Analyse af Crystal Palace i Premier League 2022/23

Crystal Palace er et af de etablerede Premier League hold disse dage. Tidligere betragtet som et yo-yo-hold, der sjældent forblev i den øverste række i mere end et år ad gangen, markerer år 2023 10-årsdagen for deres seneste oprykning fra Championship. En klub af deres størrelse kan aldrig tage Premier League pladsen for givet, men Palace begynder ikke længere hver sæson blot i håb om at slutte over den frygtede nedrykningsstreg.

Næste skridt i de kommende år bliver enten at kvalificere sig til en europæisk turnering eller vinde det første store trofæ nogensinde. Ingen af delene bliver nemme. Palace er kun sluttet i den øverste halvdel af Premier League én gang i moderne tid. Der er stadig grund til at gøre op med hold som Wolverhampton Wanderers og West Ham United, for slet ikke at tale om de seks store. I knockout-turneringen nåede Palace semifinalen i FA- cuppen i sidste sæson, men blev gennemtævet af Chelsea på Wembley.

Alligevel er der stor spænding og optimisme omkring Selhurst Park lige nu. Klubben har planer om at udvide sit stadion, og et imponerende nyt akademianlæg blev åbnet sidste år. Palace er nu en attraktiv destination for unge, talentfulde spillere, med Ebere Eze, Michael Olise og Marc Guehi blandt dem, der har betroet The Eagles deres udvikling. Dougie Freedman, sportsdirektøren, leder et rekrutteringsteam, der har gjort et fremragende stykke arbejde i løbet af de sidste par år. Og med Patrick Vieira ved roret har Palace en lys, ambitiøs manager, hvis forventning om høje standarder over hele linjen er lige, hvad klubben har brug for.

For ti år siden blev Palace, der dengang blev ledet af Freedman, spået af mange til at rykke ned i League One. Spol frem til 2022, og det er unægtelig en klub på vej frem. Denne Premier League-sæson kan blive deres hidtil bedste.

Forventet startopstilling (4-3-3)

Vicente Guaita; Chris Richards, Joachim Andersen, Marc Guehi, Tyrick Mitchell; Ebere Eze, Cheick Doucoure, Jeffrey Schlupp; Michael Olise, Jean-Philippe Mateta, Wilfried Zaha.

Træneren

Vieira kan have overgået selv sine egne forventninger i sidste sæson. Han ankom til Selhurst Park med et blandet ry indenfor ledelse og blev først udpeget af Palace, efter at deres træk for Nuno Espirito Santo og Lucien Favre kollapsede i ellevte time.

The Eagles blev udvalgt som en af favoritterne til nedrykning. Det var let at se hvorfor. Flere faste førsteholdsspillere var taget af sted sammen med Roy Hodgson, der løbende havde holdt Palace fri af nedrykningsproblemer gennem hele sin fireårige periode. Vieira fik til opgave ikke kun at revidere holdets spillestil, men også sikre, at de bevarede deres topstatus.

Han nåede dette mål med glans. Palace samlede flere point, scorede flere mål og lukkede færre ind, end de havde gjort i deres sidste sæson med Hodgson. De gjorde alt dette ved at spille en slags proaktiv, angrebsorienteret fodbold, som Selhurst Park trofaste fans næppe havde set siden deres forfremmelse til Premier League i 2013, bortset fra Alan Pardew-ansættelsen.

Lige så betydningsfuld var Vieiras helhjertede omfavnelse af alt, hvad klubben står for. Et træk, der straks fik klubbens fans til at elske ham. Bekymringen for Palace fans er nu, at endnu en positiv sæson kan føre til, at deres manager bliver jagtet af en klub højere oppe i fødekæden.

Spillere at holde øje med

Efter at have revet sin akillessene over mod slutningen af 2020/21-kampagnen var Ebere Eze en perifer figur i sidste sæson. Den tidligere Queens Park Rangers-mand var begrænset til blot seks startkampe i Premier League, hvoraf langt de fleste kom i de sidste par uger af turneringen. Eze havde svært ved at komme ind på et hold, der præsterede godt, mens Vieira var forsigtig med at haste ham tilbage for hurtigt efter en så alvorlig skade.

