Analyse af Brentford i Premier League 2022/23

Anden sæson-syndromet vil være sætningen på alles læber, når det kommer til diskussioner om Brentford denne sæson. Fænomenet refererer til de oprykkede hold, der har fremragende første sæsoner i Premier League, kun for at styrtdykke det efterfølgende år. Leeds United oplevede det i sidste sæson, men de formåede alligevel at holde sig oppe. Sheffield United var ikke så heldige i 2020/21.

Brentford overgik forventningerne sidste sæson. Thomas Franks mandskab var blandt favoritterne til nedrykning før sæsonen var gået i gang. Holdet sluttede 11 point over nedrykningsstregen. De oprykkede godt nok fra Championship gennem slutspillet i stedet for automatisk, men de præsterede bedre end de to hold – Norwich City og Watford – der rykkede en liga op sammen med dem. Brentford spillede til tider spændende fodbold og blev hurtigt de neutrales favorit.

The Bees fik en drømmestart på deres første Premier League-sæson nogensinde, da de slog Arsenal 2-0 i åbningskampen. Efter en 2-1-sejr over West Ham United i første halvdel af oktober kravlede Brentford helt op på en syvende plads i ligaen. Men et kvalitetsskifte midt i sæsonen fik dem til at tage et dyk ned ad tabellen, og nedrykning blev pludselig en bekymring igen. Alt ændrede sig dog, da Frank overtalte Christian Eriksen til at underskrive en seks måneders aftale på Brentford Community Stadium i slutningen af januar.

Den danske landsholdspiller var en afgørende figur. Blot få måneder efter hjertestoppet, der satte hans karriere (og hans liv) i fare, fortsatte Eriksen med samme kvalitet, som han spillede med i sin sidste sæson i engelsk fodbold. Brentfords optur skyldtes ikke kun midtbanespilleren, men uden ham ville de helt sikkert have sluttet meget tættere på de tre nederste, hvis ikke blandt dem. En stime på fem sejre i seks kampe, herunder en fantastisk 4-1-sejr over Chelsea på Stamford Bridge, sikrede Brentfords status i den bedste række. Derfor vækker det bekymring hos fansene, at danskeren ikke er at finde hos klubben denne sæson.

Frank har gjort et fantastisk stykke arbejde i sin tid i det vestlige London, men at holde klubben oppe for anden sæson i træk kan blive hans største udfordring til dato.

Forventet startopstilling (4-3-3)

David Raya; Aaron Hickey, Ben Mee, Pontus Jansson, Rico Henry; Mathias Jensen, Christian Nørgaard, Vitaly Janelt; Bryan Mbeumo, Ivan Toney, Yoanne Wissa.

Træneren

Thomas Frank var en kandidat til Premier Leagues Manager of the Year prisen sidste sæson sammen med folk som Pep Guardiola, Jurgen Klopp og Patrick Vieira. Efter udnævnelsen som Brentford træner i 2018 har det næsten været konstant fremgang for klubben, siden danskeren fik overdraget tøjlerne. Bierne sluttede som nummer 11 i Franks første sæson, tabte i playoff-finalen i efterfølgende sæson, vandt slutspillet i sin tredje og overlevede i Premier League i sin fjerde sæson. Brentford fans vil være tilfredse med et lille tilbageskridt denne sæson, så længe de bliver i ligaen.

Brentford er en af de bedst drevne klubber i engelsk fodbold. De har ikke et budget til at matche de fleste af deres Premier League rivaler, men de bruger deres penge godt og anvender analyser og avanceret data til at finde talenter, der undslipper andre holds opmærksomhed. Alligevel er de spillere, de henter, sjældent færdige: Det kræver en smart coaching af Frank og hans stab at bearbejde råvarerne og gøre dem til det færdige produkt.

Frank er også en fantastisk kollektiv manager, der i høj grad er ansvarlig for Brentfords sammenhold og holdånd. Individuel kvalitet er én ting, men det er ikke nok til, at kollektivet får succes på Premier League niveau. Det forstår Frank, og dette har gjort Brentfords kammeratskab til en af deres store styrker.

Spillere at holde øje med

Han blev forståeligt nok overskygget af Christian Eriksen i de sidste par måneder af sæsonen, men Christian Nørgaard blev kåret til Brentfords Årets Spiller af både sine holdkammerater og klubbens tilhængere. Midtbanespilleren var medvirkende til the Bees’ overlevelse, hvor hans screening af de tre bagerste hjalp Franks mandskab med at lukke færre mål ind end Manchester United.

Kun Wilfred Ndidi fra Leicester City havde i gennemsnit flere tacklinger pr. kamp end Nørgaard, der lå nummer fem på listen over gennemsnitlige bolderobringer per kamp af midtbanespillere. Danskeren er en naturlig boldvinder, der opsnuser farer og ved, hvordan man er på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt.

Han gik kun glip af tre Premier League-kampe i 2021/22 og vil også være et af de første navne på Franks hold i denne sæson. Nørgaard er ikke en særlig prangende spiller, men er enormt effektiv til det, han laver.

