foretrukne stil alt efter materialet er 433 eller 3421 med masser af pres og hurtig omstilling fra forsvar til angreb.

Hvorfor er dette interessant i en transfersammenhæng?

Fordi den tyske overfaldsfodbold er et anerkendt brand for forædling af unge spillere. Succes her vil øge prisskiltet på AGF’s transferinteressante spillere.

Hvis AGF skal fastholde den gode udvikling, som vi troede, de var inde i før denne sæson, så skal der leveres resultater på banen og på salgssiden hos sportschefen. Især de unge spillere. Det kræver en top-6 placering og iøjnefaldende præstationer på højt niveau, der overbeviser udenlandske købere om, at AGF’s unge kan tage skridtet ud i Europa uden at falde igennem.

Dem har der ikke været denne sæson. Det vil kunne mærkes i salgskassen denne sommer.

Igen er det relevant at sammenligne med Zorniger. Den sidste sæson med tyskeren så Brøndby i stand til at sætte større prislapper på deres spillere ikke mindst Christian Nørgaard, der med det tyske spil foldede sig ud med et internationalt niveau og flot salg til følge.

Rösler skal gerne kunne bidrage til en lignende udvikling i AGF. Hvis han altså bliver i mere end en sæson.