Conor Gallagher blev valgt som Årets Spiller i Palace i sidste sæson, men han er vendt tilbage til Chelsea, efter at hans lejeperiode sluttede. Eze er hans mest naturlige afløser. De to spillere er dog meget forskellige: Gallaghers enestående kvalitet er hans overmenneskelige energi, mens den elegante Eze mere er en kreativ kraft. I stand til at spille som en nr. 8, en nr. 10 eller på kanterne, vil den 24-årige bidrage med list og opfindsomhed, uanset hvor han bliver sat ind. Palace-fans kan ikke vente med at se ham tilbage i hans bedste form.

Transfers

Ind

Malcolm Ebiowei (Derby County), Cheick Doucoure (Lens), Sam Johnstone (West Bromwich Albion), Chris Richards (Bayern Munich)

Ud

Chiekhou Kouyate (Kontraktfri) Luke Dreher (Kontraktfri), Jaroslaw Jach (Kontraktfri), Martin Kelly (Kontraktfri), Nya Kirby (Kontraktfri)

Målmand: 6/10

Palaces nye kontrakt med Sam Johnstone efterlader Vieira med tre seniormålmænd til sin rådighed: den engelske landsholdsspiller, Vicente Guaita og Jack Butland. Sidstnævnte kunne sælges efter mindre end to år i det sydlige London, selvom førstnævnte er 35 år og nærmer sig slutningen af sin karriere.

Det er uklart, hvilken vogter der bliver Palaces førstevalg i den kommende sæson, men der synes at være enighed om, at Guaita stadig er nr. 1 indtil videre. Spanieren er en fin målmand med smarte reflekser, men er ikke særlig dygtig med fødderne – en mangel, der var langt mere mærkbar under Vieira, end den var på noget tidspunkt under Hodgsons ledelse.

Johnstone, der begyndte sin karriere i Manchester United og har spillet tre gange for sit land, ville ikke have sluttet sig til Palace, hvis han ikke følte, at startpladsen var på højkant. Det ville ikke være en overraskelse, hvis den 29-årige sluttede sæsonen som Vieiras foretrukne valg mellem stængerne, men han skal muligvis være tålmodig i første omgang.

Forsvar: 8/10

Palace var defensivt ikke helt det bedste Premier League hold i sidste sæson, men deres tætte baglinje var bestemt en af de bedste i ligaen. Kun Manchester City, Liverpool, Tottenham Hotspur, Chelsea, Wolves og Brighton & Hove Albion lukkede færre mål ind end Vieiras mandskab, mens top fire var de eneste hold med bedre forventede mål end først antaget.

Marc Guehi og Joachim Andersen var begge suveræne fra dag ét. Guehi, der vil gøre sit yderste for at komme til VM i Qatar med England, er en moderne, aggressiv midterforsvarer, der helt sikkert vil slutte sig til en af landets største klubber i de kommende år. Andersen er Palaces bedste pasningsspiller, en fryd for øjet med sine skift i spillet.

Tyrick Mitchell var en anden imponerende performer sidste sæson. Venstrebacken har tidligere været sat i forbindelse med Arsenal, og The Gunners er bestemt ikke hans eneste beundrere. Defensivt solid voksede Mitchell i statur som en angribende kraft, som sidste sæson skred frem.

Chris Richards, en typisk central forsvarsspiller, kan erstatte Nathaniel Clyne og Joel Ward på højrebacken, trods et sådant skifte ville kræve justering.

Midtbane: 7/10

Som nævnt ovenfor er tabet af Conor Gallagher et slag for Palace. Lånet fra Chelsea scorede otte mål og leverede tre assists i Premier League i sidste sæson. Han var også en betydningsfuld figur i presset fra Palace, og ingen i den nuværende trup kan matche hans energi og dynamik.

