Analyse af Southampton i Premier League 2022/23

Efter en 2-0-sejr over Norwich City i slutningen af februar var en placering i den øverste halvdel inden for rækkevidde for Southampton. Den sejr holdt dem på niendepladsen, og selvom europæisk kvalifikation aldrig var realistisk i betragtning af pointforskel, så Saints ud til at styre godt uden om nedrykningskampen. Det siger noget om deres sene kollaps, at mange af klubbens fans brugte de sidste uger af sæsonen på at kigge sig nervøst over skulderen på de tre nederste hold i ligaen.

I sidste ende lagde Southampton lidt afstand til nedrykningsstregen med fem point, men det var meget tættere, end det nogensinde burde have været. Fra starten af marts til slutningen af sæsonen hentede Ralph Hasenhuttls mandskab kun fem point ud af 36 mulige. De var ikke langt fra at være det værste Premier League-hold over en periode på 12 kampe: Saints blev kun skånet for den titel, fordi et forfærdeligt Watford-hold fik ét point mindre.

Southampton håber, at deres indsats ved den forrige sæsonslutning ikke flyder sammen med 2022/23-sæsonen, men det er ikke en garanti. Som tingene ser ud nu, er det faktisk svært at forestille sig, at Hasenhuttls mandskab slutter meget højere end nummer 15, som de gjorde i sidste periode.

Southampton ser ud til at være fokuseret på at hente unge spillere med videresalgsværdi og potentialet til at forbedre sig. Det er et klogt træk, eftersom dette er en klub, der har haft sin bedste periode med succes i de senere år, hvor de har anvendt en sådan model. På kort sigt må the Saints dog nøjes med den blotte overlevelse som deres hovedmål.

Forventet startopstilling (3-5-2)

Gavin Bazuna; Jan Bednarek, Armel Bella-Kotchap, Mohammed Salisu; Kyle Walker-Peters, James Ward-Prowse, Oriol Romeu, Joe Aribo, Romain Perraud; Che Adams, Stuart Armstrong.

Træneren

Ralph Hasenhuttl er i den ubehagelige situation at være favorit til at blive den næste Premier League-manager, der mister sit job. Det er ikke nødvendigvis en refleksion af hans trænerevner, men det bliver stadig sværere at ryste følelsen af, at Hasenhuttls tid på St. Mary’s nærmer sig sin afslutning. Klubben fyrede flere nøglemedlemmer af hans stab i slutningen af sidste sæson i et forsøg på at sætte gang i tingene. Hvis Southampton skulle starte sæsonen dårligt, ville det være Hasenhuttls hoved på blokken denne gang.

Da østrigeren overtog styringen på sydkysten i december 2018, var hans første opgave at styre klubben uden om nedrykningsproblemer. Han lykkedes med det mål, og det var derefter forventet, at Saints ville komme ovenpå igen og genvinde deres status som regelmæssige udfordrere til de europæiske pladser. I stedet er de blevet nummer 11, 15 og 15 i Hasenhuttls tre fulde sæsoner ved roret.

Southamptons manglende evne til at konkurrere i den øverste halvdel skyldes ikke Hasenhuttl, der har været tvunget til at sælge nogle af sine bedste spillere hver sæson. Alligevel mener nogle fans, at tiden er inde til en ny stemme i omklædningsrummet. Mere end de andre i hans position, har Hasenhuttl brug for, at hans team får en flyvende start i begyndelsen af 2022/23-sæsonen.

Spillere at holde øje med

Mohammed Salisu var en af Premier Leagues markante defensive spillere i sidste sæson, især hvis man ser bort fra ligaens seks store klubber. Ghaneserens udfoldelser i hjertet af den bagerste forsvarslinje er et bevis på, at Southamptons rekrutteringsafdeling, selvom den ikke er så pålidelig som den engang var, ikke har mistet sin evne til at finde uslebne diamanter.

Hentet fra Real Valladolid i sommeren 2020 måtte Salisu væbne sig med tålmodighed for minutter i sin første sæson i Premier League. Han fik i alt 12 optrædener, men befandt sig bag Jannik Vestergaard og Jan Bednarek i hakkeordenen, samtidigt med at skader holdt ham på behandlingsbordet i længere tid, end han ville have ønsket. Men Vestergaards afgang åbnede op for en plads på midterforsvaret, som Salisu taknemmeligt gjorde krav på.

Den 23-årige er en solid, aggressiv forsvarsspiller, der kan trives i enten en dyb blok eller en høj linje. Han kaster sig ind i tacklinger og er stærk i luften, hvilket hjælper Southampton med at forsvare dødbolde. Han er også hurtig og overrasker ofte oppositionens angribere, der ikke forventer at dække jorden så hurtigt. Southamptons samlede defensive tal var dårlige i sidste sæson, men det ville have været meget værre uden Salisu.

