Transfer Talk: Her er prisen på Randers’ lejeangriber, Odey

AF SØREN SORGENFRI

Baggrundsfoto: TT

Randers blev med Thomas Thomasbergs ord sat endegyldigt af i Superligaens mesterskabskamp med nederlaget til FC Midtjylland.

Men det betyder ikke, at der ikke er guld, der ligger og glimter i Randers.

Angriberen Stephen Odey kom på tavlen igen, og dermed står nigerianeren noteret for fem ligatræffere.

Han er en interessant transfercase af flere årsager. Han er som bekendt lejet i Genk med en aftale for sæsonen, og det er næppe sidste gang, vi ser lejemål gå den vej mellem førende belgiske klubber og Superligaens bedre hold.

Normalt er fødekæden sådan, at danske klubber sender spillere til belgisk fodbold efter en forhandlingsrunde, hvor den danske klub med næb og klør forsøger at få så mange millioner ud af salget som muligt her og nu, og så tager kampen om videresalgsprocenter bagefter som typisk lander i lejet 10-15 procent i ’upside’ plus bonusser.

De belgiske topklubber har over en længere periode solgt spillere for beløb så store, at der er sket betragtelige re-investeringer i deres trupper med mulighed for at udleje unge kvalitetsspillere på vej frem. Og gør de det godt, så kan lejerklubben købe den pågældende spiller for et fastsat beløb samt en betragtelig del af videresalgskagen, der skal sendes Genks vej.

Odey har i sin tid i Genk været i en konkurrencesituation, hvor rivalerne til startpladsen var Samatta – der blev solgt i 2020 til Aston Villa for knap 100 millioner kroner – samt Paul Onuacho der forventes solgt til næste sommer for et beløb over Samattas salgspris. Dertil den unge belgier Dessers udlejet pt. til Feyenoord. Genk har ikke været i tvivl om Odeys potentiale, men har vurderet, at han alligevel har manglet de afgørende spidskompetencer til at bryde igennem.

Derfor gav det fra belgierne side mening at udleje ham med et salg i pibelinen, der gerne skal give såvel Randers FC som Genk mønter i kassen på den lange bane.

På den måde kan sige, at Genk har gjort forarbejdet og derefter har fundet en lejer, der kan se ide og potentiale i casen mod betaling for at springe det led over, hvor den unge spiller forvandles fra råt talent til mere skolet ung spiller, som vi ser folde sig ud i Superligaen. Tidligere har danske klubber ikke haft økonomi til at kigge ind i sådanne cases med de priser og tal, det kan flere klubber nu ikke mindst Randers med de europæiske millioner i tanken.

Ifølge en belgisk kilde så skal Randers FC senest 1. marts indfri den købsklausul, der er indskrevet i lejekontrakten, hvis kronjyderne ønsker at købe ham til den fastsatte pris.

En pris der ifølge mine oplysninger lyder på 820.000 euro – altså 6,15 millioner kroner. Dertil skal videresalgsprocenterne fordeles med 65 procent til Randers og 35 procent til Genk. Så indfrier Randers FC købsklausulen, så skal de altså gøre sig et regnestykke, der lyder, kan de godt 6 millioner kroner forsvares set i forhold til den potentielle videresalgspris, når solide 35 procent skal sendes retur til Belgien.

En hurtig angriber der laver mål, vil altid kunne sælges videre, så spørgsmålet er bare, hvor høj en prislap Randers-ledelsen vurderer Odey på sigt kan ramme og til hvilke ligaer.

Rammer de rigtigt, så vil handlen være et plus for såvel Randers som Genk, og så er det ikke sidste gang, at vi har set den type lejemål plantet i Superligaen. 

Søren Sorgenfri

42 år. Fast fodbold-blogger for NordicBet. Redaktør for sportsappen ’Sport Inside’, forfatter til flere fodboldbøger, forlægger på sportsforlaget Helmin & Sorgenfri. Tidligere 10 år på BT Sporten og redaktør på fodboldmagasinet ’Clasico’.