Transfer Talk: De næste uger vil afgøre nyt rekordbud på Joachim Andersen

AF SØREN SORGENFRI

Baggrundsfoto: TT

En af de store transferhistorier der venter os til sommer med dansk islæt, bliver spørgsmålet om Joachim Andersens fremtid.

Udlånt fra Lyon til Fulham har den 24-årige stopper virkelig taget grebet chancen og taget ansvar fra dag et. Efter fire kampe fik han anførerbindet og defensiven har en helt anden karakter under Andersens kommando end det skydetelt, som han kom til ved sæsonstarten. Otte clean sheets er oprykkerne oppe på, og London-klubben ved Themsens bred må knibe sig i armen over deres held og tålmodighed.

Som tidligere beskrevet i Transfer Talk så var Fulham i hård konkurrence til det sidste ikke kun med italienske bejlere, men også Valencia som måske nok var den mere oplagte destination for en spiller af Andersens type frem for en sæson hos et forventet bundhold i Premier League. Men Valencia sov i timen og har da også igen denne sæson ført bevis for at være en kaosklub, hvorfor skiftet til Fulham kan vise sig at være en lodseddel med stor gevinst for Andersen.

Uanset om Fulham rykker ned eller ej, så har de allerede vundet i lotteriet med den danske stopper. Lyon stod stejlt på, at englænderne skulle købe ham for 30 millioner euro indtil efterårets transfervindue gik ind i sin slutfase, og Fulham fik lov at leje ham for sæsonen for en million euro. Det er et scoop.Som 24-årig er Joachim Andersen langt fra færdigudviklet som stopper. Han skal først peake om tre år og frem, og der viser sig enkelte fejl i positionsspillet og modstandernes dybdeløb, som vil blive jævnet ud med mere erfaring, men for nu vinder han store roser for sit defensive spil, men også det brede pasningsspil samt et stærkt og præcist våben med lange snorlige afleveringer til offensivspillere i omstillingerne.

Det gav en assist forleden og efter en flot februar måned blev han ’udtaget’ til månedens hold i Premier League.

Så langt så godt. Men hvad så til sommer for Andersen?

Kilder med indsigt i Fulham fortæller, at hvis oprykkerne overlever – hvilket de har gode chancer for – så bliver den første mission for manager Scott Parker og klubledelsen at ringe til Lyon og sikre en permanent aftale med Andersen.

Så er spørgsmålet: Hvad vil Lyon? Hvad vil hovedpersonen selv?

Så længe Garcia er træner i Lyon, så har Andersen ikke en fremtid i klubben, så franskmændene vil søge at få danskeren solgt og ikke lejet ud igen. Nu har han gjort reklame for sig selv; nu skal han så sælges.

Fransk fodbold har store økonomiske problemer for tiden, men Lyon er ikke i høj sø på den konto. Dog har de netop som følge af fodboldens aktuelle ustabilitet og den kuldsejlede franske tv-aftale offentliggjort et tab på 96 millioner pund.

Det ligger dog i kortene, at midtbanetalentet Aouar skal til Premier League og en kilde med indsigt i Lyons transferplaner fortæller, at franskmændene forventer at lande 50 millioner pund på franskmanden med de algeriske rødder. Derudover så bliver anfører Depay ikke forlænget. Hollænderen har fundet formen i det franske og det med en estimeret markedsværdi på 45 millioner euro, men franskmændene kan ikke forlænge offensivspilleren blot for at sætte ham omgående til salg – så meget Football Manager er virkeligheden trods alt ikke – hvorfor det er mere attraktivt at slippe for hans høje løn.

Lyon er godt besat på stopper-positionerne og med tanke for Andersens flotte sæson så langt i Premier League, så er det op til de dygtige franske købmænd af sikre en god pris på danskeren. Kilder fortæller, at den foreløbige arbejdspris er 25 millioner euro, men den kan naturligvis stige alt efter omfanget af købestærk interesse i et presset marked. Lyon betalte i sin tid 30 millioner euro for Joachim Andersen, da han skiftede fra Sampdoria. Med det skifte blev han omregnet til 225 danske millioner dansk fodbolds dyreste. Selv om en estimeret arbejdspris er en anelse lavere, så er det sandsynligt, at han igen vil slå transferrekorden, hvis flere engelske klubber kommer på banen. Lyon vil blandt andet slå på, at Andersen har en lang aftale med den franske storklub.La Liga synes udelukket for nu – spansk fodbold står foran en sommer med store økonomiske problemer og de fleste klubber i Serie A vil blive skræmt af prisen på danskeren i disse krisetider.

Ifølge mine oplysninger så ligner det derfor mere Premier League for Andersen. Kilder fortæller, der tidligere har været konkret interesse for ham fra både Manchester United og Tottenham. Den interesse er ikke blegnet og især Spurs siges at have ham højt på listen til et forsvar, der trænger til nyt blod samt en naturlig leder med alderen med og ikke imod sig. Han er dog også på listen hos rivalerne Arsenal.

Det bliver de næste ugers præstationer, der kommer til at definere Andersens muligheder i Premier League. Flere top-præstationer og så er han et varmt emne hos de største klubber i engelsk fodbold. 


Søren Sorgenfri

42 år. Fast fodbold-blogger for NordicBet. Redaktør for sportsappen ’Sport Inside’, forfatter til flere fodboldbøger, forlægger på sportsforlaget Helmin & Sorgenfri. Tidligere 10 år på BT Sporten og redaktør på fodboldmagasinet ’Clasico’.