Analyse af Newcastle United i Premier League 2022/23

Det endte ikke med et længe ventet trofæ eller europæisk kvalifikation, men sidste sæson var en af de mest betydningsfulde i Newcastle Uniteds moderne historie. Efter en tumult periode, der varede i 15 år, sluttede Mike Ashleys upopulære ejerskab af klubben i oktober. Det var i sig selv grund til jubel, men mange Newcastle-fans var endnu mere glade for, at de kommende indehavere er rigere end nogen af deres kolleger i fodboldverdenen.

Saudi-Arabiens offentlige investeringsfonds overtagelse af klubben har været kontroversiel fra starten. Newcastle er ikke den første klub, der er købt af en stat, men den praksis forekommer alligevel ubehagelig.

I fodboldmæssig forstand havde saudiernes penge en øjeblikkelig indvirkning. Efter den første kamp i deres ejerskab, et 3-2 nederlag til Tottenham Hotspur, lå Newcastle næstnederst i Premier League. En indkøbstur tæt på €100 millioner i januar fik folk som Kieran Trippier, Chris Wood, Dan Burn, Matt Targett og Bruno Guimaraes til at flytte til St James Park. Ingen af Newcastles nedrykningsrivaler kunne konkurrere med det niveau af investering midt i sæsonen.

Men deres efterfølgende tur op ad tabellen handlede ikke kun om penge. Eddie Howe gjorde et storslået stykke arbejde efter en periode på bænken. I 2022 hentede kun Liverpool, Manchester City og Tottenham flere point end The Magpies. Newcastle sluttede sæsonen på 11. pladsen, tættere på en Europa League-plads end nedrykning.

Kvalifikation til Europa vil være målet denne gang. Den nylige start af Europa Conference League er perfekt timing for en klub som Newcastle. De vil have større ambitioner end Europas tredje bedste turnering inden for de næste fem år, men The Magpies vil uden tvivl være kandidater til at vinde 2023/24-udgaven af Conference League, hvis de kvalificerer sig.

Forventet startopstilling (4-3-3)

Nick Pope; Kieran Trippier, Sven Botman, Dan Burn, Matt Targett; Joelinton, Jonjo Shelvey, Bruno Guimaraes; Miguel Almiron, Callum Wilson, Allan Saint-Maximin.

Træneren

Efter at have forladt Bournemouth i august 2020 efter deres nedrykning til Championship tilbragte Howe mere end et år uden job. Han var tæt på at overtage ansvaret for Celtic sidste sommer, men forhandlingerne brød sammen i ellevte time, og de skotske giganter vendte blikket i en anden retning. Howe havde tidligere gjort det klart, at han ikke havde travlt med at vende tilbage til trænergerningen efter at have forladt Vitality Stadium.

Howe fastslog klart, at muligheden i Newcastle var for god til at forpasse. Det er ikke svært at se hvorfor. Mens Mike Ashley var kronisk uambitiøs, ønsker saudierne at tage Newcastle til et andet niveau. Howe beviste i sidste sæson, at han var den rigtige mand til at starte den proces, men holdet bliver nødt til at fortsætte med at forbedre sig, hvis han skal blive i St James Park.

Før han overtog kontrollen i nordøst, var den største bekymring, om Howes havde evnen til at coache et forsvar. Hans Bournemouth-mandskab var notorisk skrøbelige bagi, og det førte i sidste ende til deres død som et tophold. Men Howe var i stand til at finde en meget bedre balance mellem angreb og forsvar i sidste sæson. Ud af alle Premier League-hold lå Newcastle efter årsskiftet faktisk på femtepladsen for færrest indkasserede mål. Det lover godt for 2022/23-sæsonen.

Spillere at holde øje med

Få spillere i Premier Leagues historie har gennemgået en så pludselig og fuldstændig transformation, som Joelinton gjorde i sidste sæson. Brasilianeren var tidligere en angriber med en værdi på 44 millioner euro, der sjældent scorede, men blev nu en all-action midtbanespiller, der straks følte sig hjemme i maskinrummet. Howe fortjener stor kredit for at foretage skiftet, og det samme gør spilleren selv for at fortsætte med at arbejde hårdt på trods af en hård start på sin Newcastle-karriere.

Joelinton blev belønnet for sin fremragende sæson ved at modtage klubbens pris som Årets Spiller. Han vil forsøge at fortsætte i samme ånd i denne sæson og bringe motivation, hårdt arbejde og vedholdenhed til midtbanen. Det dyre flop er blevet et af de første navne på Newcastles holdkort.

Transfers

Ind

Nick Pope (Burnley), Matt Targett (Aston Villa), Sven Botman (Lille)

Ud

Isaac Hayden (Norwich City, udlånt), Freddie Woodman (Preston), Dwight Gayle (Stoke City), Jeff Hendrick (Reading, udlånt), Ciaran Clark (Sheffield United, udlånt)

Målmand: 7/10

Nick Pope ser ud til at tage over som Newcastles nr. 1 efter sit sommerskifte fra Burnley. Den engelske landsholdsspiller var en vigtig årsag til, at The Clarets var i stand til at blive i Premier League så længe. Tre eller fire gange i løbet af sæsonen demonstrerede han fremragende målmandsarbejde og holdt modstanderne i skak. Han er en fremragende målmand, han besidder knivskarpe reflekser og dominerer også sit straffesparksfelt ved regelmæssigt at snuppe indlæg.

