Analyse af Leeds i Premier League 2022/23

Oprykningen tilbage til Premier League i 2020 var længe ventet for Leeds United. Som tre-dobbelte vindere og én af de største klubber i England, havde klubben tilbragt 16 år udenfor den øverste række. I tre af årene spillede Leeds i den tredjebedste række sammen med hold som Hartlepool United, Yeovil Town og Leyton Orient. At komme blandt de 20 Premier League-hold igen fik The Whites til at føle, at de var tilbage, hvor de hørte hjemme.

Leeds overgik forventningerne i deres første sæson efter at være tilbage og sikrede sig en niendeplads, hvor de spillede spændende og angrebsorienteret fodbold. Men det gik næsten helt galt i sidste sæson. Marcelo Bielsa var ikke i stand til at udøve sin magi i samme grad, som han tidligere havde gjort. En tynd trup, der tidligere blev set som en fordel, blev en ulempe, da skader ramte. Et defensivt mand-til-mand system blev hensynsløst demonteret af de andre hold, der havde lært af Leeds’ første sæson tilbage i Premier League.

Det vigtigste er, at de hvide undgik nedrykning. Men de tidlige tegn tyder på, at Jesse Marschs mandskab – amerikaneren erstattede Bielsa i slutningen af februar – kunne være involveret i endnu en nedrykningskamp. Deres to bedste spillere, Raphinha og Kalvin Phillips, er på vej ud.

Leeds har allerede sikret sig erstatninger for deres afgående stjerner, men om Marc Roca og Tyler Adams vil være i stand til at komme godt fra start, er endnu uvist. Som tingene ser ud lige nu, vil Leeds-tilhængerne formentlig nøjes med endnu en 17. plads.

Forventet startopstilling (4-2-3-1)

Islan Meslier; Rasmus Kristensen, Diego Llorente, Liam Cooper, Junior Firpo; Marc Roca, Tyler Adams; Jack Harrison, Rodrigo Moreno, Brenden Aaronson; Patrick Bamford.

Træneren

Jesse Marsch klarede opgaven med at holde Leeds i Premier League i sidste sæson. Han overtog en virkelig vanskelig situation; ikke alene manglede holdet selvtillid og var ude af form. Han erstattede også en manager, der forblev enormt populær hos fansene indtil hans afgang. Faktisk var en betydelig procentdel af Elland Road trofaste fans imod beslutningen om at fyre Marcelo Bielsa på trods af den dramatiske tilbagegang i resultaterne.

Da Marsch overtog trænerposten, lå Leeds på 16.-pladsen. De sluttede turneringen på 17. pladsen og sikrede sig kun deres overlevelse med en sejr over Brentford på finaledagen. Selv da, var Leeds’ overlevelse afhængige af, at Newcastle United gjorde dem en tjeneste mod Burnley. Havde Clarets triumferet på Turf Moor på kampdag 38, ville de hvide være i Championship lige nu.

Alligevel er det ikke sandt, at Leeds led under Marsch. De var i frit fald mod bunden med Bielsas i trænersædet, og amerikaneren stod for nogle afgørende sejre over Norwich City, Wolverhampton Wanderers og Watford. Om han er manden, der nu skal føre dette hold fremad, er et helt andet spørgsmål. Marsch gjorde det godt i Red Bull Salzburg, men floppede i RB Leipzig i sidste sæson. Leeds-fans vil håbe, at han klarer sig bedre i Yorkshire, end han gjorde i Sachsen.

Spillere at holde øje med

Jack Harrison er blevet overskygget af folk som Raphinha, Kalvin Phillips og endda Patrick Bamford i de seneste to sæsoner, men den tidligere Manchester City-angriber har været en af Leeds’ bedste spillere i den periode. Han bidrog med otte mål i sidste sæson, hvilket satte ham næst efter Raphinha på klubbens topscorerliste. Harrison er hurtig, direkte og i stand til at spille på begge flanker, og vil være en nøglefigur for Leeds igen i denne periode.

Transfers

Ind

Marc Roca (Bayern Munich), Brenden Aaronson (Red Bull Salzburg), Rasmus Kristensen (Red Bull Salzburg), Sonny Perkins (West Ham United), Tyler Adams (RB Leipzig), Luis Sinisterra (Feyenoord)

Ud

Kalvin Phillips (Manchester City), Raphinha (FC Barcelona)

Målmand: 7/10

Leeds lukkede flere mål ind end noget andet hold i Premier League i sidste sæson. Det skyldtes i høj grad Bielsas fejlende mand-til-mand system, som er let for modstandere at drage fordel af i det moderne spil. De enkelte spillere skal dog også tage en del af skylden, og dataene viser, at Islan Meslier ikke burde slippe for kritik.

Ved at kigge på forventede mål efter skud, der vurderer, hvor sandsynligt det er, at en målmand redder et givet skud, og ved at trække indkasserede mål fra, kan vi måle, hvor godt hver målmand klarede sig. Øverst på listen i sidste sæson var Jose Sa fra Wolverhampton Wanderers. Nederst lå Meslier.

Den kun 22-årige franskmand har stadig masser af tid til at perfektionere sit spil. Han er god med fødderne og har skarpe reflekser, mens hans præstationer i 2020/21 overvejende var fremragende. Med et zoneopdækningsforsvar foran sig, vil Meslier stræbe efter at vende tilbage til sin bedste form i denne sæson.

