Analyse af Chelsea i Premier League 2022/23

I første halvdel af sidste sæson, så det ud til, at Chelsea ville udfordre de andre hold i kampen om Premier League-titlen. Som friske Champions League-vindere et par måneder tidligere, kom Blues flyvende ud af starthullerne og dukkede op som de tidlige pacesettere.

De forblev i toppen af tabellen indtil begyndelsen af december, men et 3-2-nederlag til West Ham United så dem falde til andenpladsen, og Thomas Tuchels mandskab kom sig aldrig rigtig over det. En stime på blot én sejr i syv kampe hen over julen og nytåret efterlod klubben fra hovedstaden 12 point efter Manchester City på førstepladsen på trods af at have spillet en kamp mere end Pep Guardiolas mandskab.

Skader var en af grundene til Chelseas tilbagegang, men det er også rigtigt, at de ikke havde den ubarmhjertige konsistens som City og Liverpool. Det er forståeligt. Tuchel har været i sit trænersæde i meget kortere tid end både Pep Guardiola og Jurgen Klopp. Hverken City eller Liverpool var i nærheden af at være så dominerende, som de er i dag i deres respektive managers første hele sæson ved roret.

Anden halvdel af sidste sæson blev overskygget af, at Roman Abramovich blev tvunget til at sælge den klub, han havde ejet siden 2003. Et konsortium ledet af Todd Boehly, en amerikansk milliardær, afsluttede sin længe ventede overtagelse af klubben inden den frist, som den britiske regering havde fastsat. 2022/23-sæsonen er derfor starten på en ny æra for Chelsea, der håber at fortsætte med at vinde trofæer med den konsistens, de gjorde under Abramovichs 19-årige ledelse. 

Forventet opstilling (4-3-3)

Edouard Mendy; Cesar Azpilicueta, Thiago Silva, Kalidou Koulibaly, Reece James; Jorginho, N’Golo Kante, Ben Chilwell; Mason Mount, Kai Havertz, Raheem Sterling.

Træneren

Ligesom Pep Guardiola i Manchester City og Jurgen Klopp i Liverpool er Tuchel den vigtigste figur i Chelsea. Tyskeren fik den potentielt vanskelige opgave at erstatte Frank Lampard, en klublegende, som Blues-chef, men han gjorde en øjeblikkelig indvirkning ved at vinde Champions League indenfor få måneder efter at have overtaget styringen.

Sidste sæson var ikke helt så succesfuld, men Chelsea vandt alligevel Club World Cup, nåede finalen i både FA Cuppen og Liga Cuppen og sluttede komfortabelt i top fire i Premier League. Tuchel håber nu at tage det næste skridt med dette hold, især i ligaen.

Kendt for at være en intens og krævende operatør, er tyskeren tidligere blevet uvenner med spillere. Faktisk var det hans til tider vanskelige personlighed, der spillede en rolle i hans afgang fra både Borussia Dortmund og Paris Saint-Germain. Samtidig har Tuchel været vokal om hans frustration om Chelseas manglende succes i sommerens transfervindue. En dårlig start på sæsonen kan måske få bægeret til at flyde over, men Chelseas fans vil ikke bytte ham ud med nogen anden.

Spillere at holde øje med

Efter syv enormt succesfulde år i Manchester City er Raheem Sterling kommet til Chelsea. Hans aftale på Etihad Stadium stod til at udløbe i 2023, og en afgang denne sommer lignede altid en klar mulighed. Sterling selv havde tidligere antydet, at han havde lyst til en opholdsperiode i udlandet, men han vil i stedet slutte sig til sin tredje Premier League-klub efter tidligere at have spillet i både Liverpool og City. Kantspilleren håber at kunne føje flere titler til de fire Premier League-mesterskaber, han allerede har i sin samling.

Sterling har ikke været helt så konsekvent, som han kunne have været i de sidste par år, men han er fortsat en fodboldspiller i verdensklasse på sine gode dage. Englands stjernespiller ved sidste sommers EM har i gennemsnit scoret mere end 15 mål og lavet næsten syv assists per sæson de seneste fem år.

I stand til at spille på både venstre og højre fløj (og endda på den centrale midtbane, hvis det er nødvendigt), vil hans titelvindende erfaring være lige så vigtig for Chelsea som hans enorme evner. Sterling var den angriber, Thomas Tuchel ønskede sig mest før sæsonstart, og det ser ud til, at Chelsea-cheftræneren er ved at få sin mand.

Transfers

Ind

Raheem Sterling (Manchester City), Kalidou Koulibaly (Napoli), Omari Hutchinson (Arsenal)

Ud

Antonio Rudiger (Real Madrid), Romelu Lukaku (Inter, udlånt), Andreas Christensen (Barcelona), Danny Drinkwater (Kontraktfri)

Målmand: 9/10

Edouard Mendy startede sidste sæson med et brag, hvilket fik mange til at stemple ham som den fremtrædende målmand i verdensfodbolden. Han var dog ikke i stand til at opretholde det høje præstationsniveau gennem hele sæsonen, da fejl begyndte at snige sig ind i den senegalesiske målmands spil. Men som det gamle ordsprog siger: Form er midlertidig, klasse er permanent. Vi forventer, at Mendy kommer op på sit bedste niveau i denne sæson.

