Analyse af Everton i Premier League 2022/23

I deres næstsidste kamp i sidste sæson strømmede Everton-fans ind på Goodison Park-banen for at fejre. Men det var ikke, fordi deres hold havde vundet et trofæ eller kvalificeret sig til Europa. Faktisk var The Toffees’ præstation blot at have sikret deres Premier League overlevelse. Lettelse snarere end jubel var den primære følelse blandt dem, der kom ind på banen efter en sejr, som de sikrede sig efter at have været bagud mod Crystal Palace.

Everton ønsker ikke en gentagelse af 2021/22. Beslutningen om at ansætte Rafael Benitez, en Liverpool-legende, der altid vil være forbundet i England med Evertons ærkerivaler, var lige så forvirrende på det tidspunkt, som det var set i bakspejlet. Benitez startede faktisk godt, men han ville aldrig blive en succes på mellemlang sigt.

Frank Lampard fortjener ros for at sikre Evertons overlevelse, men juryen har stadig delte meninger om den tidligere engelske landsholdsspiller som manager. Denne sæson vil være en hård test af hans egenskaber, hvor Everton forsøger at styre uden om nedrykning og i det mindste sikre sig en midterplacering i ligaen.

Det vil stadig være et tilbageskridt for en klub, der indtil for lidt over et år siden blev ledt af Carlo Ancelotti, der for nylig fejrede sin fjerde Champions League sejr som træner. Everton ansatte italieneren, fordi de følte, at han var manden, der skulle føre dem ind i Europas fornemste turnering. Klubbens ambitioner er i det hele taget mere beskedne på vej mod 2022/23-sæsonen.

Everton har måske været det dårligst udrustede Premier League-hold i løbet af de sidste fem år. Hundreder af millioner af pund er blevet spildt på transfermarkedet. Der har ikke været nogen overordnet strategi hverken på eller uden for banen. På grund af tidligere fejl har Everton ikke længere mange penge at gøre godt med. Vejen tilbage til den europæiske scene kan blive lang og besværlig.

Forventet startopstilling (3-4-2-1)

Jordan Pickford; Ben Godfrey, Michael Keane, James Tarkowski; Alex Iwobi, Abdoulaye Doucoure, Allan, Vitaliy Mykolenko; Anthony Gordon, Dominic Calvert-Lewin, Demarai Gray.

Træneren

Lampard var et populært valg til at efterfølge Benitez i sidste sæson, og han gennemførte sin opgave med at holde Everton i ligaen. Der var positive ting at tage med fra hans første par måneder i trænersædet: Han genoprettede troen i lejren og sikrede, at hans team holdt hovedet koldt, når det allermest gjaldt.

Dog har Lampard brug for en mere vedvarende periode med succes for at vinde over sine kritikere. Everton blev nummer 16 i Premier League, da han fik overdraget tøjlerne, og de afsluttede ligaen på nøjagtig samme position. Han overtog ikke en gunstig situation, men Evertons trup var trods alle sine mangler bedre end holdene omkring dem i tabellen.

Lampard førte Derby County til Championship playoff-finalen i sit første job, men Rams sluttede ikke højere i tabellen end i sæsonen før hans ankomst. Han gjorde det godt i sin debutsæson som Chelsea-manager, men tingene gik i opløsning 2020/21. Meningerne er stadig delte om Lampard som træner. Hvis Everton begynder sæsonen dårligt, vil han komme under pres.

Indtil videre har Lampard dog gjort sig fortjent til at blive betroet opgaven med at styre Everton tilbage i top 10 i Premier League. Det bliver ikke let, men Chelsea-legenden mangler ikke selvtillid.

Spillere at holde øje med

Anthony Gordon var et sjældent lyspunkt for Everton i sidste sæson. Den dimitterede fra akademiet imponerede tilhængere ikke kun med sin arbejdsmoral og dedikation til sagen, men også med sin kreativitet og kvalitet. Gordon spillede uden frygt – hvilket ikke var nogen ringe præstation i betragtning af, hvor katastrofal nedrykning ville have været for Everton.

Gordon var ofte den spiller, der drev holdet fremad og fik tingene til at ske. En af hans mest mindeværdige præstationer skete på Anfield: Gordon var uheldig ikke at vinde mindst et straffespark til gæsterne den eftermiddag. Han sluttede turneringen med fire mål og to assists, men han er i stand til at forbedre begge tal i denne sæson.

Everton får brug for den 21-årige til at fortsætte sin udvikling. Richarlison har forladt klubben, og Andros Townsend er fortsat sat ud af spillet med en alvorlig knæskade, så Gordon bliver en endnu mere fremtrædende figur i denne periode.

Transfers

Ind

Dwight McNeil (Burnley), James Tarkowski (Burnley)

Ud

Jonjoe Kenny (Kontraktfri), Gylfi Sigurdsson (Kontraktfri), Fabian Delph (Kontraktfri), Cenk Tosun (Kontraktfri), Richarlison (Tottenham Hotspur)

Målmand: 8/10

Havde det ikke været for Jordan Pickford, kunne det utænkelige være blevet virkelighed for Everton i sidste sæson. Målmanden beviste med en række fine præstationer, hvorfor han er Gareth Southgates nr. 1 for det engelske landshold. Der er tidligere blevet sat spørgsmålstegn ved Pickfords temperament – han har en tendens til at være meget ophidset til tider – men den tidligere Sunderland-stopper viste en roligere og mere moden optræden side af sig selv sidste sæson.

