Analyse af Fulham i Premier League 2022/23

Efter at have slået Huddersfield Town 5-1 på kampdag to i sidste sæson steg Fulham til tops i Championship. De rykkede helt ned på femtepladsen efter nederlaget til Coventry City i begyndelsen af oktober, men fra midten af oktober til slutningen af turneringen var Marco Silvas’ mandskab konstant blandt de to førende hold. Ved slutningen af sæsonen var de to point foran Bournemouth på andenpladsen efter at have scoret flest mål og demonstreret den bedste målforskel i ligaen. Med andre ord: fortjente mestre.

Men Fulham har været her før. I 2017/18 formåede de at rykke op i Premier League via slutspillet og fik kun to færre point end de gjorde i sidste sæson. Den efterfølgende sæson førte det til nedrykning, hvor Cottagers ikke kunne konkurrere om topplaceringerne. Sæsonen efter blev oprykningen i 2019/20 igen efterfulgt af nedrykning, da holdet ledet af Scott Parker sluttede 11 point under nedrykningsstregen. De var ikke det værste Premier League-hold, men kun på grund af West Bromwich Albion og Sheffield Uniteds uduelighed. 

Det er derfor sikkert at sige, at ingen har store forventninger til klubben efter sidste sæsons præstationer. Silva er stadig ikke helt tilfreds med hans hold. Den portugisiske træner har givet udtryk for, at det vil kræve flere nye spillere for at give Fulham den bedste chance for at blive i Premier League i mere end én sæson.

De kan godt være, at de vandt Championship i sidste sæson, men det er ingen garanti for succes i Premier League. Det ved Cottagers bedre end de fleste.

Forventet startopstilling (4-2-3-1)

Marek Rodak; Kenny Tete, Tosin Adarabioyo, Tim Ream, Antonee Robinson; Harrison Reed, Joao Palhinha; Harry Wilson, Andreas Pereira, Neeskens Kebano; Aleksandar Mitrovic.

Træneren

Marco Silvas første job i England førte til nedrykning med Hull City, men han kom ud af den episode med æren i behold. Portugiseren havde overtaget en meget svær situation, hvor Hull lå næstsidst i tabellen efter en stime med kun én sejr i 18 kampe. Silva fik dem til at spille ordentligt fodbold og lukkede hullet til 17.pladsen, men hans hold rykkede ned i næstsidste spillerunde efter 4-0 nederlaget til Crystal Palace.

Silva tog hurtigt turen til Watford, hvor han fik en flyvende start, inden han blev sat på plads af Everton. Han forlod i januar i sin første sæson og overtog trænersædet på Goodison Park den sommer, men Toffees-fans mistede tålmodigheden med ham, og han blev fyret i december 2019.

Silva måtte gå ned i Championship for sit næste job, men han gjorde det glimrende ved at føre Fulham til titlen sidste sæson. Hans mandskab spillede attraktiv angrebsfodbold hele vejen igennem, og det faktum, at de samlede 90 point og scorede 106 mål, taler for sig selv. Nu skal Silva vise, at han er i stand til at bygge videre på en lovende start, noget han ikke var i stand til at gøre i Everton.

Spillere at holde øje med

Alles øjne vil være rettet mod Aleksandar Mitrovic efter hans fænomenale præstation sidste sæson. Den serbiske landsholdsspiller satte ny rekord i anden division ved at score 43 mål i turneringens 46 kampe, selvom han kun var med i 44 af disse kampe. Alt, hvad Mitrovic rørte ved, blev til guld i sidste sæson. Der har været få individuelle Championship præstationer, der overgår Mitrovics i sæsonen 2021/22.

Kan han overføre den samme præstation til Premier League? Det er det store spørgsmål. Mitrovic er på mange måder indbegrebet af Fulhams generelle erfaring de seneste år: for god til Championship, ikke helt god nok til Premier League.

I sin sidste sæson i Premier League scorede Mitrovic blot tre gange. Han klarede sig bedre den tidligere gang i toppen af tabellen, hvor han fandt netmaskerne 11 gange i 2018/19, men der er stadig tvivl om den 27-åriges evne til at præstere på det højeste niveau af engelsk fodbold. Det bliver spændende at se, hvordan han klarer sig denne gang.

Transfers

Ind

Joao Palhinha (Sporting CP), Andreas Pereira (Manchester United), Kevin Mbabu (Wolfsburg)

Ud

Jean Seri (Kontraktfri), Andre-Frank Zambo Anguissa (Napoli), Fabio Carvalho (Liverpool), Alfie Mawson (Kontraktfri), Cyrus Christie (Kontraktfri)

Målmand: 5/10

Marek Rodak startede i sidste sæson som nr. 2 i Fulham efter Paulo Gazzaniga, men han endte som Silvas førstevalg på målmandsposten. Han beholder trøje nr. 1 på, mens den nye sæson nærmer sig, men de stærke rygter om Arsenal målmanden Bernd Leno tyder på, at Silva ikke er helt overbevist om Rodak som førstevalg på målmandsposten.

