Analyse af Brighton & Hove Albion i Premier League 2022/23

Brighton & Hove Albion er et etableret Premier League-hold, så det er let at glemme det faktum, at sidste sæsons niendeplads var den bedste i klubbens historie. The Seagulls gennemgik gode og dårlige perioder, men en stærk afslutning på sæsonen fik dem til at klatre op på niendepladsen. Det var første gang, at holdet fra sydkysten havde afsluttet en sæson i den bedste række i den øverste halvdel af tabellen.

Enhver ambitiøs Championship-klub, der ønsker at blive fast inventar i Premier League, rådes til at studere Brightons fremgang. For lidt over et årti siden var denne klub stadig i League One og gnubbede skuldre med Walsall, Notts County og Hartlepool United. De sikrede sig oprykning til den bedste række i år 2017 og formåede under Chris Hughton at undgå nedrykning to år i træk.

Ikke desto mindre besluttede bestyrelsen at skille sig af med Hughton i slutningen af sæson 2018/19. Nogle følte, at dette var en mystisk beslutning. Den tidligere Newcastle United-boss havde opfyldt sin målsætning om at føre Brighton op i Premier League og holde dem der. Men de kræfter, der var på Amex Stadium, havde besluttet sig for, at der var behov for en stilændring, hvis Brighton skulle tage det næste skridt. Ind kom Graham Potter, der introducerede en attraktiv, proaktiv tilgang, der kulminerede med sidste sæsons niendeplads.

Brightons næste mål bliver at kvalificere sig til Europa, selvom det ikke bliver let. Manchester City, Chelsea, Liverpool, Tottenham Hotspur, Manchester United og Arsenal slutter sandsynligvis i top seks. Det ville kun efterlade en ekstra kvalifikationsplads i Premier League. West Ham United gjorde krav på den i sidste sæson, og dem, Leicester City, Aston Villa og Newcastle United er blandt kandidaterne denne gang. Brighton er også i stand til at udfordre, men de kommer sandsynligvis ikke til at leve op til det.

Forventet startopstilling (3-4-2-1)

Robert Sanchez; Joel Veltman, Lewis Dunk, Adam Webster; Tariq Lamptey, Moises Caicedo, Enock Mwepu, Marc Cucurella; Alexis McAllister, Leandro Trossard; Danny Welbeck.

Træneren

Når Potter en dag forlader Brighton, kan det meget vel være for at slutte sig til et af de store top seks hold i Premier League.

Den 47-årige har ikke taget den konventionelle vej for at nå dette niveau. Hans første trænerjob var i Østersund i Sverige, hvor Potter tilbragte syv år og førte klubben fra fjerde division til første. Efter en ensom sæson i Swansea City blev han ansat af Brighton i 2019.

Det siges ofte, at rekruttering er den vigtigste aktivitet, der udføres af enhver fodboldklub, og Albion har bestemt udmærket sig på dette område i løbet af de sidste par år. Men at hente spillere er kun en del af ligningen. At få det bedste ud af dem, når de ankommer, er lige så vigtigt. Det er her, Potter udmærker sig. Han er en fantastisk træner, der er i stand til at forbedre spillerne individuelt og gøre kollektivet mere end summen af de enkelte spillere.

Brighton er et af de bedste fodboldhold i Premier League. De skifter jævnligt formation, både i og mellem kampene. Spillere har lov til at bytte positioner, men sådanne bevægelser sker inden for en fast struktur. Brighton spiller flydende, besiddelsesbaseret fodbold, der bygger på forhånd indøvede angrebsmønstre, der har skabt problemer for selv de stærkeste modstandere.

Det er endnu uvist, hvor længe Brighton vil være i stand til at holde på Potter. The Seagulls er en veldrevet klub, og de har uden tvivl en plan på plads for, hvornår den siddende cheftræner forlader klubben, men formand Tony Bloom vil håbe på at beholde ham så længe som muligt.

Spillere at holde øje med

Af alle 20 Premier League-hold ser Brighton ud til at have det bredeste scouting-netværk. Alene i Potters embedsperiode har Albion hentet spillere fra Pogon Szczecin, Independiente del Valle, Argentinos Junions og Slavia Prag; deres trup indeholder landsholdsspilere fra Colombia, Zambia, Polen og Ecuador.

Brightons to sommerankomster, Julio Enciso og Kaoru Mitoma, blev plukket fra Libertad i Paraguay og Kawasaki Frontale i Japan. Mitoma blev faktisk hentet for 12 måneder siden, men tilbragte sidste sæson på lån hos belgiske Union SG.

Enock Mwepu er Zambisk landsholdspiller som nævnt ovenfor. En relativt afdæmpet tilføjelse fra Red Bull Salzburg inden starten af sidste sæson, hvor midtbanespilleren kun spillede 18 Premier League-kampe i 2021/22, men gjorde sig bemærket i mange af dem. Efter Yves Bissoumas afgang til Tottenham, kan Mwepu blive Brightons vigtigste mand på midtbanen. Den 24-årige er dynamisk, teknisk begavet og en dygtig boldspiller, der bidrager i både den angribende og defensive fase af spillet.

