Transfer Talk: Lukas Lerager varsler nye tider i Superligaen

AF SØREN SORGENFRI

Baggrundsfoto: TT

I de kommende uger vil Transfer Talk se nærmere på ’tales from the transfer window’. Altså se nærmere på handler og tendenser der påvirker fodboldens spillermarked.

Fodboldens fundament slår revner i disse måneder. Revner der formentlig vil påvirke fodboldens spillermarked i årevis. Der mangler tilskuere på tribunerne og entreindtægter i klubkasserne.

Den generelle ustabilitet i verdenssamfundet sætter sine dybe spor i fodboldens univers. Det tydelige billede er de tomme stadions. Det minder os om det, hver gang vi tænder for en livekamp, men det ses også på fodboldens spillermarked.

Lukas Lerager blev januar måneds gode eksempel på to ting. En handel der ikke burde kunne lade sig gøre, og at dem der har luft i budgettet nærmest uanset hvilken liga de spiller i, kan tage kampen op med på papiret større og mere interessante klubber.

FCK måtte vente til 11. time med at få vished for, om de lykkedes med Lerager. Det var næsten symbolsk at han blev fløjet ud af Italien i privatfly, mens solen gik ned.

At det endte med en lejeaftale der kan konverteres til en permanent aftale under visse betingelser, gjorde forskellen for Genoa. Det interessante er her, at FCK var i stand til at forpligte sig til disse betingelser.

Objektivt set så burde en spiller på 27 år, der er inde i periferien omkring landsholdet ikke vende tilbage til Superligaen. Lerager er så måske faktisk lidt en anden case, da han allerede har prøvet tre lande og været ude en håndfuld år, men det er knap så relevant her. Han er billedet på fodbolden her og nu.

Havde verden været normal, så havde Lerager måske nok havnet i en engelsk klub, og FCK’s interesse var næppe blevet til mere end interesse. Men selv normalt kapitalstærke klubber i det engelske trækker vejret besværet for tiden. De manglede entreindtægter sætter helt indlysende deres spor i en liga, hvor mange klubber kører 70 procent af budgettet afsted til lønudgifter. Januar måneds transfervindue i det engelske var langt under det sædvanlige med kun godt 50 procent af det normale antal spillerhandler.

Så de engelske bejlere kunne sige ja til en lejeaftale, men ikke imødekomme Genoas betingelser for at lejeaftalen skulle gøres permanent til sommer. For Genoa ville ikke bare leje danskeren ud. De vil sikre sig den største sandsynlighed for, at de får en del af den købspris, de selv har give for midtbanespilleren tilbage igen. At lade Lerager leje ud som en gratis omgang gav ikke mening.

Ifølge italienske journalister så var Lerager ikke udpræget manager Davide Ballardinis kop te. Han blev ansat i december som boss i havnebyen og nu er træner for klubben for fjerde gang. Han er en old school type, der spiser kæft trit og retning til morgenmad og skyller ned med espresso og er hentet tilbage for at sikre Genoa mod nedrykning. Den mission lykkes han med, men ville næppe satse på danskeren. Med risiko for begrænset spilletid kom Leragers EM-billet i fare.

Det var tid til at se sig om efter noget nyt og udover engelske klubber som Brentford kom også Club Brugge på banen, men belgierne ville heller ikke imødekomme Genoas krav.Forude venter en sommer, hvor vinduet vil blive mindst lige så stille som det vintervindue vi netop har været igennem. ’Vejrudsigten’ for det kommende vindue vender vi tilbage til i næste udgave af Transfer Talk, men umiddelbart taler ikke meget for normale tilstande.

Mange tyske, belgiske, franske og hollandske klubber har ondt i økonomien og vil falde ud af den naturlige plads i fødekæden i det kommende vindue. Måske endda flere. Mangt en sportschef og administrerende direktør sidder derude i det europæiske landskab og håber på EM kan gøre en forskel og at tilskuerne vender tilbage efter sommerferien. Men gør de det? Vi kan ikke vide os sikre.

Med den aktuelle økonomiske udfordring i mange klubber, og en usikker fremtid så åbnede det en dør for FCK, der kunne takke ja til Genoas forventninger.

Og til sommer kan det åbne flere døre a la Lerager for FCK og FCM. De har pengene til at gøre noget og slå over deres vægt på et transfermarked på randen af panik. Men det vil også muligheder for andre danske klubber, der har noget at skyde med i en tid, hvor flere og flere klubber i Europa vil begynde at få svært ved at betale lønninger til tiden og i det hele taget, så vil klubber som Brøndby, AaB, AGF, OB og andre havde gode kort på hånden for at hente spillere ind, som normalt ville have set andre steder hen. Lerager kan dermed blive første skud på det træ.


Søren Sorgenfri

42 år. Fast fodbold-blogger for NordicBet. Redaktør for sportsappen ’Sport Inside’, forfatter til flere fodboldbøger, forlægger på sportsforlaget Helmin & Sorgenfri. Tidligere 10 år på BT Sporten og redaktør på fodboldmagasinet ’Clasico’.