Han er berettiget til at have sine tvivl. Slovakkens form dykkede i anden halvdel af sidste sæson. Hans tilstedeværelse ind i feltet er ikke særlig fremtrædende, hvilket kan være et problem, da Fulham vil være nødsaget til at stå længere tilbage og forsvare sig meget mere i denne sæson. Måske vil Rodak hæve sit spil i Premier League, men det virker usandsynligt.

Forsvar: 6/10

Fulham havde Championships tredjebedste forsvar i sidste sæson, hvor Bournemouth og Nottingham Forest (som begge også rykkede op) var de eneste hold, der lukkede færre mål ind. Til tider virkede det som om, at Fulhams filosofi simpelthen var at score flere mål end modstanderen (de formåede at sejre 6-2 to gange i træk i januar), men de bagerste gjorde et ret godt stykke arbejde i det meste af turneringen. At holde Premier League angriberne fra fadet bliver en meget sværere opgave.

Højrebacken Kenny Tete tilbyder ikke meget fremadrettet, men hans evner i defensiven kan være velegnet til denne liga. Antonee Robinson vil udgøre en større trussel på venstre flanke, selvom Fulham bliver nødt til at være opmærksom på, om amerikaneren bliver fanget i en ugunstig position.

Tim Ream var en af holdets bedste spillere i sidste sæson, men kan han slå til i Premier League? Hans partner i midterforsvaret, Tosin Adarbioyo, har en bedre chance for at levere på dette niveau.

Midtbane: 6/10

Jean Seri fik en dårlig start på sin Fulham-karriere, og mange forventede, at han ville forlade klubben efter den forfærdelige debutsæson i 2018/19. Ivorianeren var på et tidspunkt tæt på at skrive kontrakt med Barcelona, så han virkede som en usandsynlig skikkelse, der skulle hjælpe en Championship klub med at trykke op. Men det var præcis, hvad han gjorde i sidste sæson, og hans afgang vil kunne mærkes stærkt på Craven Cottage.

Købet af Joao Palhinha skal dog hjælpe Fulham med at kompensere for tabet af Seri. Den tidligere Sporting CP mand er en fin pasningsspiller og en hård tackler, så det burde ikke være et problem at tilpasse sig det fysiske niveau i Premier League. Alligevel har Fulham erfaring med køb af spændende midtbanespillere, som ikke lever op til forventningerne, så fans er nok forsigtige med deres optimisme. Harrison Reed er ikke en flashy operatør, men hans vedholdenhed og energi betyder, at han kunne blive en vigtig skikkelse.

Angreb: 7/10

Selvom Aleksandar Mitrovic skulle kæmpe hårdt i sin sidste Premier League-sæson, er vi villige til at lade tvivlen komme ham til gode. Han var langt fra den eneste Fulham spiller, der ikke formåede at begå sig for to år siden, og han vil have lært af den oplevelse. Han vil også ankomme til den bedste række fuld af selvtillid efter sit storslåede spil i sidste sæson.

Harry Wilson vil være så meget desto bedre for sin egen oplevelse i Championship; Waliseren nåede tocifrede tal for både mål og assist og har talentet til at begå sig i Premier League. Andreas Pereira kan vise sig at være en god tilføjelse til holdet, men tiden må vise om Neeskens Kebano kan holde til det høje niveau.

Bænk: 5/10

Med Fabio Carvalhos, Alfie Mawsons og Jeri Seris afgang ser Fulhams trup allerede svag ud. Der er stadig en måned tilbage af transfervinduet, og Silva vil uden tvivl håbe på at se flere nye ansigter træde gennem døren, før vinduet lukker.

Joe Bryan vil dække venstreback pladsen, mens Kevin Mbabu vil gøre det samme i højre side, men der er mangler noget dybde på midten af den bagerste linje. På midtbanen har Tom Cairney og Nathaniel Chalobah fejlet i Premier League trods imponerende perioder i den næstbedste række.

Hvis Mitrovic bliver skadet, er det svært at se, hvor målene skal komme fra. Serberen og Fabio Carvalho, der er kommet til Liverpool, stod bag mere end 50 procent af Fulhams mål i sidste sæson. Tilføjelsen af en kompetent støtte til Mitrovic vil være en af Silvas topprioriteter i de næste par uger.

Slutresultat: 29/50

Kløften mellem Championship og Premier League ser ud til at være blevet større de seneste år, så Fulhams dominans i sidste sæson vil tælle lidt denne gang. Hvis Aleksandar Mitrovic kan levere, har Cottagers en chance for at blive i Premier League – men de vil sandsynligvis være blandt nedrykningskandidaterne.