Transfer Talk: FCK kan være på vej med første forstærkning

AF SØREN SORGENFRI

Baggrundsfoto: TT

Transfervinduet står for døren, og det bliver ikke mindst interessant set med og gennem FCK-briller.

For der begynder så småt at tegne sig en hverdag efter bruddet med Ståle Solbakken. En stadig meget ny hverdag, men Jess Thorup fik dog i efterårssæsonens slutfase rettet op på resultaterne, så det ligner, der er noget at bygge på. 10 ud af de afsluttende 12 mulige point er en bund frem mod forårets kampe. Der kommer til at ske trafik ind.

Ifølge mine oplysninger er Hoffenheims Jacob Bruun Larsen et varmt emne i FCK. Falder den på plads – og det tror jeg, den gør – så bliver det i givet fald på en lejeaftale. Han var allerede på tale til FCK i sommer, og da det har været småt med spilletid i Hoffenheim, så vil det give mening for begge parter.

Det er nu og her.

På den lange bane skal FCK overbevise fans og andre interessenter om, at fremtidens FCK skal udklækkes af en tidligere FCM-træner og en sportschef med mellem-budgets erfaring i Randers og AGF i skikkelse af Peter Christiansen. Det lyder hoverende, men er det ikke. Det er bare sådan, det er. FCK er et step up. Også målt på det indre forventningspres. Hvedebrødsdage er ikke hverdag, det bliver arbejdsdag og mandag igen.Der venter ’PC’ et helt andet game nu med forventninger fra bestyrelsens side om store salg, som Solbakken og co. har gjort dem forvænt med, men også indkøb af spillere, der kan understøtte den taktiske udvikling, som Thorup skal forestå og sikre europæisk deltagelse.

Og her ligger der i min optik lidt af en landmine. For selvfølgelig vil bestyrelse og omverden forvente, at Peter Christiansen kan sælge og ramme samme hylder, som FCK har gjort sig til vane de seneste år. Og den er ikke nem. Der er kun få aktuelle salgsaktiver i truppen, og man må også konstatere, at FCK ikke kun har overpræsteret i de europæiske turneringer, men også af og til på transfermarkedet.

Joronen til Brescia for fem millioner euro var en overpræstation med et plus på fire millioner euro. Det er sjældent, at målmænd handles til de priser, og når det så er ud af den danske liga til en mindre italiensk klub, så må der være tale om en overpræstation. Det samme gælder Vavro til Lazio, der også landede en tungere pris end forventet.

Det kunne FCK glæde sig over ved de salg, men man må håbe, at forventningsniveauet til det nye setup er justeret herefter.

Overpræstationer er ikke hverdag, og er der en fornemmelse af, at man har det fedeste hus på Easy Street, så opdager man hurtigt, at den placering for det første ikke er kommet af sig selv og hurtigt kan overtages af konkurrenterne.

For os der er fascinerede af transferuniverset, så venter der en interessant tid. Kommer FCK til at gå nye veje typemæssigt?

Ifølge mine oplysninger var det overordnede tema for Solbakkens planlægning for de kommende vinduer fokus på at sikre ’gennembrudsfarlige og dynamiske spillere med fart og lederevner samt videresalgspotentiale’, som en kilder formulerer det.

Spillere i stil med Andreas Skov Olsen som Ståle Solbakken kæmpede hårdt for at lande i sommeren 2019, men til sidste måtte strække våben og se Bologna stikke og overgå FCK på prisen.

Den målsætning ville i princippet føre FCK tilbage til der, hvor nordmanden begyndte sin anden trænerperiode i FCK. Her efterlyste han specialister, og den type spillere har også været savnet det seneste stykke tid efter min vurdering, men tidernes ugunst som de siger i Matador efterlod ham også med en del vraggods i truppen.

Solbakken fik efter sit tv-interview skudt i skoene, at han blandt andet brugte pandemien som en dårlig undskyldning, men der er noget om snakken. Mange klubber i Europa melder om for mange spillere på lønningslisten. Jeg talte forleden med en chef scout for en hollandsk klub, der sagde, at der er gået en prop i systemet. De spillere som klubberne tager ind som rotationsspillere rejser ofte hurtigt videre, hvis ikke de bliver en fast del af holdet. Men ikke nu, hvor den næste arbejdsgiver ikke står klar derude. Det ramte også FCK med spillere som Oviedo f.eks.

Det er for mig at se ikke en undskyldning, men en forklaring på, hvorfor FCK med Solbakken stod foran en mindre udrensning, så snart omstændighederne ville tillade det.

Thorup og PC skal igennem en tilsvarende proces. Der kommer ikke til at ske en paladsrevolution udi transferstrategien, da en stor del af strategien ikke afhang af Solbakken, men var godkendt på niveauet over ham. Alligevel kommer vi til at se FCK gå en lidt anden vej. Indkøb vil være profiler – i Zeca eller N’Doye-klassen.

Og så vil der komme større fokus på at få bragt de dygtigste af de egenudviklede spillere helt frem.

Fokus på egne unge – så længe de er dygtige nok – i kombination med ledere giver god mening. Det er de unge, der er salgbare, og lederne, der sikrer kontinuitet i resultater og arbejdsindsats. En del af denne strategi var den lange forlængelse af Rasmus Falk. Som markedet tegner sig lige nu, så ville det være svært for FCK at opnå en interessant salgspris for ham, og med forlængelsen blev den frikøbsklausul som midtbanespilleren havde i sin tidligere kontrakt ifølge mine oplysninger udeladt. Solbakkens plan var at sælge Falk til sommer. Det ’nye’ FCK holder på ham med en ny kontrakt uden frikøbsklausul, der understreger, at Falk skal være en bærende spiller også for den næste generation. Den generation der bliver så vigtig for FCK – ikke kun på banen, men også salgsmæssigt. Det er her pengene, og fremtiden ligger.Søren Sorgenfri

42 år. Fast fodbold-blogger for NordicBet. Redaktør for sportsappen ’Sport Inside’, forfatter til flere fodboldbøger, forlægger på sportsforlaget Helmin & Sorgenfri. Tidligere 10 år på BT Sporten og redaktør på fodboldmagasinet ’Clasico’.