Grunden til, at vi ikke vurderer ham højere, er på grund af en mangel, der ikke rigtig betød noget i Burnley, men som kunne være et problem i Newcastle. Pavens boldfordeling er relativt dårlig. Han føler sig ikke tilpas med bolden ved fødderne. Det gjorde ikke noget på Turf Moor, for Burnley byggede sjældent spillet op bagfra. Men eftersom Howe foretrækker en mere besiddelsesbaseret stil, kan Pope opleve nogle vanskeligheder med at tilpasse sig.

Forsvar: 8/10

Som tidligere nævnt overgik Newcastles forsvar forventningerne i sidste sæson. Udover Crystal Palace og top fire holdene, var klubben det hold, der indkasserede færrest mål fra 1. januar og fremefter. En sådan stabilitet kom på trods af en række skader, der efterlod Kieran Trippier på bænken i det meste af sin første halvsæson i klubben og tvang Howe til at bruge flere forskellige spillere som Dan Burns partner i midterforsvaret.

Burn var konsekvent forrygende efter sit januarskifte fra Brighton & Hove Albion, der leverede en række kvaliteter som venstrebenet midterforsvarer. Sven Botman er en strålende tilføjelse fra Lille og bør danne et stærkt partnerskab med Burn. Trippier er i mellemtiden god nok til at spille for stort set ethvert hold i England, mens Matt Targett er en undervurderet venstreback.

Midtbane: 7/10

Det bliver spændende at se, om Joelinton kan løfte sit spil til en anden højde i denne sæson. Brasilianeren var en åbenbaring efter at være blevet trukket dybere af Howe, og hans travle, boks-til-boks-stil supplerer den mere cerebrale Bruno Guimaraes. Den tidligere Lyon-mand kan spille som nr. 10, nr. 8 eller nr. 6, men ligesom Joelinton foretrækker han en rolle, hvor han kan bidrage til både angreb og forsvar.

Hvis Newcastle beslutter sig for at bruge Guimaraes på den måde, bliver de nødt til at skrive kontrakt med en naturlig defensiv midtbanespiller. Isaac Hayden, en noget begrænset spiller, er blevet udlejet til Norwich City, mens Sean Longstaff nok ikke er helt god nok til at starte inde uge efter uge for et hold med europæiske ambitioner. Selvom Jonio Shelvay er talentfuld, mangler han disciplinen til at spille en screeningsrolle foran de bagerste fire.

Angreb: 7/10

På sine gode dage er Allan Saint-Maximin en af de mest spændende fodboldspillere i ligaen. Hans hurtighed og snilde kan efterlade enhver modstander med forvredet blod, men franskmandens slutprodukt forbliver frustrerende. Saint-Maximin vil sandsynligvis aldrig udfordre Premier League-topscorerlisten. Han er stadig et aktiv for Newcastle, men er ikke en spiller, som de kan stole på vil komme op på et tocifret antal mål.

Det samme kan siges om Miguel Almiron. Paraguayanerens arbejdsmoral kan ikke kritiseres, og hans venstre ben tilføjer dybde til Newcastle-angrebet, men en score på ni mål i 110 Premier League-kampe er dårligt for en centerforward.

Callum Wilson er manden, der organiserer og koordinerer det hele op foran. Han er velegnet til rollen som en enlig frontmand, men en historie med skadesproblemer betyder, at han sandsynligvis ikke vil spille alle kampe i denne sæson. Chris Wood har sine anvendelsesmuligheder, men Newcastle må fristes til at skrive under med en overlegen back-up.

Bænk: 7/10

Newcastle planlægger uden tvivl at tilføje flere nye ansigter til deres trup, inden transfervinduet lukker i september, men i skrivende stund er deres styrke i dybden bedre på nogle områder end andre. Martin Dubravka er en dygtig afløser mellem stængerne, og Fabian Schar og Jamaal Lascelles er anstændige reserver for førstevalgsmidterforsvarerne (selvom sidstnævnte skal udjævne de individuelle fejl, der er blevet for almindelige i de sidste par år).

Jonjo Shelvey, Joe Willock og Ryan Fraser er gode muligheder i truppen, men Newcastle-fans vil gerne se flere muligheder i angrebet. Wood er nok bedre egnet til at være tredjevalgs angriber end nummer to efter Wilson, så en anden mulighed i fronten vil blive taget godt imod.

Slutresultat: 36/50

Newcastle har igen foretaget nogle imponerende transferforretninger, og deres præstationer i anden halvdel af sidste sæson har genoplivet optimismen på St. James’ Park. The Magpies bør være involveret i de europæiske placeringer denne gang, men de kan måske ikke leve op til hold, der har været i og omkring top syv i de sidste to eller tre år.