Transfers

Ind

Gavin Bazunu (Manchester City), Mateusz Lis (Altay), Armel Bella-Kotchap (Bochum), Sekou Mara (Bordeaux), Joe Aribo (Rangers), Romeo Lavia (Manchester City)

Ud

Fraser Forster (Kontraktfri), Shane Long (Kontraktfri), Will Smallbone (Stoke City, udlånt)

Målmand: 6/10

Fraser Forster og Alex McCarthy delte målmandsopgaven i sidste sæson, men førstnævnte er nu afgået, og Gavin Bazunu vil udfordre McCarthy på trøje nr. 1. Ireren er højt-vurderet og har allerede optrådt 10 gange for sit land på trods af, at han kun er 20 år gammel. Han ville altid skulle kæmpe for at komme ind på Manchester Citys førstehold, men han har potentialet til at blive en etableret Premier League-stopper en dag.

Bazunu er dog stadig ikke blevet testet på det højeste niveau. Hans eneste to senior sæsoner i engelsk fodbold har været på lån i Rochdale og Portsmounth i League One. Hasenhuttl vil formodentlig være påpasselig med at kaste ham ud på det dybe hav fra begyndelsen, men Southampten træneren har aldrig været helt overbevist af McCarthy. Dette kunne være endnu et sted, hvor Hasenhuttl ændrer startopstillingen i løbet af sæsonen.

Forsvar: 7/10

Hasenhuttl har gjort brug af tre mænd bagerst i det meste af pre-season, hvor den nye dreng Armel Bella-Kotchap sluttede sig til Jan Bednarek og Mohammed Salisu i forsvaret. Southampton har store forventninger til Bella-Kotchap, som tidligere var blevet sat i forbindelse med Manchester United.

Mohammed Salisu og Jan Bednarek er solide spillere, så der er grund til at tro, at Saints kan blive mere defensivt sunde denne periode. Grunden til, at vi ikke kan vurdere dem højere i denne kategori, er deres rekord sidste sæson, hvor Southampton lod 67 mål gå ind. En gentagelse ville potentielt bringe dem i nedrykningsproblemer.

Midtbane: 7/10

James Ward-Prowse er Southamptons topspiller og regerende Årets Spiller. Klubbens anfører er uden tvivl den bedste frisparkstager i Premier Leagues historie. Han scorede fire i sidste sæson og faldt lige under den rekord, der blev sat af David Beckham og Laurent Robert, der hver scorede fem i en enkelt sæson.

Ward-Prowse er specialist i dødbolde, men han er blevet mere end det. Han har forbedret sin vifte af afleveringer i de senere år, og er fortsat en ihærdig, hårdt tacklende midtbanespiller, der ikke er bange for modstanderne. Han vil være det første navn på Hasenhuttls holdopstilling igen i denne sæson.

Ward-Prowse har et godt samarbejde med hans langvarige partner, Oriol Romeu. Spanieren er ikke lige så god med bolden som hans partner, men han tilføjer agressesivitet i midten af feltet. Joe Aribo er en lovende kandidat, som skinnede i Rangers sidste sæson.

Angreb: 5/10

Armando Broja var et af Southamptons lyspunkter i sidste sæson, men han er vendt tilbage til Chelsea, efter at hans lejeaftale udløb. Det er et problem for Southampton. Broja var ikke ligefrem enestående i sidste sæson, og hans form svingede til tider, men han leverede et strejf af kvalitet i angrebsspillet. Hasenhuttl ville uden tvivl elske at bringe ham tilbage til St. Mary’s, men andre klubber er også interesserede.

Stuart Armstrong har fået en mere avanceret rolle i pre-season, men det faktum at en midtbanespiller er blevet valgt fremfor Adam Armstrong og Sekou Mara i fronten er en tydelig indikation på de problemer, som Southampton har i området. Mara har potentiale, men i en alder af blot 20 år, er det usandsynligt, at han bliver en del af den faste startopstilling.

Bænk: 6/10

Hasenhuttl har gennem hele sin trænerkarriere vist vilje til at bruge unge spillere og forfremme unge spillere. Han skal muligvis gøre mere af dette i denne sæson. Southamptons trup er ikke særlig dyb, og skader på et eller to nøgleområder kan efterlade dem uden muligheder.

Hasenhuttl har en okay dækning i midterfeltet, hvor Romeo Lavia ultimativt kan erstatte Oriol Romeu i hans rolle. Ibrahima Diallo er et andet alternativ til denne position.

Hasenhuttl ser dog ikke ud til at have meget tillid til Adam Armstrong, med den nye 3-5-2 formation, der ikke rigtigt passer til brede spillere såsom Moussa Djenepo, Theo Walcott eller Nathan Redmond.

Slutresultat: 31/50

Det er ikke så længe siden, at Southampton jævnligt kæmpede om de europæiske pladser, men deres ambitioner bliver langt mere beskedne i denne sæson. Ralph Hasenhuttl kan komme under pres, hvis hans hold får en dårlig start på sæsonen, men Southampton bør have kvalitet nok til at holde hovedet oven vande i Premier League.