Det hele er dog ikke dårlige nyheder. Gallagher er trods alle sine kvaliteter ikke en særlig kreativ pasningsspiller. Ebere Eze, den spiller, der højst sandsynligt vil erstatte ham positionelt, hvis ikke stilistisk, bør gøre Palace mere dygtig til at gennembryde svært gennemtrængelige modstanderforsvar. Eze er mest tilbøjelig til at spille som en af de tre på midtbanen, selvom han også kan bruges længere fremme, hvis det kræves.

Cheick Doucoure var Vieiras største transfermål før sommeren, så Palace-bossen vil være glad for at have hentet ham for kun €21 mio. Han er en typisk boks-til-boks midtbanespiller, men er også i stand til at spille en mere defensiv rolle og vil erstatte Cheikhou Kouyate på den position.

Vieira har flere andre muligheder på midtbanen til sin rådighed. Will Hughes er en temposættende afleveringsspiller, der vil blive brugt, når Palace spiller mod hold fra den nederste halvdel af ligaen. Jeff Schlupp laver fremragende løb uden bold og bringer balance på midtbanen med sit venstreben. James McArthur, der i dag er 34 år, viser ingen tegn på at sætte farten ned, mens Luka Milivojevic bør få noget spilletid, selvom hans bedste tid er over.

Angreb: 7/10

Wilfried Zaha er fortsat Palaces stolthed, og han var uden tvivl holdets fremtrædende spiller i anden halvdel af sidste sæson. Det var hans mest produktive sæson med hensyn til scoring af mål, hvor landsholdspilleren fra Elfenbenskysten fandt vejen til netmaskerne 15 gange i alle turneringer. Zaha er en troldmand af en dribler og er i stand til at vinde Premier League-kampe alene. I de fleste hjemmekampe spillede han ude på venstre, og lejlighedsvis placerede Vieira ham som en central angriber i sidste sæson.

Michael Olise var inde og ude af holdet i 2021/22, men han viste tilstrækkelig glimt af kvalitet til at gøre Palace-fans ekstremt spændte på, hvad der venter forude. Olise er kun 20 år gammel, men hans beslutningstagning er fornuftig, og hans slutprodukt er velpoleret. Den unge spiller har et fabelagtigt venstreben og ser ud til at være i stand til at komme op på et tocifret antal mål, forudsat at han holder sig i form.

Palaces kvalitet på flankerne er ikke helt matchet gennem angrebet på midtbanen. Jean-Philippe Mateta er en håndfuld, og hans evne til både at drive bolden frem og løbe bag om forsvaret gør ham til et nyttigt aktiv. Han er dog ikke ligefrem produktiv med kun fem mål i 22 Premier League-kampe i sidste sæson.

Bænk: 7/10

Palaces nuværende trup er nok den stærkeste i klubbens historie. På midtbanen og oppe foran har Vieira nok muligheder til at kunne skifte ud afhængigt af modstanderen. Mens Mateta var hans foretrukne centerforward i sidste sæson, giver Christian Benekes evner i luften og Odsonne Edouards smarte sammenkædningsspil Palace-bossen forskellige valgmuligheder. Det samme gælder i højre side af angrebet, hvor Michael Olise er mere potent, men Jordan Ayew tilbyder større defensiv dækning.

Kontrakten med ​​Chris Richards forstærker de defensive muligheder, men venstrebacken Tyrick Mitchell har ikke en naturlig stedfortræder, hvor den 18-årige Tayo Adaramola er blevet udlejet til Coventry City. Joel Ward, Nathaniel Clyne og Jeffrey Schlupp vil være reservemulighederne for Mitchell.

Slutresultat: 35/50

Det tegner til endnu en midterplacering for Palace, der endda kan bryde ind i top 10, hvis deres nøglespillere holder sig i form. Vieira ønsker, at hans hold skal være fleksibelt – et skifte til en back tre er blevet diskuteret – og vi bør se Palace tage endnu et skridt fremad, da de fortsætter med at omfavne deres managers principper. En nedrykningskamp er højst usandsynligt, men den europæiske kvalifikation vil formentlig være uden for The Eagles’ rækkevidde i 2022/23.