Analyse af Bournemouth i Premier League 2022/23

Bournemouth var imponerende konsekvente gennem hele sidste sæson. De strøg til tops efter en 2-1 sejr over Queens Park Rangers i midten af september og faldt kun ud af de automatiske oprykningspladser tre gange indtil slutningen af sæsonen. Disse perioder udenfor top to var korte, og Bournemouth sluttede komfortabelt seks point foran Huddersfield Town på tredjepladsen og sikrede sig dermed sin tilbagevenden til Premier League efter kun to års fravær.

En klub, der længe var forbundet med Eddie Howe, er kommet videre. Scott Parker er den nye mand ved roret. Ligesom Howe er han en ung, sulten og ambitiøs engelsk træner med en glubsk arbejdsmoral. Dominic Solanke scorede godt nok 29 mål, men Parker var nøglefiguren bag Bournemouths oprykning. Han fortjener ros for at få det bedste ud af ikke kun Solanke, men også spillere som Philip Billing, der var som forvandlet under hans ledelse.

Parker kræver meget af sine spillere fysisk, og Bournemouths mandskab blev testet for deres kunnen tidligt. Deres fitnessniveau gjorde det i sidste ende muligt for The Cherries at opretholde et konsistent niveau gennem hele Championship sæsonen. Mod slutningen af sæsonen, så det ud til, at Bournemouth kunne blive indhentet af Nottingham Forest, men Parkers mænd trådte i karakter ved den lejlighed for at demonstrere en forseglende oprykning med en 1-0-sejr over holdet fra East Midlands.

At holde Bournemouth i den bedste række ville nok være en endnu større præstation end at få dem tilbage dertil. Kløften mellem Premier League og Championship ser ud til at være blevet større på det seneste, hvor oprykkede hold fortsat har sværere ved at slutte over den frygtede nedrykningsstreg. Bournemouth er i skrivende stund favoritter til nedrykning, men Parker og co. vil gøre sit bedste for at modbevise dette.

Forventet startopstilling(3-4-3)

Mark Travers; Adam Smith, Chris Mepham, Lloyd Kelly; Ryan Fredericks, Jefferson Lerma, Philip Billing, Marcus Tavernier; Ryan Christie, Dominic Solanke, Jaidon Anthony.

Træneren

Parker har fået en lovende start på sin managerkarriere, der begyndte i Fulham i 2019. Han tog ansvaret for Cottagers, da de lå næstnederst i Premier League med et par måneder tilbage af sæsonen. Den tidligere midtbanespiller kunne ikke redde dem fra nedrykning, men skaden var sket længe før hans ansættelse, og ingen holdt ham ansvarlig for klubbens 19. plads.

Fulham var en synkende skude i det meste af den sæson, men Parker gjorde det glimrende for at få vendt situationen hurtigt. The West Londoners sikrede sig en øjeblikkelig tilbagevenden til Premier League via slutspillet og slog et meget vellidt Brentford hold i finalen. Alligevel var Parker igen ude af stand til at holde Fulham oppe. Han fik positive anmeldelser for sit individuelle arbejde den sæson, og Fulham var ikke det dårligste Premier League-hold nogensinde, men et regnskab på 28 point viser, at klubben fra hovedstaden alligevel lå langt under Premier League niveau.   

Parker tilføjede en anden forfremmelse til sit CV sidste sæson. Han krævede meget af sine spillere (hans træninger siges at være intense), men spillerne reagerede præcis, som han ville. Den tidligere engelske landsholdsspiller håber, at talemåden ”tredje gang er lykkens gang” kan holde hans klub i Premier League for første gang.

Spillere at holde øje med

Alles øjne vil hvile på Dominic Solanke for at se, om han kan bære sin Championship form ind i Premier League. Solanke var en højt vurderet ung spiller i Chelsea og Liverpool, og kom til Bournemouth i Janaury 2019 for £19 mio.

Det blev udråbt som et snedigt køb af The Cherries, men angriberen formåede ikke at leve op til forventningerne tidligt. I 42 Premier League kampe for klubben scorede Solanke blot tre gange. Havde de i stedet skrevet kontrakt med en anden frontmand, er det muligt, at Bournemouth kunne have undgået nedrykning til den næstbedste række i 2019/20.

Solanke havde en udmærket første sæson i Championship under Jason Tindall og Jonathan Woodgate, men det var sidste sæson, hvor han for alvor slog igennem. 29 mål i 46 ligakampe hjalp Bournemouth tilbage i den bedste række, hvor Aleksandar Mitrovic var den eneste spiller i ligaen, der oftere fandt vejen til netmaskerne.

Det bliver fascinerende at se, hvordan en revitaliseret Solanke klarer sig på højeste niveau efter sine tidligere vanskeligheder. Han er fysisk stærk og mobil, og er i stand til både at holde på bolden og løbe bag om forsvaret. Antallet af mål han scorer, kan meget vel gøre forskellen mellem overlevelse og nedrykning for holdet fra sydkysten.