Forsvar: 5/10

Bielsa overtog en Championship-trup, der lå i midten af tabellen, og sikrede sig med kun få tilføjelser en placering i den øverste halvdel af Premier League. Argentineren gjorde et fantastisk stykke arbejde på Elland Road, men det er uden tvivl blevet tid til, at Leeds bør udskifte nogle af de trofaste spillere i hans embedsperiode.

Liam Cooper, klubbens anfører, er en sådan spiller. Den skotske landsholdsspiller er engageret og pålidelig, men hvis Leeds vil tage det næste skridt, kunne de formentlig gøre finde en bedre. Hverken  Diego Llorente, Pascal Struijk eller Robin Koch har endnu holdt sig i form og præsteret godt over en længere periode.

På venstre back er Junior Firpo meget bedre fremadrettet end defensivt, hvilket kan være bekymrende. Leeds har brug for, at Rasmus Kristensen, deres nye højreback, hurtigt tilpasser sig Premier League.

Midtbane: 6/10

Kalvin Phillips har altid været forventet at forlade Leeds i denne sæson. ‘Yorkshire Pirlo’  har været en regelmæssig starter på det engelske landshold, og har fået glimrende anmeldelser for sine præstationer i bunden af sin barndomsklubs midtbane siden sin forfremmelse. Hvis han ikke havde misset en stor del af sidste sæson på grund af en skade, kunne Leeds have styret uden om nedrykningskampen – og Bielsa kunne endda have beholdt sit job.

Leeds gjorde det godt ved at sikre sig en efterfølger til Phillips, inden hans skifte til Manchester City officielt gik igennem. Marc Roja vil drage fordel af en fuld sæsonopstart under Jesse Marsch, hvor han vænner sig til sine nye omgivelser. Den anden nykommer, Tyler Adams, vil gøre ham med selskab på midtbanen.

Roca kæmpede for spilletid i Bayern München, men han viste sin kvalitet i La Liga med sit spil i Espanyol. Med Bielsas hektiske stil skal Roca tilføje det, spanierne kalder pausa – en evne til at sætte en fod på bolden og diktere farten i et spil.

Angreb: 6/10

Raphinha var et sjældent lyspunkt for Leeds i en svær sæson sidste omgang, hvor han scorede 11 mål og leverede tre assists for at hjælpe Yorkshire-mandskabet med at holde hovedet oven vande.

Da Raphinha tager til FC Barcelona og sandsynligvis vil være en del at starttruppen for det brasilianske landshold til VM i Qatar, vil Leeds’ angreb ikke være særlig stærkt uden ham. Brenden Aaronson er manden, der får til opgave at udfylde hans plads på holdet, selvom amerikanerens alsidighed betyder, at han er i stand til at spille på begge fløje eller som angribende midtbanespiller. Med sin hurtighed og høje energi, passer Aaronson godt ind i Leeds’ spillestil.

Jack Harrison er en undervurderet spiller, der fortsat vil være vigtig for The Whites. Patrick Bamford var knap nok med i sidste sæson på grund af skader, og vi bliver nødt til at vente og se, om han er i stand til at genvinde den form, der fik ham til score 17 Premier League mål i sæsonen 2020/21. Bamford var strålende den sæson, men hans tidligere perioder i den bedste række med Crystal Palace, Burnley, Norwich City og Middlesbrough var meget mindre succesrige.

Bænk: 5/10

På trods af at han har spillet en intens og fysisk krævende fodboldstil gennem hele sin trænerkarriere, har Bielsa altid foretrukket en relativt lille trup. Det skabte problemer for Leeds i sidste sæson. Det er usandsynligt, at Leeds vil lide en tilsvarende svækkende skadekrise i denne omgang, men de har stadig ikke nok dybde i truppen til, at Leeds-fans kan være sikre på at holde sig fri af de tre nederste pladser.

Andenmålmanden Kristoffer Klaesson er 21 år og har kun spillet én kamp i en større europæisk liga. Stuart Dallas går glip af en stor del af sæsonen efter et lårbensbrud, der frarøver Leeds en pålidelig performer, der nærmest kan spille alle positioner på banen. Pascal Struijk og Robin Koch er naturlige midterforsvarere, der kan spille på midtbanen, hvis det er nødvendigt, men der er få naturlige muligheder i midterfeltet.

Længere fremme har Rodrigo Moreno været undervældende, siden han kom til klubben fra Valencia. Joe Gelhardt er et talentfuldt håb, men i en alder af blot 19 år, er han ikke en, Leeds vil stole for meget på. Dan James og Tyler Roberts er anstændige spillere, men det er usandsynligt, at de vil skabe røre i modstandernes bagfelt.

Slutresultat: 29/50

Det kan blive endnu en hård sæson for Leeds, der har mistet to af deres bedste spillere, Raphinha og Kalvin Phillips. Juryen har stadig delte meninger om Jesse Marsch på trods af hans succes med at undgå nedrykning i sidste sæson, og et par skader på nøglepositioner kan afsløre manglende dybde i truppen. Det er en reel mulighed for at slutte blandt de tre sidste hold.