Transfer Talk: Skal Brøndby hente ny back? Skal FCK sælge Wind?
AF SØREN SORGENFRI

Baggrundsfoto: TT

Så vender Superligaen tilbage med et hidsigt forløb frem mod vinterpausen. Kan Sønderjyske holde dampen oppe? Æder FCM og AGF sig ind? Rykker AaB mod toppen, og får FCK rystet krisen af sig?

Det er de spørgsmål, som vi skal have svar på i de kommende uger, men internt i klubberne så er der også andre spørgsmål, der rejser sig – sælge eller købe? Det gælder også i den næstbedste række, hvor topstriden vil spidse til – skal man forstærke sig, har spillere gjort det så godt, at der kommer bud og hvad så?

Et af de første salg fra den næstbedste række er allerede støbt i cement. Det bliver West Ham, der køber Silkeborgs Alves – det er blot arbejdstilladelsen, der trækker lidt ud i disse tider.

Et af de hold der vil have store overvejelser frem mod næste vindue er Brøndby. Riveros slemme skade er en stor streg i regningen, og hvad så nu. Skal der hentes en erstatning eller ej? Med i den betragtning er ikke bare behovet for en stærk venstreback her og nu, men der er også et spørgsmål med et længere perspektiv, der rejser sig. For de blå-gules situation er et godt eksempel på en kilden transfer-case.

Riveros er ikke kun hentet ind for at bestride pladsen som back, men også for at være Brøndby et salgsaktiv.

Han er landsholdsspiller, ung og tidligere rygtet til store klubber. Han spiller en position, hvor gode spillere ikke hænger på træerne, så der er med andre ord alle muligheder for at gøre en virkelig god handel. Det gav i den grad mening, at Brøndby-boss Carsten V. Jensen smed de andre navne, som han havde i hænderne, da Basel ringede og spurgte til om interessen for backen fra Paraguay stadig var intakt hos Brøndby? Ja tak, lød det. Det er den type scoops en klub som Brøndby, der ikke kan vælge og vrage på transfermarkedet på grund af nedgang i budgettet, skal håbe på.For upsiden på Riveros kan være betragtelig. For en spiller med hans potentiale, alder og inde i landsholdsvarmen vil, når transfermarkedet igen bliver normalt – og det er de fleste sportschefer jo nødt til at arbejde med, at det gør igen inden alt for længe – vil kunne indbringe en transfersum i størrelsen 5-6 millioner euro, hvis alle tegn i sol, måne og stjerner står rigtigt.

Og det gør de jo så på ingen måde, når Riveros er ude med en skade i noget, der ligner et år. Brøndby skal dermed se på ham som en aktie – tror vi på den på den lange bane? Tror vi nok på den til, at vi ikke vil investere i en anden aktie indtil da?

Det er klart, at fodboldkalenderen skal findes frem. Er han tilbage i form til sensommer/efterår ’21, så har han gode chancer – forudsat han rammer sit niveau – for at blive en del af Paraguays VM-trup til slutrunden i Qatar ’22. Der jo efterfølges af et transfervindue. Hvis ligningen så alligevel går op for Riveros, så kan han blive skudt af i vinteren 21/22 eller sommeren ’22.

Hvis og hvis og hvis.

Men det er jo netop dette what if-game, som er dagligdagen for mange fodboldklubber. De skal træffe en vurdering af ’aktiemarkedet’ og gå med en strategi.

Som jeg hører det, så er det Brøndbys strategi ikke at hente en erstatning, men lade Bruus og Bjur tage over. Hvilket på mange måder giver mening – det er ikke uden risiko – men det er mere fornuftigt at give dem chancen og så arbejde videre med en målsætning om, at nok er Riveros’ skade et tilbageslag, men så heller ikke mere. Casen kan stadig blive en god aktie.

En tilsvarende øvelse har Sønderjyske været ude imens landskampene har været i gang. Her blev topscorer Haji Wright nemlig forlænget med yderligere et år, så han nu er på kontrakt med Haderslev-klubben frem til ’23.

Og det kan man jo egentlig undre sig lidt over. Han kom til fra Venlo og fik en aftale frem til ’22. Han bomber kasser ind, og hvis man køber ind på tesen om, at han muligvis overpræsterer pt., så er det jo bare med at få ham solgt igen hurtigst muligt, og smede mens transfer-jernet er varmt. I så fald – hvorfor så hæve hans løn og give ham yderligere et år? Det er jo en helt klassisk manøvre, når en dansk klub har taget en spiller ind, der rimer lidt på lodseddel, så er det typisk til en lav løn og en tilsvarende lav frikøbsklausul. Det vinder begge parter på. Når så spilleren viser sig at være en lodseddel med gevinst, så skal der handles hurtigt før større fisk får nys om frikøbsklausulen. Så derfor får spilleren lige et år mere og hæves i løn, og frikøbsklausulen hævet markant. Det er stadig muligt, at Sønderjyske planlægger et salg af Wright inden alt for længe, men det er til en anden pris nu. Aktien er steget i værdi, og Sønderjyske beskytter sin investering.Hopper vi til hovedstaden, så er ledelsen i FCK næppe kede af, at Jonas Wind hovedstødte sig på tavlen onsdag aften. I landsholdstrøjen ude mod verdens nummer et. Det er svært at få bedre eksponering for en angriber i forhold til at fange de store klubbers opmærksomhed. FCK har været ude og afvise en historie om skrantende økonomi, så Club Brugge skal nok ikke gøre sig forhåbninger om at kunne lande Jonas Wind. Det ville være muligt for Club Brugge, hvis økonomien haltede for løverne, men målet for landsholdet forleden satte kursen for Wind. Det bliver en af de store ligaer og for en pris på 100+ millioner kroner. Hvis det bliver.

Og igen kommer hvis på banen her – for FCK vil naturligvis gerne beholde og bygge op omkring ham. Han er en af deres egne, en kulturbærer og et samlingspunkt udover at være en dygtig landsholdsspiller.

Omvendt vil FCK jo også forholde sig til, hvis der kommer et bud på lad os sige 100 millioner kroner, at så er det måske nu, det skal være. Her skal ’aktien’ igen overvejes. Kan han holde niveau, der er risiko for slem skade (worst case scenario) og for 100 mio. kroner vil Thorup kunne genopbygge FCK. Det er afvejningen af en spillers værdi versus det store billede.

Mange ærgrede sig, da FCK solgte Robert Skov, der jo nærmest var det fænomen, der gjorde man tændte for TV og ikke ville misse en kamp, men det var netop ovenstående betragtninger, som FCK agerede ud fra. Kunne han gøre det igen i den næste sæson? Eller var Hoffenheims henvendelse det rette tidspunkt at sælge på? FCK valgte som bekendt at takke ja til salget selv om, han efterlod sig et stort sportsligt hul.

For eller imod.

Det er de tanker, som mange klubber vil gøre sig, mens ræset frem mod julen og næste transfervindue står på.Søren Sorgenfri

42 år. Fast fodbold-blogger for NordicBet. Redaktør for sportsappen ’Sport Inside’, forfatter til flere fodboldbøger, forlægger på sportsforlaget Helmin & Sorgenfri. Tidligere 10 år på BT Sporten og redaktør på fodboldmagasinet ’Clasico’.