Transfers

Ind

Joe Rothwell (Blackburn Rovers), Ryan Fredericks (West Ham United), Marcus Tavernier (Middlesbrough)

Ud

Robbie Brady (Preston North End), Galvin Kilkenny (Stoke City, udlånt), Gary Cahill (Kontraktfri)

Målmand: 6/10

Før sidste sæson tvivlede mange Bournemouth fans på, om Mark Travers var god nok til at være deres førstevalg på målmandsposten. Han havde tidligere kun spillet fire ligakampe for klubben, og det var noget af en overraskelse, da Parker overrakte ham trøje nr. 1 (metaforisk i hvert fald) efter Asmir Begovics afgang sidste sommer.

Men Travers overgik forventningerne ved at være en af Bournemouths stjernespillere på vejen mod oprykning. Han var en stor grund til, at The Cherries havde mesterskabets bedste defensive statistik med 19 kampe uden indkassering af mål og kun 39 indkasserede mål.

Den eneste grund til, at Travers ikke vurderes højere, er, at han stort set er uprøvet på Premier League niveau. Denne sæson bliver derfor en stor test for Bournemouth målmanden, der kan forvente at få meget mere at se til, end han gjorde i 2021/22.

Forsvar: 5/10

Bournemouths forsvar var en af deres store styrker i sidste periode, men det bliver meget sværere for The Cherries at holde målet rent, når de kommer op mod kvalitetsangreb uge efter uge.

Nat Philips var en vigtig spiller sidste sæson, men han er nu vendt tilbage til Liverpool, samtidigt med at Gary Cahill også har taget afsked, efter hans kontraktudløb. Adam Smith, en typisk højreback, kan komme i spil som på højresiden sammen med Chris Mepham og Lloyd Kelly, der begge skal bevise, at de er gode nok til at spille i Premier League.

Det var svært at holde mål ude for Bournemouth under Eddie Howe’s ledelse, og forsvaret kunne være en svaghed for klubben igen denne sæson, medmindre Parker kan byde nogle nye spillere velkommen inden transfervinduet lukker.

Midtbane: 6/10

Premier League kampe vindes og tabes ofte på midtbanen – et faktum, som Parker, en tidligere midtbanespiller, ved bedre end de fleste. Det er endnu ikke klart, hvilke to muligheder Bournemouth træneren have som sit førstevalg i startopstillingen, hvor Lewis Cook, Philip Billing og Jefferson Lerma er blandt kandidaterne.

Hvis Parker vælger soliditet frem for kreativitet, vil Billing og Lerma sandsynligvis få plads i startopstillingen. Sidstnævnte er en ihærdig, aggressiv spiller, der ser ud til at stresse og besvære sine modstandere i den travleste del af banen. Hans tendens til at få kort er dog et problem – Lerma går glip af for mange kampe på grund af karantæne.

Billing er en boks-til-boks-spiller, der bidrog med 10 mål og otte assists i sidste sæson, så han blive valgt fremfor Cook.

Der vil være to nyankomne wing-backs med Ryan Fredericks til højre og Marcus Tavernier på venstre. De forventes at deltage i angreb, men begge spillere vil også blive nødt til at bruge en stor del af deres tid på at forsvare.

Angreb: 6/10

Dominic Solanke vil være desperat efter at indhente den tabte tid som Premier League spiller. Han vil være fuld af selvtillid efter sidste sæsons bedrifter og vil løfte sig selv op for at score mål på dette niveau. Hans tidligere præstation i den bedste række er dog i bedste fald middelmådig, så indtil videre er det endnu ikke klart, hvordan han vil præsterede på det engelske topniveau.

Det bliver også interessant at se, hvordan Jaidon Anthony håndterer oprykningen. Venstrekanten, der var i Arsenals kikkert som ung, var direkte involveret i 15 mål i sidste sæson. Parker vil dog gerne se mere fra Ryan Christie, mens både Bournemouth-fans og neutrale tilhængere af sporten vil håbe, at David Brooks kan genvinde sin bedste form efter at være kommet sig efter Hodgkins lymfom.

Bænk: 5/10

Premier League fodboldhold skal planlægge for ethvert muligt scenarie, og selvom det er muligt at have en trup, der er for oppustet, er det vigtigt at have alternative muligheder på alle positioner. Parker havde en tendens til at have en stor gruppe til sin rådighed i Fulham, og han vil gerne se yderligere dybde tilføjet, inden transfervinduet lukker i begyndelsen af september.

Bournemouth var stærkt afhængige af lånemarkedet i sidste sæson, men Nat Phillips, Leif Davis, Ethan Laird, Todd Cantwell og Freddie Woodman er nu alle vendt tilbage til deres moderklubber. Det efterlader The Cherries med bekymrende mangel på back-ups på flere områder.

Uden Phillips og Gary Cahill har Bournemouth ikke meget at råde over, når de gælder forsvarsspillere. Woodmans exit efterlader Mark Travers uden en erfaren nr. 2 mellem stængerne.

Slutresultat: 28/50

Parker er en lovende ung manager, men hans trup mangler Premier League kvalitet over hele linjen. Vi kan forvente, at Bournemouth spiller noget anstændigt fodbold, og hvis de kan stå solidt i forsvaret, som de gjorde i sidste sæson, har The Cherries en chance for at blive i Ligaen. Lige nu er nedrykning dog det mest sandsynlige resultat.