Mendys enorme ramme og lange arme giver ham mulighed for at foretage redninger, der ville være udenfor ringere målmænds rækkevidde. Han er også atletisk og adræt og vokser i selvtillid, når det kommer til at dominere sit straffesparksområde. Hvis han kan undgå fejlene, vil Mendy blive omtalt som en af de bedste målmænd i verden igen.

Forsvar: 8/10

Afgangen af Antonio Rudiger, tidligere en af de bedste midterforsvarere i Premier League, er et tilbageslag. Chelsea har dog gjort et godt arbejde med at finde en erstatning og har nu skrevet kontrakt med Kalidou Koulibaly, der har excelleret i Napoli i flere år.

I betragtning af at Andreas Christensen også er smuttet, har Chelsea desperat brug for forstærkninger bagi. Den udholdende Thiago Silva vil på trods af al sin mangeårige ekspertise ikke være i stand til at optræde i alle 38 Premier League-kampe, eftersom han nærmer sig sin 38-års fødselsdag. Et ønske om Jules Kounde blev forstyrret af Barcelona, hvilket efterlader få muligheder for Tuchel, inden ligaens start.

Cesar Azpilicuetas bedste dage er forbi og forventes at forlade klubben alligevel, hvor i blandt Barcelona siges at være ivrige. Trevoh Chalobah og Malang Sarr er stadig unge og endnu ikke støbt til opgaven med at spille i Chelseas midterforsvar uge efter uge.

Midtbane: 8/10

Tuchel har foretrukket en 3-4-3/3-4-2-1-formation i sin tid i Chelsea indtil videre, hvilket betyder, at han kun kan vælge to centrale midtbanespillere i startopstillingen. Saul Niguez er tilbage i Atletico Madrid efter sin lejeperiode, og Ross Barkley er fortsat sat i forbindelse med exitdøren, så der er formentlig fire muligheder for at udfylde de roller på midtbanen denne sæson. Ligesom han gjorde i sidste sæson, vil Tuchel rotere mellem dem.

Jorginho og N’Golo Kante kan tænkes at være hans faste kombination i de største kampe. Den italienske landsholdsspiller er en perfekt regista, en playmaker, der ligger dybt og dikterer tempoet i spillet. Men selvom Jorginho ikke er en, der undgår en tackling, er han ikke ligefrem en naturlig bolderobrer. Kante er fortsat en mester på netop det område, og Chelsea-fans vil håbe, at han kan holde sig i form i hele 2022/23.

Mateo Kovacic vil også have en stor rolle at spille. Han tilbyder mere drive med bolden end Jorginho og en berøring mere listigt end Kante. Ruben Loftus-Cheek er også sikker på at få spilletid på midtbanen, men Conor Gallagher vil nok spille længere fremme, når der er brug for ham.

Angreb: 9/10

Det var meningen, at Romelu Lukaku skulle være den manglende brik i puslespillet for Chelsea i sidste sæson, men hans anden periode på Stamford Bridge gik ikke efter planen. Med den belgiske landsholdsspiller tilbage i Inter, i første omgang på lån, får Kai Havertz pladsen oppe foran. Tyskeren er en intelligent, dygtig spiller, men Chelsea har brug for, at han scorer flere mål end de otte, han bidrog med i 29 Premier League-kampe i 2021/22.

Havertz vil blive støttet af Mason Mount og Raheem Sterling. Førstnævnte er stadig på en eller anden måde undervurderet på trods af endnu en fantastisk sæson sidste gang. Sterling vil i mellemtiden bringe mere fart til Chelsea-angrebet, mens hans tidligere præstationer kan betyde, at han kan være blandt Premier League-topscorerne, hvis tingene flasker sig for ham i det vestlige London.

Bænk: 7/10

Tuchel vil ikke være helt tilfreds med mulighederne på bænken, som det ser ud på nuværende tidspunkt. Der er rotationsmuligheder nok i midten af banen, selvom Chelsea-manageren måske stadig vil forsøge at tilføje endnu en midtbanespiller til truppen, inden transfervinduet lukker i begyndelsen af september. Der er dog ikke nok kvalitetsdækning i midterforsvaret, og en anden angrebsorienteret højre wingback til at fungere som Reece James’ afløser ville ikke være nogen skade.

Chelsea har nok folk i de forreste områder, men de ser ikke ud til at at have overbevist Tuchel, heraf Callum Hudson-Odoi, Christian Pulisic og Hakim Ziyech. Hvis en eller begge af disse spillere skulle gå hen og forlade klubben, vil Chelsea sandsynligvis gå efter at hente en anden angriber eller to sammen med Raheem Sterling.

Slutresultat: 41/50

Chelsea var ikke i stand til at holde trit med Manchester City og Liverpool i sidste sæson, og det får de også svært ved at gøre denne gang. The Blues har især arbejde at gøre defensivt, mens manglen på en komplet nier kan være en hindring. Chelsea har dog kvalitet nok til at slutte i top fire og kvalificere sig til Champions League.