Transfer Talk: Brøndby assistent favorit til trænerjobbet i Horsens
AF SØREN SORGENFRI

Baggrundsfoto: TT

Transfer Talk omhandler normalt spillersalg og køb, men i denne omgang er fokus på det ledige trænerjob i Horsens.

Efter 11 spillerunder fyrede AC Horsens Jonas Dal. Efter seks point fik Dal ifølge trafikavisen BT, fyringen over telefonen og omverdenen fik den manglende pointhøst som forklaring:

”Jonas Dal er en dygtig træner og en rigtig god fyr, og han har været arbejdsom og loyal overfor AC Horsens. Vi ved godt, at vi har været ramt af uheld i nogle af kampene, men vi må også konstatere, at vi ikke har opnået de resultater, vi havde forventet og håbet på, og derfor har vi valgt at opsige samarbejdet. Vi ønsker selvfølgelig Jonas held og lykke fremover”

Det siger AC Horsens direktør Kristian Nielsen i en pressemeddelelse.

Der var en del kritiske røster fremme, da AC Horsens ansatte Jonas Dal. Det korte ophold i Esbjerg talte deres eget tydelige sprog, sagde man, og så betød det mindre, at Dal gjorde det fint tilbage i Hobro-tiden samt i Fredericia.

De skeptikere fik ret, må man konstatere, men ifølge mine oplysninger så var Jonas Dal slet ikke Horsens førstevalg til trænerjobbet. Det var Martin Retov.Brøndbys nuværende assistenttræner var ifølge mine kilder i varm dialog med AC Horsens om trænerjobbet, der blev ledigt efter Bo Henriksen og muligheden for en managerrolle a la Henriksen blev drøftet. Men Martin Retovs ansættelsesforhold i Brøndby blokerede for karriereskiftet.

Jeg kender ikke detaljerne, men det var i hvert fald ikke muligt for parterne at få hinanden ved den lejlighed. Og hvis der er ansættelsesforhold, der kan blokere, så må det forventes, at det vil kræve AC Horsens, betaler en transfersum for frikøb af Martin Retov. Men igen. Jeg har ikke det fulde detaljeoverblik.

AC Horsens er i slem kattepine nu med bare seks point og en klubkultur med blå mærker, og derfor er det naturligt, at klubledelsen igen ser mod Martin Retov, der ifølge mine oplysninger igen er den varme favorit til at blive Horsens’ næste cheftræner. Givet Horsens kritiske situation i bunden af rækken, så giver det mening at række ud efter en trænertype med fortid og mere end 100 kampe i klubben og bredt kendskab til den gule trøjes kultur under Bo Henriksen. For at favne fortid og fremtid.

Jonas Dal håbede naturligvis på større tålmodighed og mere end 11 kampe, men nu hvor ligastrukturen igen er skåret ned til håbløse 12 hold, så er det et barsk game i bunden af rækken. Og hvis der er nogen, der ved hvad en nedrykning koster og fører med sig, så er det AC Horsens. En nedrykning er ikke for sjov målt i kroner og ører.Dal sagde til Horsens Folkeblad:

Jeg ønsker på ingen måde at sparke bagud, men det har været en svær opgave, at komme efter Bo Henriksen, der gennem mange sæsoner var en stor figur i AC Horsens. Det har været en uriaspost. Det har været svært for andre at komme til, og det kulturskifte ville jeg gerne gennemføre. Jeg ville gerne komme med mine ideer om, hvordan kulturen skulle være, og hvordan vi skulle spille, så jeg ærgrer mig over, at tålmodigheden til at få det gennemført ikke var.

Det er en no brainer. Bo Henriksens stil og person har været her der og alle vegne i AC Horsens og tegnet butikken nat og dag.

Den transformation klarer man ikke over en nat, hvorfor det er har været naturligt for Horsens at se efter en type, der kunne bygge bro mellem Henriksens Horsens og en ny kultur. Spørgsmålet er så, om favoritværdighed fører til cheftrænerjobbet for Martin Retov i denne omgang.

AC Horsens’ situation er i min optik endnu en case, der taler imod det formålstjenestelige i en ligastruktur med 12 hold. I en tid, hvor vigtigheden af et stærkt økonomisk fundament igen og igen nævnes som det vigtigste i driften af en moderne fodboldklub, så giver det ikke meget mening eller virker rimeligt, at hold som Horsens, Silkeborg, Viborg, Esbjerg, Lyngby og andre igen og igen skal slås hjem med en kæmpe-regning målt i mange millioner.

Netop prisen for en nedrykning er jo den underliggende forklaring på fyringen af Jonas Dal. Og hvis det var en uriaspost at tage over efter Henriksen, så bliver den aktuelle opgave med at samle stumperne af Horsens op ikke ligefrem lettere. 


Søren Sorgenfri

42 år. Fast fodbold-blogger for NordicBet. Redaktør for sportsappen ’Sport Inside’, forfatter til flere fodboldbøger, forlægger på sportsforlaget Helmin & Sorgenfri. Tidligere 10 år på BT Sporten og redaktør på fodboldmagasinet ’Clasico’.