Everton får brug for, at han fortsætter i den retning. Han lavede ikke mange fejl i sidste sæson, efter at have gjort sig skyldig i flere dyre fejl den foregående sæson, da han blev droppet i en periode af Carlo Ancelotti. Hans fordeling er fortsat et stort aktiv. Pickford har en fantastisk afleveringsrækkevidde og er i stand til at forvandle forsvar til angreb på et splitøjeblik med sine præcise lange diagonale afleveringer.

Everton håber, at Pickford ikke behøver at have så travlt i 2022/23, som han havde i 2021/22. Men hvis Toffees’ forsvar viser sig at være upålideligt igen, bør Pickford være i stand til at redde sit hold ud.

Forsvar: 6/10

Lampard skiftede til et tre-mands forsvar i den bagerste kæde mod slutningen af sidste sæson og kunne holde fast i det samme system i 2022/23. Kun fire hold lukkede flere mål ind end Everton i sidste sæson, og de bliver nødt til at stramme op, hvis de skal undgå endnu en nedrykningskamp. Lampard vil uden tvivl påpege, at flere af hans forsvarsspillere missede kampe på grund af skader, så det bliver vigtigt at holde nøglepersonerne i form.

Ben Godfrey kæmpede i sidste sæson, men han var fremragende i sin debutsæson på Goodison Park, og hans talent er tydeligt. James Tarkowski, en no-bullshit stopper bragt ind fra Burnley, ser ud til at blive en fast del af inventaret i startopstillingen.

Michael Keane var altid til rådighed i sidste sæson og er et godt match til at forankre et tremandsforsvar. Yerry Mina er den anden mulighed i den position, men hans skadestatistik tyder på, at han vil kæmpe for at holde sig i form hele sæsonen. Det er en skam, for colombianeren er en solid midtbanespiller på sine gode dage.

Midtbane: 6/10

Abdoulaye Doucoure er en af Evertons vigtigste spillere. Han startede sidste sæson glimrende og viste sine kvaliteter som en ægte all-rounder på midtbanen. Den tidligere Watford-mand vandt ofte selv bolden tilbage og drev derefter sit hold fremad med et lungesprængende løb. Doucoure er ikke bange for at gøre det beskidte arbejde, men han er bedst i en boks-til-boks-rolle.

Allan er mere begrænset i angrebsforstand, men den tidligere Napoli-midtbanespiller er en dygtig bolderobrer. Han stikker til og forstyrrer modstandere i midten af parken, inden han flytter bolden videre til holdkammerater, der er i bedre position.

Doucoure og Allan samarbejdet er solidt, men mangler kreativitet, hvilket kan blive et problem i denne sæson. Andre Gomes er mere teknisk begavet end nogle af medlemmerne af Lampards go-to-duo, men alligevel har portugiseren undervældet i store dele af sin Everton-karriere og vil sandsynligvis forblive i reserve.

Angreb: 7/10

Richarlison var Evertons topscorer i sidste sæson og fandt vej til netmaskerne 10 gange. Uanset om han blev indsat bredt eller som centralangriber, var den brasilianske landsholdsspiller en torn i siden på sine modstandere. Han knyttede også bånd til Everton-fansene, som er kede over at se ham forlade klubben til fordel for Tottenham denne sommer.

Dominic Calvert-Lewin gik igennem en skadesramt sæson i 2021/22, men han viste året inden, at han ved, hvordan man scorer mål på dette niveau. Den engelske landsholdsspiller er en af de bedste med hovedet i Premier League, og er samtidigt en fantastisk leder af det bagerste forsvar. Lampard vil være spændt på at arbejde tættere sammen med ham, nu hvor han er skadesfri.

Demarai Gray og Anthony Gordon er kvikke, livlige kantspillere, der til tider skinnede i sidste sæson. Begge spillere er hurtige og direkte, og vil være integrerede, hvis Lampard vælger en kontrafodboldsstil.

Bænk: 6/10

Som tingene ser ud nu, har Everton ikke nok bredde i truppen til at klare en alvorlig skadeskrise. Man kan argumentere for, at Premier League holdene i den nederste halvdel pr. definition ikke har så mange løsninger som de hold, der konkurrerer om de største præmier, men Everton kan komme i problemer, hvis to eller tre nøglespillere udelukkes i mere end en håndfuld kampe.

For eksempel er faldet i kvalitet fra Dominic Calvert-Lewin til Salomon Rondon på centerforward-pladsen en kendsgerning. Andros Townsend spiller måske først igen i 2023, men Everton har i det mindste fået Dwight McNeil ind som erstatning i fronten.

Dele Alli vil være en vigtig spiller, hvis han er i stand til at genvinde sin gode form, men de sidste par år har været en skuffelse for den tidligere Tottenham-mand. Andetsteds på midtbanen byder Tom Davies ikke på meget kvalitet, mens Jean-Philippe Gbamin har fået sin Everton-karriere ødelagt af skader.

Slutresultat: 32/50

En midterplacering er formentlig det bedste, Everton kan håbe på. Det er hans tredje job som manager, men det er stadig svært at finde ud af, hvor dygtig en træner Lampard er. Han har mistet nøgleangriberen Richarlison, og Evertons forsvar var upålideligt i store dele af sidste sæson. Endnu en afslutning i den nederste halvdel kalder på the Merseysiders.