Hvad kan FCK forvente sig af et 18-årigt islandsk stortalent?

AF SØREN SORGENFRI

Baggrundsfoto: TT

I transfervinduets slutfase hev FC København en kanin op af hatten i Isak Bergmann Johannesson i kølvandet på, at Peter Olayinka ikke bestod et lægetjek. Slavia Prag-spillerens forliste eventyr åbnede døren for Johannesson, og det kan vise sig gunstigt på den lange bane.

Islændingen er en interessant case af mange årsager.

For det første så gik der ikke lang tid, før forskellige danske medier havde fundet frem til, at den bare 18-årige islandske landsholdsspiller har været sat i forbindelse med blandt andre Juventus og Manchester United.

Det giver helt indlysende gode overskrifter og heraf store forventninger, men hvor store forventninger kan man egentlig tillade sig at have til en teenager, der er hentet i Norrköping?

Der står tilmed skrevet på den engelske Wiki, at han anses for en af verdens mest lovende spillere. Det er noget af et statement, så bør FCK-folket have tilsvarende store forventninger til ham?

Store, men over tid. Ikke endnu.

Johannesson er nemlig mere end et eksempel på, at FCK har hentet et af Nordens helt store talenter, men også et eksempel på moderne fodboldlogik og transferstrategi.

Det er ikke overraskende, at Johannesson i en så ung alder allerede spiller på landsholdet og er i udlandet. Islændinge er generelt ikke bange for at rejse ud i en tidlig alder og gribe chancen, og allerede i de tidlige ungdomsår stod det klart, at han var et talent udover det sædvanlige, som der hurtigt kom bud efter.

Johannesson er ud af en stor fodboldfamilie. Læsere med grå hår i toppen vil huske, at Stoke City var på islandske ejerhænder i en periode med Johannessons farfar som træner. Johannessons far er Joey Gudjonsson, nuværende træner i Akranes – som gav junior førsteholdsdebut, da han var 15 år – og tre onkler er eller har været professionelle fodboldspillere. Det er en ægte islandsk fodboldfamilie og med Joey Gudjonssons karriere der tog ham til flere engelske klubber, så er Isak født i England, så tilværelsen som fodboldglobetrotter er kommet ind med modermælken og efter den moderne fodbolds karriereplan, så skal den næppe stoppe i København.

Da rygtet om Johannessons ekstraordinære store talent ramte de klubber i Europa, der gør sig i talentudvikling, blev han hurtigt fulgt tæt. Overraskelsen i Mönchengladbach, Manchester United og Juventus var derfor stor, da han valgte Norrköping frem for en finere adresse ude i fodboldeuropa.

Her bliver han interessant som transfer-case. For hvilken teenager vil ikke gerne tjene en frygtelig masse penge og trække i Manchester Uniteds berømte trøje? Om ikke andet på akademiet.

Men ikke mindst fodboldens største klubber har de seneste 15-20 år købt unge talenter ind i stort antal. Som en lagervarer, der så udlejes flittigt til andre og mindre klubber. Tænk Chelsea her.

Risikoen for at blive en i mængden er stor – for klubbernes vedkommende er logikken tydelig. Køb i bunder og sats på en af dem rammer førsteholdet en dag. Det er en billigere case end at investere hundrevis af millioner kroner i en etableret stjerne.

Derfor er det ikke længere alle talenter, der hugger til, når storklubberne ringer. Norrköping var på det tidspunkt trænet af Jens Gustafsson. En svensk træner med ry og renomme for at satse stort på unge spillere og give dem stort ansvar, og da Norrköping samtidig hentede Johannessons jævnaldrende fætter Oliver Stefansson var den svenske klub et mere oplagt skifte. Olivers far, Stefan Thordason rejste med drengene til Norrköping. Han har en fortid som spiller for Peking, og skulle udover at sikre de to drengene en stabil og tryg landing i de nye svenske omgivelser tage sig af to unge afrikanske spillere og arbejde som massør for førsteholdet, scout og U19-træner.

Hele pakken var komplet.

FCK var også her inde i billedet, og en ret ihærdig Ståle Solbakken kæmpede forgæves for at sikre den eftertragtede unge islænding.

I tiden med Gustafsson ved roret gik det efter planen for den alsidige islænding, der af svenske journalistkilder beskrives bedst som 8’er med stort talent for at løfte og gøre sine medspillere bedre, men kan også spillere på kanten, hvorfor han kom i spil, da Olayinkas lægetjek gik i vasken efter salget af Daramy.

Gustafsson er i dag i kroatisk fodbold og hos Hajduk Split. Afløseren blev Rikard Norling, som har været vidt omkring efterhånden og ikke er kendt som den store talentudvikler. I den kuriøse afdeling havde jeg fornøjelsen af at interviewe ham til en magasinartikel efter en flot sejr over Helsingborg som AIK-træner (første gang han var der), hvorefter han gik ind til et møde med bestyrelsen og blev fyret. Det er åbenbart den effekt jeg har på folk.

Norling forsøger med etablerede spillere at gøre Peking til et mere permanent tophold, hvorfor Johannessons niveau dykkede.

Tiden var moden til et klubskifte.

Og så?

Igen har transfervinduet ændret sig. Som stort talent er der ikke længere kun Ajax Amsterdam i verden, når det gælder talentudvikling – heller ikke i en fodboldverden ramt af corona i forhold til økonomi.

Igen var der mulighed for at tage skridtet direkte til en storklub – selv om vejen til England er lukket for talenter som Johannesson nu på grund af Brexit – i Italien eller Bundesligaen, men igen med risiko for at ende som lagervare.

I laget under er der et større terræn af muligheder. Club Brugge og andre belgiske klubber, PSV, Freiburg og i Superligaen: FCN, FCM, Brøndby og FCK for en spiller som Johannesson.

Som destination for de næste tre-fire år før turen ud igen går videre. I sådanne klubber vil han være sikker på, men ikke garanteret spilletid. I FCK bliver konkurrencen om en plads på den centrale midtbane hård, men i den alder skal han ikke pinedød spille hver gang – alene kvaliteten af den konkurrence, der vil møde ham i FCK vil løfte ham og gøre ham til Zecas naturlige afløser. Det er den type spiller han er, men med et markant større potentiale. Det potentiale kan FCK’s fans godt have forventninger til. Det kræver bare tålmodighed. Det kan blive transferguld værd – de store klubber har ikke glemt ham, fordi han rykker til FCK. Tværtimod. Og gør han det godt og som forventet, så sælger FCK ikke billigt.

Når tiden er til det.

Søren Sorgenfri

42 år. Fast fodbold-blogger for NordicBet. Redaktør for sportsappen ’Sport Inside’, forfatter til flere fodboldbøger, forlægger på sportsforlaget Helmin & Sorgenfri. Tidligere 10 år på BT Sporten og redaktør på fodboldmagasinet ’Clasico’.