Transfer Talk: Derfor kunne FCK ikke beholde Daramy

AF SØREN SORGENFRI

Baggrundsfoto: TT

Forleden forklarede Mohamed Daramy til Onside, at han gerne havde forlænget sin kontrakt med FC København og fravalgt et skifte til udlandet.

Et skifte der som bekendt gik til Ajax Amsterdam efter en længere transfer-saga med Club Brugge i en større birolle.

I en tid, hvor FCK slider med spillet og er fem point efter FC Midtjylland, så har det naturligvis undret fans og andre på de sociale medier, hvorfor løverne solgte stortalentet ud fra en logik om, at salgets mange millioner måske nok lunede, men også kan ende med at koste mesterskabet. Og heraf tabt millionindtjening på den helt store skala.

Ikke mindst taget i betragtning at Daramy i sæsonens begyndelse gjorde forskellen for FCK’s offensive departement, og nu varmer bænken i det hollandske.

Så havde det været bedre at beholde og forlænge med offensivspilleren frem for at cashe ind i bestræbelserne på at lande titlen?

Flere elementer gør, at det aldrig var en reel mulighed for FCK at forlænge med Daramy og beholde ham, da først buddene kom ind.

For det første så har FCK som strategi, at der skal sælges for et vist beløb hver sommer. FCK havde reelt kun tre transfer-aktiver i sommer, der kunne forventes at indbringe millioner i stor stil: Victor Nelsson, Jonas Wind og Mohammad Daramy. Det lå i kortene fra dag et, da Nelsson skiftede fra FCN til FCK, at han skulle bygges op og så videre. Det var også håbet, at Wind ville spille et EM så godt, at interessen fra Premier League ville ramme skyerne, men selv om der var forespørgsler fra blandt andre West Ham, så var buddene ikke høje nok, efter et for ham skuffende EM.

Så da først Club Brugge, og derefter Ajax bød ind på Daramy, så var det en no brainer, at FCK måtte sælge og glemme alt om en forlængelse af kontrakten.

Transfer-sagaen tog fart fra begyndelsen af august frem mod salget til Ajax Amsterdam tre uger senere. Dette efter daglige skriverier om Club Brugges ihærdige interesse, indtil belgierne blev sat af de hollandske mestre i pris-kapløbet.

Derudover så har FCK tidligere haft løfterige unge spillere på kontrakt, hvor man ventede store salg, men efterhånden som præstationerne løb ud i sandet, faldt prisen og X og Y spiller fik aldrig den håbede karriere eller afkast i pris. Så når Ajax Amsterdam byder en samlet pakke omkring de 100 millioner kroner, så er det en no brainer, at enhver dansk klub skal sælge til den pris. Uanset talentets størrelse, så er det for risikabelt at sige nej tak ikke mindst, når det er en del af strategien, at der skal tjenes x antal millioner på spillersalg hvert regnskabsår.

Som det fremgår i interviewet med Daramy, så vendte FCK’s sportsdirektør ’PC’ ikke tilbage på en sms afsendt af Daramy, hvor spilleren forklarer, at han gerne vil skifte klub. Det siger sig selv, at en sportsdirektør ikke skal svare på en sådan sms. Forhandlinger sker mellem sælger, køber og agent. Ikke spilleren selv. Sådan er fodboldens kødmandslove.

Der var på dette tidspunkt ifølge mine oplysninger dialog mellem Daramy-lejren og FCK om en ny kontrakt. Men her var forventningerne fra spillerens agent til en ny løn astronomisk høje. I hvert fald for en dansk klub, da lønforventningerne gik i retning af at matche de lønninger, som Club Brugge og Ajax Amsterdam kunne tilbyde. Ifølge Ekstra Bladet og BT lyder den løn på 15 millioner kroner. En umulig løn for FCK at løfte. Det vil ikke blot gøre ham til FCK’s bedst lønnede spiller til dato, men smadre hele klubbens lønstruktur.

I interviewet forklarer Daramy ligeledes, at han, hans familie og agenten tidligt i august beslutter sig for, at han skal skifte til udlandet. Når spilleren plus bagland har besluttet sig for, at skiftet skal ske, så er det op til FCK at få landet den bedste pris og ikke så meget andet. Det er ganske enkelt et umuligt terræn at forhandle en ny kontrakt hjem i – burde FCK tidligere ha’ rykket på en ny kontrakt til Daramy? Ja måske. Det ville dog reelt ikke gøre en forskel. Når først Ajax Amsterdam ringer med et bud på 100 millioner kroner, og spilleren selv vil afsted, så er det bare med at få sendt den invoice, købt blomsterbuketten og ønske held og lykke i den nye klub. Der er ikke andre valg.

Søren Sorgenfri

42 år. Fast fodbold-blogger for NordicBet. Redaktør for sportsappen ’Sport Inside’, forfatter til flere fodboldbøger, forlægger på sportsforlaget Helmin & Sorgenfri. Tidligere 10 år på BT Sporten og redaktør på fodboldmagasinet ’Clasico’.