Transfer Talk: Fokus på Brøndby og Pavlovic plus Durmisi og Juve


AF SØREN SORGENFRI


Transfervinduets deadline nærmer sig med hastige skridt efter uger, hvor især Wilczek og Pavlovic har trukket overskrifter.

Wilczeks skifte til FCK kiggede vi nærmere efter i sømmene ved den lejlighed. Her vil vi i en mini-Brøndby special se nærmere på serberens ’forbudte’ skifte til de blå-gule. Der var andre følelsesmæssige lag involveret i Wilczek klubskifte end i Pavlovics til Brøndby, men alligevel har der været en del flittige tastaturkrigere, der har rynket på næsen ved udsigterne til at se en spiller med FCK-fortid i Brøndbys trøje.

En del FCK’s fans undrede sig over, hvad Brøndby egentlig vil med Pavlovic, og den følgende analyse har ikke ben i den ene eller anden lejr, men er udelukkende et spørgsmål om, hvorfor det giver mening for Brøndby at prøve kræfter med netop ham og ikke en af de mange andre angribere, som Brøndby er tilbudt denne sommer. For kunne Carsten V. Jensen og co. dog ikke have fundet en angriber af tilsvarende kvalitet uden fortid i FCK?

Sikkert nok, men det er faktisk en god grund til, at det netop blev Pavlovic. Ikke fordi han har spillet i FCK, men fordi han har fortid i Superligaen og på højest niveau i den danske liga.

Man bliver nødt til at forstå Brøndbys placering i den europæiske fødekæde her. Klubben har et godt navn og ry i Europa, men det er også et navn, der hviler på en efterhånden svunden tid. Brøndby anno 2020 er i færd med en økonomisk opbremsning, der giver unge spillere chancen, men efterlader den sportslige sektor med nul kroner i transferbudget.

Den godt halve million kroner der er brugt i forbindelse med erhvervelsen af Pavlovic er gået til jura og andet administrationsmæssigt, der koster omkring en spillerovergang. Spilleren er en de facto fri transfer.

Så hvor kigger man hen, når der er til løn, men transferkassen er tom? Carsten V. Jensen og formentlig resten af landets sportschefer holder sig naturligvis orienteret om spillere, der tidligere har været i ligaen, leveret et godt indtryk i bogen, er skiftet udenlands, hvor vedkommende så måske er gået i stå.Den type spillere er værd at holde øje med for danske klubber, som måske ikke lige har de største økonomiske muskler, fordi de kender ligaen allerede. De ved, hvordan FCM spiller, de har prøvet ture til Aalborg og kunsten i Farum. Alt det med first time experience er de forbi. De har kendskab til land, liga og kultur. Der venter dem ikke en overraskelse på den front – de er parate og kræver ikke tilvænning som sådan. Det har en værdi i sig selv og her slog Pavlovic positivt ud. Han har allerede 55 ligakampe i bagagen for FCK hertillands med 15 mål og fem oplæg til følge selv om han stort set ikke spillede 90 minutter i nogen af de 55 kampe. Under ti af dem mener jeg.

Det er tydeligt for enhver, at Brøndbys angreb mangler fysik. De får de i Pavlovic, der kan arbejde med ryggen mod mål og sætte andenbølge op plus være en trussel i luftrummet. Han fylder.

Jeg sad bare Qarabags mål i anden halvleg, da FCK mødte dem i CL-kvalen. Qarabags forsvarkæde var hunderædde for Pavlovic og gik kun på kroppen af ham. De tog ingen direkte hovedstødsdueller med ham  og keeperen stod klistret på stregen. Som iagttager og på den måde fan af dansk fodbold var man ved at blive sindssyg over, at Jan Gregus og co. brugte tiden på nips og småbold ned mod hjørneflaget i stedet for at bombardere Qarabags boks med lange bolde. Selv efter Santander gik ud var der muligheder omkring Pavlovic. Det kan man stadig ærgre sig over ikke blev forfulgt.