Transfers

Ind

Aaron Hickey (Bologna), Keane Lewis-Potter (Hull City), Thomas Strakosha (Lazio), Yehor Yarmolyuk (Dnipro-1), Ben Mee (Burnley)

Ud

Christian Eriksen (Kontraktfri), Mathias Jørgensen (Kontraktfri), Julian Jeanvier (Kontraktfri), Mads Bistrup (Nordsjælland, udlånt)

Målmand: 7/10

David Raya fik sin første landskamp for Spaniens landshold i sidste sæson, hvilket siger alt om fremgangen for en målmand, der for bare fire år siden var i gang med sin handel i den tredjebedste række i den engelske pyramide.

Da Raya blev skadet i oktober, bekræftede det, hvor værdifuld han var for holdet. Alvaro Fernandez vikarierede under sin landsmands tid på behandlingsbordet, men han var desværre ringere end Raya i stort set alle aspekter af målmandsspillet. Han ville aldrig indrømme det offentligt, men det må have været en kæmpe lettelse for Frank, da hans førstevalg vendte tilbage til sin fulde form.

Raya er ikke kun en fin målstopper, men han er også dygtig med fødderne. Det giver Brentford mulighed for at opbygge spil bagfra, og det giver holdets forsvarsspillere selvtillid til at sende bolden tilbage til spanieren. Frank vil være desperat efter, at han skal holde sig i form og skadesfri under hele denne sæson.

Forsvar: 7/10

Brentfords defensive tal var ret gode i sidste sæson: De lå nr. 12 for indkasserede mål (hvor færrest indkasserede er først) og præsterede endnu bedre oppe foran med de forventede mål. Statistikken fortæller noget om kvaliteten af de chancer, et hold skaber, og Brentford var i den øverste halvdel.

At forsvare er en kollektiv kunst, og The Bees demonstrerer det bedre end de fleste. Frank ser ud til at ville skifte til en tre-mands baglinje denne sæson, med Ben Mee og Pontus Jansson i midten af det hele. Ligegyldig om dette skift sker eller ej, vil de være velorganiserede, disciplinerede og flittige, og de tre forsvarsspillere arbejder godt sammen.

Ligesom på andre områder vil Brentford dog finde tingene mere testende defensivt denne gang, så vær ikke overrasket over at se et fald på dette område.

Midtbane: 6/10

Det ville være en grov overdrivelse at sige, at Christian Eriksen egenhændigt vandt Premier League-kampe for Brentford i sidste sæson, men det er i hvert fald rigtigt, at holdets form var nedadgående, inden han kom ind. En af grundene til det var den manglende kreativitet inden for rækkerne, især på midtbanen. Det er noget, Frank er nødt til at tage fat på efter Eriksens beslutning om at slutte sig til Manchester United i stedet for at vende tilbage til Brentford Community Stadium.

Nørgaard er en forsvarsorienteret spiller, der gør et fantastisk stykke arbejde med at bryde spillet op og forstyrre modstanderens rytme. Mathias Jensen og Vitaly  Janelt vil sandsynligvis starte ved siden af ham, selvom det var bemærkelsesværdigt, at Frank så ud til at ændre dette i slutningen af sidste sæson.

Det ville slet ikke være overraskende, hvis Brentford forsøgte at hente en eller to midtbanespillere, inden transfervinduet lukker i begyndelsen af september.

Angreb: 7/10 

Ivan Toney formåede ikke at komme blandt de top 10 Premier League topscorere i sidste sæson (han sluttede lige efter Raheem Sterling på 10. pladsen), men Brentford-angriberen kan kun være tilfreds med, hvordan hans første fulde sæson med topfodbold gik. Toney er en velafrundet centerforward, der kan score stort set alle typer mål. Han er Brentfords frontmand og den spiller, som de andre spillere oppe foran vil drage inspiration fra.

Bryan Mbeumos bidrag i 2021/22 gik ikke ubemærket hen hos Frank eller Brentford-trofaste fans. Mbeumo er en hårdtarbejdende spiller, der har en tendens til at falde dybere end Toney, og han forbinder spillet og strikker midtbanen og angrebet sammen. Yoanna Wissa klemte sig ind i startopstillingen senere i sæsonen, og håber at starte her igen.

Bænk: 5/10

Mængdemæssigt klarer Brentford sig ikke så dårligt, når vi analyserer deres trup. Men hvis vi kigger på kvalitet, er der helt klart plads til forbedringer. Det er tvivlsomt, om folk som Mads Roerslev, Dominic Thompson og Charlie Goode er gode nok back-ups i forsvaret for eksempel.

Længere fremme er der delte meninger om Shandon Baptiste, Saman Ghoddos og Josh Dasilva. Hvis Ivan Toney bliver skadet, kan det i mellemtiden vise sig at være fatalt for Brentfords chancer for at blive i Premier League.

Slutresultat: 32/50

Overlevelse skal være målet igen for Brentford i denne sæson. Tabet af Christian Eriksen er et kæmpe slag, og de vil få svært ved at erstatte hans kløgt og kreativitet på midtbanen, men med holdets sammenhold og Franks kløgtige ledelse kan Brentford slutte over den frygtede nedrykningsstreg.