Transfers

Ind

Julio Enciso (Libertad)

Ud

Jayson Molumby (West Bromwich Albion), Yves Bissouma (Tottenham Hotspur)

Målmand: 7/10

Robert Sanchez erobrede pladsen fra Mat Ryan som Brightons nr. 1 i slutningen af 2020 og har lige siden bevaret den status i 18 måneder. Han har vist sig at passe bedre ind i Potters planer på målmandsposten. For det første er han mere dygtig med fødderne. Sanchez er komfortabel med at modtage bolden fra sine forsvarere, hvilket er en vigtig brik i Potters filosofi, nemlig at Brighton spiller ud bagfra.

Spanieren er også en god målstopper. Han er atletisk og adræt, og præsterede adskillige fremragende redninger sidste sæson. Hans beslutningstagning er generelt fornuftig, og det faktum, at han stadig kun er 24 år gammel – ret ung for en startende Premier League-målmand – betyder, at han kun kan blive bedre herfra.

Forsvar: 8/10

At forsvare handler om langt mere end blot at have midterforsvarere, der kan tackle og er dominerende i luften. Disse egenskaber er selvfølgelig vigtige, og selv Potter ville erkende, at boldspilsevne ikke nytter noget, hvis en forsvarsspiller konstant fanges ude af position.

Men der er mange måder, hvorpå et hold kan minimere kvantiteten og kvaliteten af de chancer, de giver, og en stor del af Brightons succes i den henseende er deres besiddelsesbaserede spillestil, der har til formål at holde modstanderen fra bolden og dermed begrænse mængden af muligheder, de kan skabe. Statistikken fra sidste sæson viser Brightons succes på dette område: Kun fem klubber – top fire & Wolverhampton Wanderers – lukkede færre mål ind end Potters mænd.

Lewis Dunk er en pålidelig figur i hjertet af det bagerste forsvar, hvor hans lederegenskaber gør ham til et naturligt valg som anfører. Adam Webster er en undervurderet pasningsspiller fra dybden, og Joel Veltman er komfortabel med at bevæge sig ud for at forsvare brede områder – en vigtig kvalitet for fløjmidtbanespillere med formationen tre bagi.

Midtbane: 7/10

Yves Bissoumas skifte til Tottenham betyder, at Brighton har mistet Premier Leagues nok bedste midtbanespiller, der ikke befandt sig hos et top seks hold. Mali-landsholdsspilleren vil blive savnet, men der er god grund til at tro, at The Seagulls kommer fint videre uden ham.

Både Moises Caicedo og Enock Mwepu viste glimt af kvalitet i sidste sæson, men ingen af dem var en fast del af startopstillingen. Udsigten til et Caicedo-Mwepu-partnerskab på midten af banen vil begejstre Brighton-fans.

Vi vurderede sidstnævnte tidligere i denne artikel, men førstnævnte er også værd at fokusere på. Caicedo er en flittig spiller, der går ind i tacklinger og dækker området hurtigt, og vil sandsynligvis holde sin position på midtbanen og lade Mwepu strejfe fremad. Ecuadorianeren er dog også i stand til at drive bolden fremad, og han kan godt lide at lave dybe afleveringer til sine holdkammerater, der er placeret højere oppe på banen.

I mellemtiden er Tariq Lamptey og Marc Cucurella skabt til rollen som wingback. At se dem lave deres hurtige ryk langs flanken for at få noget til at ske i angrebet er et nydeligt syn. Cucurella ser ud til at blive hos klubben, trods stor interesse fra Manchester City.

Angreb: 6/10

For at vinde Premier League-kampe skal man score mål – og det gør Brighton ikke ofte nok. De var blandt de fem mindst scorende hold i ligaen sidste sæson og fandt vejen til netmaskerne med mindre hyppighed end flere hold, der sluttede under dem, herunder Crystal Palace, Everton, Southampton og Brentford. Forrige år var Brighton det sjette mindst scorende hold af de 20 Premier League-hold.

Mærkeligt nok var problemet ikke det samme i begge sæsoner. I 2020/21 var Brightons problem at omdanne chancer til mål. Ved hjælp af data om forventede mål kan vi se, at de scorede omkring 12 mål færre, end de ‘burde’ have gjort baseret på kvaliteten af de muligheder, de skabte. Sidste år kæmpede de dog med at skabe målchancer, hvor deres faktiske antal mål kun lå fire under deres forventede mål.

Neal Maupay gør et stort stykke arbejde med hensyn til presspil og sammenspil, men han er ikke den produktive angriber, Brighton har brug for. Det samme kan siges om Danny Welbeck, så det bliver interessant at se, om januar-transferen Deniz Undav får en chance tidligt på sæsonen. Bag frontmande, er der ingen mangel på kreativitet og innovation fra Leandro Trossard og Alexis McAllister.

Bænk: 7/10

Brightons fodbold er flydende, og det samme er Potters tilgang til holdudvælgelse. Den tidligere Swansea-boss er ikke den type manager, der holder fast i den samme startopstilling uge efter uge. Han har masser af muligheder i sin trup, og selv spillere, som vi ikke inkluderede i vores formodede opstilling ovenfor, vil starte inde rigeligt. Den gruppe omfatter Shane Duffy i forsvaret, Solly March på wingback, Adam Lallana, Jakub Moder og Pascal Gross på midtbanen og Deniz Undav oppe foran.

Slutresultat: 35/50

Brighton er for gode til at være involveret i en nedrykningskamp. De spiller altid fodbold, der er let for øjet og har konsekvent en sund defensiv rekord, men Potters side skal blive mere effektiv i den sidste tredjedel. Medmindre de kan begynde at skabe og omdanne chancer til mål med mere regelmæssighed, er det usandsynligt, at de slutter i top syv.