Måske havde Pavlovic ikke det, der skal til i FCK. Målt på stort set alle parametre, så er FCK et løvehoved eller to foran Brøndby, men det skal jo ikke diskvalificere spilleren. I min optik har Brøndby vurderet ud fra deres øjeblikkelige formåen begået et lille scoop med Pavlovic, der kommer til med en erfaring fra topbold i Rapid Wien, APOEL (som vi jo kender en del til efterhånden) og selvfølgelig FCK. Måske har han ikke været fast starter, men han har erfaring og rutinen fra træningsmiljøer, hvor man er vant til at vinde noget. Det kan han lære fra sig i Brøndby. Så hvis de unge siger, det kan vi ikke, så siger han, hvorfor ikke?

Da Carsten V. Jensen sagde, at han godt kan lide at købe aktier billigt, så tror jeg, det han reelt mente var, at man i Pavlovic har fået en spiller, som Brøndby reelt ikke burde kunne komme i nærheden af pt, men at omstændighederne gjorde, at det gav mening for Brøndby at kontakte Pavlovics lejr og sige, var det ikke noget? Ok løn til tiden, fast spilletid, I kender ligaen og gør du det godt, så bliver du solgt videre?

I og med at han er vant til stærke træningsmiljøer og faktisk var godt kørende på måltavlen på Cypern, før alting gik i stå i foråret, så er han det, man kan kalde en performance-spiller. Han er vant til at levere og gøre en forskel. Han skal ikke banke rust af, han skal ikke have hjælp til at gå i Netto, og han har selv en klar interesse i at komme på tavlen. Med andre ord er han en velkendt aktie købt på et gunstigt tidspunkt og uventet billigt, man med en vis rimelighed kan forvente vil præstere og øge sin værdi. Han kommer ind på et hold, hvor han ikke skal stå i skyggen af en Santander-type og kan forvente masser af service.

Ovenstående er ikke et forsvar eller en pleaser eller hvad man nu ellers kan komme op med af digitalt mudder, men en del af Transfer Talk-ideen er, at fokusere på enkelte handler og prøve at komme full circle på netop et køb, så vi ikke bare råber øv, bøv, når X klub køber Y eller Z spiller.Brøndby får lige et par ord mere med på vejen.

Det bliver ikke til et gensyn med Riza Durmisi i denne omgang. Der har ikke været reelle forhandlinger mellem Durmisi og Brøndby, men været typiske tredjeparts sonderinger hvor en aktør hører til mulighederne.

Ikke mindst lønnen gør, at Durmisi ikke vender næsen hjemad i denne omgang. Brøndby er dog tæt på en anden venstre back, så forvent aktion her.

Til gengæld kan der på den lange bane være spændende salg i vente. Juventus har haft repræsentanter i Danmark for at overvære Brøndbys U16 og U17 og tro mig, der skal meget til før en italiensk klub sender folk til Norden for at scoute on location, og en kilde med stor indsigt i den italienske mesterklub siger, at denne scouting-tur vil følges op med flere for at holde øje med de unge Brøndby-spillere. Det er rasende interessant for Brøndby, for det er den vej de og andre klubber skal tænke – de store transfers ligger i ungdommen. Og kan det nu i løbet af de næste 12 måneder blive til et salg til Juventus, så er det blå stempel fundet frem.

Hvilke spillere ved jeg ikke (endnu), men ikke mindst på U16-landsholdet har Brøndby en lille håndfuld navne med. Det er da en tanke værd.  


Søren Sorgenfri

42 år. Fast fodbold-blogger for NordicBet. Redaktør for sportsappen ’Sport Inside’, forfatter til flere fodboldbøger, forlægger på sportsforlaget Helmin & Sorgenfri. Tidligere 10 år på BT Sporten og redaktør på fodboldmagasinet ’Clasico’.